Hlavní obsah

Pevné disky složené z flash pamětí převládnou až v roce 2013

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny flash paměťových modulů se neustále snižují, což dovoluje výrobcům takzvaných SSD jednotek (solid state drive) vyrábět "pevné disky" postavené na jejich základě. V roce 2013 by se počet prodaných SSD systémů měl vyrovnat množství koupených klasických harddisků.

Článek

Podle analytické agentury In-Stat je vzrůstající kapacita klasických pevných disků, tedy jednotek s rotujícími součástmi (plotny, čtecí/záznamové hlavičky...) obdivuhodná. In-Stat se však domnívá, že ukládací prostor pro data, který tato zařízení poskytují, brzy převýší nároky uživatelů.

Cena flash pamětí se navíc stále snižuje, což zvýší zájem uživatelů o výrobky postavené na jejich bázi. Díky tomu, že SSD jednotky neobsahují žádné rotující kontakty jako pevné disky, jsou jednak odolnější a spotřebovávají méně energie.

Navíc poskytují lepší přístupové doby k uloženým datům - v případě pevných disků se čtecí hlavička dostane k uloženým souborům přibližně za 8 - 9 milisekund, SSD systém to zvládne několikanásobně rychleji - asi do 50 nanosekund.

Právě z tohoto důvodu věří analytici agentury In-Stat, že množství prodaných SSD zařízení jednou převáží nad klasickými harddisky. V brzké době to však nebude, 50% tržní podíl si SSD jednotky uzmou na úkor pevných disků až v roce 2013, agentura IDC je pesimističtější - hovoří o roku 2015. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám