Hlavní obsah

Podíl prodaných chytrých telefonů před Vánocemi výrazně vzrostl

Praha

Podíl chytrých telefonů na prodaných přístrojích před letošními Vánocemi v tuzemsku výrazně vzrostl. Operačním systémem je letos vybavený každý čtvrtý prodaný mobil, loni to byl každý zhruba desátý přístroj.

Foto: Profimedia.cz

Podíl chytrých telefonů před Vánocemi stoupl na čtvrtinu. Ilustrační foto

Článek

"Chytré telefony si lidé oblíbili zejména díky rychlému mobilnímu internetu, který si do nich pořizují. Tento trend podporujeme rychlou výstavbou signálu 3G, nyní jím pokrýváme zhruba 37 procent populace a intenzivně ho rozšiřujeme dál," uvedl mluvčí společnosti Vodafone Miroslav Čepický. Podobné pokrytí má i T-Mobile, u Telefóniky O2 překročilo 40 procent.

Rozšíření chytrých telefonů napomáhají i jejich klesající ceny. Například u T-Mobile i Telefóniky O2 je nejprodávanější Nokia 5230 k dostání za necelých 3500 Kč. U Vodafonu jsou nejprodávanější Sony Ericsson Xperia X8 a Nokia C6.

Velký zájem je také o iPhone 4 od americké firmy Apple, jeho prodej ale limitují nízké dodávky od výrobce. Další hit od Applu, tablet iPad, přímo operátoři nenabízejí, prodávají pro něj jen upravené SIM karty.

"Největší nápor teprve čekáme v průběhu prosince, zejména poslední týdny před Vánocemi. Ostatně jako každý rok. V té době se pak prodeje zvyšují o desítky až stovky procent v porovnání s běžným obdobím," dodal mluvčí T-Mobilu Jiří Janeček. Vedle chytrých telefonů jsou podle něj nejprodávanější přístroje zhruba do 3000 korun.

Operátoři před Vánocemi nelákají jen na zvýhodněné ceny mobilních telefonů, ale i volné minuty a další nabídky. Vodafone například nabízí po registraci na svůj portál svým zákazníkům i klientům konkurence až 500 bezplatných SMS či MMS do všech sítí v ČR. Této nabídky zatím využilo více než 250 tisíc Čechů, z nichž třetinu tvoří zákazníci konkurence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám