Hlavní obsah

Piráti z Číny a Ruska ukradli Americe 4 miliardy dolarů

Novinky, Australian IT

Skupina amerických zákonodárců jmenovala Čínu a Rusko jako největší piráty filmové produkce Hollywoodu. Dodali, že piráti z Číny a Ruska mohou za loňskou ztrátu 4 miliard dolarů, kterou utrpěla americká nahrávací a softwarová lobby.

Článek

Rusko by z toho důvodu nemělo ani vstupovat do organizace WTO (World Trade Organisation). Teprve až země dokáže plně chránit autorská práva může být připuštěna k rozhovorům, uvedli zástupci kongesového volebního výboru International Anti-Piracy Caucus.

Podle demokratického senátora Josepha Bidena rovněž práce ruských a čínských pirátů připravila o práci přibližně 150 000 lidí a státní pokladnu ochudila o 1 miliardu dolarů, která by se jinak vybrala na daních.

Bushova administrativa požaduje, aby Moskva tvrdě zakročila proti pirátům a otevřela finanční sektor zahraničním bankám. Bez splnění těchto požadavků se Rusové nemohou stát členy WTO.

Výhradám amerických senátorů neunikla ani Čína. "Čína se zavázala chránit autorská práva. Z tohoto důvodu jsem hlasoval pro její členství ve WTO," uvedl republikán Gordon Smith. "Nyní se cítím podveden. A co se týče Ruska nechci být podveden podruhé."

Američané se pozastavují nad tím, že mnoho ruských továren, které nelegálně kopírují audiovizuální nosiče či programy, jsou ve vlastnictví armády, což brání ve vyšetřování. "Rusko je také domovem webové stránky allofmp3.com, která je největším shromaždištěm pirátských nahrávek," uvedli zákonodárci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám