Hlavní obsah

Policejní robot se samopalem bude hlídat ulice v USA

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani otrlí policisté se neodváží na pochůzky do nejnebezpečnějších ulic amerických velkoměst. Ukáznit zločince a výtržníky by ale měl speciální policejní robot, který pro případy nouze bude vybaven i samopalem. To je alespoň vize vládního vojenského výzkumného úřadu DARPA, který by chtěl humanoidní roboty nasadit do služby nejpozději do roku 2025.

Článek

Podle vize vládní agentury DARPA budou policejní roboti vypadat jako ze současných sci-fi filmů a budou schopni reagovat podobně jako člověk. Měli by tak být schopni myslet, reagovat a učit se.

Humanoidní roboti by nahrazovali policisty v nebezpečných akcích, ale zároveň by jim pomáhali i při běžných službách.

„Policie se potýká s nedostatkem pracovních sil. Východiskem by mohli být právě roboti, kteří by řady obránců zákona doplnili,“ zamýšlel se v rozhovoru s magazínem Robotster nad možným využitím jeden ze strážníků v New Yorku.

Odpůrci poukazují na ovládnutí světa

Odpůrci robotických policistů však poukazují na katastrofické scénáře hollywoodských filmů, kde se stroje takřka vždy pokoušeli přebrat vládu nad světem. Podle nich stroje nikdy nemohou myslet a cítit. 

DARPA počítá, že se podle plánu začnou policejní humanoidní roboti využívat nejprve v Americe. Pokud by bylo jejich nasazení úspěšné, mohli by se rozšířit do celého světa. 

Roboti se však nebudou vyskytovat pouze v policejních řadách. Díky nejmodernějším výdobytkům techniky budou moci nemocní lidé používat robotické srdce či speciální obleček, který uleví bolavým kloubům.

Nemocné srdce vyměníme za robotické
Již nyní existují robotické náhražky lidských orgánů, jako je například umělé srdce, které vyrobili francouzští vědci.Přístroj z polymerů a přídavku organické tkáně reguluje tlak a tep pomocí několika elektronických senzorů. Pořizovací cena umělého srdce je 150 000 euro.:. Schéma robotického srdce. Foto: ArchivPři jeho stavbě se hodily znalosti z kosmického a leteckého průmyslu. Do těl prvních deseti pacientů, kteří by jinak zemřeli, se má dostat do dvou let.
Robotický obleček pro staré a nemohoucí
Důchodový věk se neustále zvyšuje, a tak by se zanedlouho mohlo stát, že se starší pracující občané zaslouženého odpočinku ani nedočkají. Svérázně se s tímto problémem rozhodli bojovat japonští vynálezci. Vyrobili speciální robotické tělo, které si starší jedinci jednoduše navléknou na sebe jako oblečení.:. Robotický oblečekFOTO: ProfimediaRobotické tělo by mělo podle jeho tvůrců ulevit bolavým a starým kloubům. Nejen v Japonsku by tak důchodci mohli obdělávat pole a pracovat i ve velice vysokém věku. Využití by svalnaté tělo Terminátora mohlo mít samozřejmě také v lékařství. Ochrnutí pacienti by se tak mohli opět běžně pohybovat. Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození.
Mechanické chodítko od Hondy
Minulý rok například Honda představila robotické nohy, které by měly usnadnit chození. Zařízení, které nyní testují dělníci v automobilce, mohou podle Ašihary používat například lidé, kteří jsou nuceni stát v dlouhých frontách nebo se živí roznáškami. Chodítko je opatřeno počítačem, motorkem, bateriemi a senzory, které snímají pohyb uživatele.:. Mechanické chodítko od Hondy nadnáší lidskou váhu a snižuje tlak na kolena.foto: ČTK/APDruhý největší japonský výrobce aut ještě nestanovil cenu nového výrobku, ani nemá úplně jasno o jeho výrobě. Očekává se ale, že o mechanické chodítko bude v Japonsku velký zájem, protože japonská společnost je jednou z nejrychleji stárnoucích na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám