Hlavní obsah

Po internetu se šíří mluvící virus

Novinky, mas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tým pracující na vývoji antivirového programu Panda objevil trojského koně, kterému nestačí pouze škodu napáchat, ale musí ji navíc uživateli oznámit. Trojský kůň označený jako BotVoice.A se stal jedním z nejkurióznějších virů v poslední době. Poté, co infikuje počítač pracující s Microsoft Windows a pokusí se smazat některá systémová data, použije čtecí modul, aby svou aktivitu uživateli oznámil.

Článek

Pokud tedy uslyšíte, jak vám počítač - jak jinak, než anglicky - oznamuje: "Byl jste napaden, opakuji, byl jste napaden a vaše systémové soubory byly smazány. Omlouvám se. Přeji krásný den a nashledanou," nejde o žádný vtip, ale o opravdovou hrozbu.

Trojský kůň patří mezi ty chytřejší, a tak se snaží uživateli za každou cenu skrýt a na hostitelském počítači udržet. Je proto potřeba sofistikovaný program, který infekci zastaví. Samotné smazání zdroje nákazy k ničemu nevede.

BotVoice.A se šíří především prostředím P2P sítí, přes které si lidé po internetu vyměňují soubory, ale rád využívá i služeb přenosných USB disků a vyskytuje se i na některých nebezpečných webových stránkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám