Hlavní obsah

Politická reklama na Twitteru? Vlivný republikán zákaz kritizuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zákaz politické reklamy na Twitteru podkopává svobodu slova, prohlásil ve středu vlivný šéf republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell. Šéf společnosti Twitter Jack Dorsey minulý týden oznámil, že zákaz reklamy začne platit 22. listopadu. Ve svém vyjádření uvedl, že sociální média poskytují inzerentům nespravedlivou výhodu, pokud jde o šíření cílených, zavádějících zpráv.

Foto: Timothy D. Easley, ČTK/AP

Republikán Mitch McConnell

Článek

BBC poznamenala, že politická reklama na sociálních sítích je pod drobnohledem zejména kvůli blížícím se prezidentským volbám v USA. Ty se uskuteční příští rok.

Opatření, které provozovatel Twitteru zavádí, pobouřilo i zástupce kampaně prezidenta Donalda Trumpa Brada Parscalea. Podle něj jde o pokus "umlčet konzervativce". Krok Twitteru již minulý týden kritizoval i přímo prezident Trump. Označil ho za "velmi hloupé rozhodnutí". Twitterový účet šéfa Bílého domu sleduje přes 66 milionů uživatelů.

Twitter zakáže veškerou politickou reklamu. Už na konci měsíce

Internet a PC
Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Jak poznamenala agentura Reuters, sociální sítě čelí v poslední době rostoucímu tlaku, aby přestaly prodávat reklamu, která šíří nepřesné, zavádějící a lživé informace. Vedle Twitteru se to týká i konkurenčního Facebooku. Jeho provozovatel slíbil, že vystupňuje boj proti šíření dezinformací na své platformě. Přiměla ho k tomu zejména kauza týkající se ruského ovlivňování prezidentských voleb v USA v roce 2016.

Internetová komunikační služba Twitter zahájila činnost v roce 2006. Jedna zpráva, tedy tweet, tehdy mohla obsahovat nejvýše 140 znaků. To byl v té době maximální počet znaků, aby se tweet vešel do textové zprávy na mobilním telefonu. V roce 2017 byl tento limit zdvojnásoben na 280 znaků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám