Hlavní obsah

Počítač v domácnosti používá více než polovina Čechů

Počítač v domácnosti používá více než polovina Čechů. V sousedním Německu používají doma počítač tři čtvrtiny obyvatel a na Ukrajině jedna čtvrtina. Vyplývá to z mezinárodního výzkumu společnosti Factum Group o využívání internetu v osmi zemích střední a východní Evropy.

Článek

Z průzkumu vyplývá, že v Česku počítač v domácnosti používá 55 procent populace, v Německu 75 procent, v Lotyšsku 67 procent a v Litvě 54 procent. Na Slovensku počítač v domácnosti využívá 48 procent uživatelů, v Maďarsku 45 procent a v Bělorusku 38 procent. Z osmi zkoumaných zemí používá počítač nejméně domácností na Ukrajině, a to čtvrtina obyvatel.

Factum Group porovnávala také připojení k internetu v domácnostech. Domácí připojení k internetu má každý druhý Čech (52 procent), podobné úrovně dosahuje Litva s 53 procenty. Nejrozšířenější je internet v německých a lotyšských domácnostech, kde je k dispozici sedmi obyvatelům z deseti. Naopak méně než v ČR je internet v domácnosti rozšířen na Slovensku (43 procent), v Maďarsku (39 procent), v Bělorusku (29 procent) a na Ukrajině (18 procent).

"Česká republika a Německo se od ostatních sledovaných zemí liší věkovou strukturou lidí s internetovým připojením v domácnosti. V těchto dvou zemích jsou výrazně více zastoupeni také lidé z vyšších věkových skupin," uvedl Ondřej Novák z agentury Factum Invenio. Neobvyklá situace je v Maďarsku, kde celá jedna třetina populace má přístup na internet pouze odjinud než z domova.

Společnost Factum Group realizovala výzkum na přelomu listopadu a prosince 2008 v Bělorusku, ČR, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Německu, Slovensku a Ukrajině.

Anketa

Jaký počítač doma používáte?
Notebook
32,1 %
Malý netbook
1,5 %
Stolní počítač
65,2 %
Žádný
1,2 %
Celkem hlasovalo 1910 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám