Hlavní obsah

Polovina kryptoměnových firem zanikne pár měsíců po svém vzniku

Boston

Asi 56 procent kryptoměnových startupů zanikne do čtyř měsíců od primární nabídky mincí (ICO). Vyplývá to ze studie Boston College, která intenzitu jejich činnosti hodnotila z aktivit firem na sociální síti Twitter.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na základě průzkumu 2390 startupů vědci zjistili, že jen 44,2 procenta firem přežije 120 dní od ICO. Nejlepší strategií podle nich je mince v primární nabídce koupit a hned první den obchodů na otevřeném trhu je prodat. Řada individuálních investorů však nemá oprávnění se ICO účastnit, takže tuto možnost využít nemohou.

Každopádně déle než šest měsíců by s prodejem otálet neměli. "Jakmile investici držíte více než tři měsíce, maximálně šest měsíců, co do výnosu nepřekoná jiné kryproměny. Největší návratnost má v prvním měsíci," uvedl jeden z autorů studie Leonard Kostovetsky.

Investice do ICO jsou riskantní, podle internetových stránek Coinopsy už zaniklo na 1000 digitálních měn. Perspektivní budoucnost z nich před sebou mají jen necelá čtyři procenta.

Bitcoiny a další virtuální měny 

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám