Hlavní obsah

Pevný disk zapisuje data, i když "spí"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Microsoft a Samsung v pondělí představily prototyp pevného disku, který zapisuje data, i když je v klidovém režimu. Cílem výrobku je významně snížit energetické nároky mobilních zařízení.

Článek

Celý trik spočívá v užití 1Gb flash paměti typu OneNAND [celá zpráva], které spolu s diskem vytvářejí nerozlučnou dvojici. Přicházející data jsou ukládána na čip, jakmile je zaplněn, probouzí se pevný disk, data se na něj zapíší a on se zase vrací do "spícího" režimu, aby čekal na další várku souborů.

Záznamové plotny pevného disku se díky užití 1Gb flash paměti otáčely pouze po dobu 30-45 sekund za každých 30 minut, řekl Ivan Greenberg, vedoucí marketingové sekce společnosti Samsung. Cílem tvůrců je dobrat se zhruba půlminutového chodu zařízení na každou započatou hodinu.

"Klasický pevný disk totiž spotřebuje řádově 10 až 15 procent kapacity bateriového pohonu notebooku," sdělil Greenberg. 

Za předpokladu, že by byl laptop baterií poháněn po dobu čtyř hodin, pak by použití hybridního pevného disku jeho operační dobu prodloužilo zhruba o 40 minut.

Notebooky vybavené hybridními pevnými disky by se na trh mohly dostat koncem roku 2006, uvedl server News.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám