Hlavní obsah

Platba bitcoiny je populární. Alza zavádí další virtuální měny

Novinky, mif

Internetový obchod Alza.cz zavedl už v loňském roce možnost platit jednotlivé objednávky pomocí bitcoinů. A je jedno, jestli si lidé chtějí pořídit elektroniku, automobil nebo drogerii. Protože virtuální měna je podle zástupců společnosti mezi lidmi velmi populární, zavádí nově možnost platit litecoiny a dashy – jde o alternativu ke zmiňovaným bitcoinům.

Foto: koláž Novinky.cz

Loga virtuálních mincí litecoin a dash.

Článek

„Na Alze stále narůstá počet objednávek placených skrze bitcoin. Od zavedení se jedná o tržby v desítkách miliónů a tisíce objednávek. Ve velké míře je bitcoin využíván k nákupu komponent na těžení kryptoměn. Stabilní zájem je i o hardwarové peněženky, například oblíbený Trezor od české společnosti SatoshiLabs,“ prohlásil Jan Sadílek, vedoucí internetového marketingu Alza.cz.

Zájem zákazníků tak trochu překvapivě neklesá ani přesto, že kurzy virtuálních měn v poslední době dramaticky padají. Kurzy klesaly nejen u nejpopulárnějších bitcoinů, ale například u etherea či litecoinu.

Zavedení možnosti plateb v dalších virtuálních měnách v největším českém internetovém obchodě tak byl podle zástupců podniku další logický krok. „Obdobný vývoj popularity nyní očekáváme i u litecoinu,“ prohlásil Sadílek s tím, že vedle litecoinů bude nyní možné platit také v kybernetické měně dash.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Litecoiny jsou ve srovnání s bitcoiny mladší, tato virtuální měna vznikla v roce 2011. Tato alternativní měna je decentralizovaná, její kurzy tedy nemůže nikdo jakkoliv ovlivňovat. Proti bitcoinům tkví hlavní výhoda především v nižších poplatcích a rychlejším provedení samotných plateb. Prakticky totéž platí také o virtuálních mincích dash.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší mimo jiné velké popularitě také jako prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám