Hlavní obsah

Oskar spustil MMS, T-Mobile má výhodné tarify

MMS zprávy konečně podporují všichni naši operátoři, poslední byl Oskar a nejednoho uživatele cenově překvapil. T-Mobile na pondělní tiskové konferenci představil dva nové tarify - jeden předplacený a druhý speciální pro studenty.

Foto: www.biathlonnmnm.cz

Gabriela Soukalová

Článek
Oskar a MMS

Až naposledním místě

Na spuštění MMS u Oskara jsme čekali poměrně dlouho. Rok po spuštění MMS u konkurence nastal podle Oskara ten správný okamžik uvést MMS na trh. Mobilů s MMS je už dostatek, a to dokonce i v nižší cenové kategorii. Oskar rovněž čekal, až za něj konkurenční operátoři odvedou "špinavou práci" a vysvětlí lidem, co je MMS, k čemu jim mohou být a jak je používat. Oskar tedy slízl pomyslnou smetanu. Nicméně za tu dobu získal Eurotel již šedesát tisíc zákazníků, T-Mobile možná o něco méně (přesné číslo neznáme), ale i tak je to slušný základ. Oskar přitom předpokládá, že do konce roku bude mít jen okolo dvanácti tisíc uživatelů; zde brzké spuštění Eurotelu a T-Mobilu jistě pomohlo.

Kdo má "nejlepší MMS"?

V současné době mají všichni tři operátoři prakticky stejné portfolio MMS služeb; umí posílat obraz, zvuk a animace na mobily a e-maily, všichni mají informační služby a to jak jednorázové, tak pravidelné, umí posílat MMS z internetu či uchovávat v albu zaslané fotky. Eurotel má ještě jednu perličku navrch, a to MMS pohlednici, která umí z MMS "vykouzlit" skutečný pohled a ten doručit na poštovní adresu.

V současné době mají všichni tři operátoři prakticky stejné portfolio MMS služeb; umí posílat obraz, zvuk a animace na mobily a e-maily, všichni mají informační služby a to jak jednorázové, tak pravidelné, umí posílat MMS z internetu či uchovávat v albu zaslané fotky. Eurotel má ještě jednu perličku navrch, a to MMS pohlednici, která umí z MMS "vykouzlit" skutečný pohled a ten doručit na poštovní adresu. 

Od Oskara se ale očekávalo více. Ne v oblasti nabídky služeb, ne v jejich kvalitě, nýbrž v jejich ceně. Všeobecně se mělo za to, že cena za jednu MMS u Oskara by se měla pohybovat mezi pěti až sedmi korunami, aby Oskar, stejně jako u ostatních služeb, zůstal pod cenovou nabídkou konkurence. Asi chápete to zklamání, když se objevily první informace o konečné ceně 9,98 Kč za zprávu. Už jen proto, že T-Mobile prodloužil svoji prázdninovou nabídku a ponechal MMS za 2,10 Kč. Proč to T-Mobile udělal, je poměrně jasné; má nyní nejlevnější MMS na trhu, což se dá dobře využít v marketingových kampaních.

T-Mobile to vyhmátl

I když Oskar zatím nemá, alespoň ne tento měsíc, nejlevnější MMS, nabízí uživatelům možnost "osahat" si MMS zdarma - každý měsíc jich dostanete deset, a to na dobu tří měsíců (případně až na dvanáct s aktivací nejvyššího tarifu). Kromě toho budou denně dostávat MMS Koktejl, výběr zajímavých zpráv z MMS Magazínu. Nelze tedy kategoricky prohlásit, že Oskar s uvedením MMS zklamal. Nezklamal. Jen dělá, to co ostatní - snaží se vydělat. Až bude mít za půl roku či rok MMS mobil každý druhý, možná multimediální zprávy zlevní a uživatelé budou místo slov používat obrázky. Ta doba je ale ještě daleko. Podrobnější článek o MMS u Oskara si můžete přečíst na MobilManii.

T-Mobile a nové tarify

Tarif Student

Tento tarif je, jak název napovídá, určen pro studenty mezi věkem 18 a 26 let. Studenti si při zřizování tarifu musí prokázat platným dokladem studia střední nebo vysoké školy a zavázat se k používání tarifu na jeden rok; tarif je možné aktivovat od 3. září.

Aktivace tarifu stojí 99 korun, měsíční poplatek činí 190 korun (není jej nutné platit o prázdninách). V ceně budete mít 50 volných minut do všech sítí a 30 volných SMS do sítě T-Mobilu. Kromě toho můžete v rámci paušálu využít tři dowloady her z t-zones, poslat tři MMS a třikrát využít Navigator.

Tarifikace bude obyklá, tedy 60 + 1 sekunda, ceny za volání jsou následující:

do sítě TMO a pevné sítě: 3,50 Kč ve špičce, 1,90 kč mimo špičku,

do sítě TMO a pevné sítě: 3,50 Kč ve špičce, 1,90 kč mimo špičku, do sítě Eurotelu a Oskara: 4,50 Kč

do sítě TMO a pevné sítě: 3,50 Kč ve špičce, 1,90 kč mimo špičku, do sítě Eurotelu a Oskara: 4,50 Kč hlasová schránka: 1 Kč (na číslo 3322 zdarma)

do sítě TMO a pevné sítě: 3,50 Kč ve špičce, 1,90 kč mimo špičku, do sítě Eurotelu a Oskara: 4,50 Kč hlasová schránka: 1 Kč (na číslo 3322 zdarma) textová zpráva: 1 Kč

wap: 1 Kč za minutu

Paušální program Student lze bezplatně přerušit až na 12 týdny během jednoho roku, a to nikoliv kontinuálně. Můžete ho tak "vypnout" třeba na 3 týdny v létě, 3 týdny v zimě apod. S tarifem Student nelze koupit dotovaný telefon. Po roce přejde program automaticky na Tarif 20, pokud nepožádáte o prodloužení. Na tarif Student lze přejít i z jiných tarifů, nabídka tedy není omezena jen na nové zákazníky.

Bohužel, na mobil vám budou chodit také reklamní zprávy (MMS i SMS), naštěstí by jejich počet neměl překročit 5-10 zpráv měsíčně. K zasílání reklamních zpráv bude TMO využívat nový reklamní software, který umožňuje přesné cílení reklamy na uživatele.

Za padesátník o víkendech

Majitelé všech současných tarifů (mimo Partnerů) budou moci využít speciálního doplňku Víkend+, s nímž za 29 korun měsíčně získají volání o víkendech do vlastní sítě za padesát haléřů. Akce poběží až od 15. září a za padesát haléřů budete volat až po vyčerpání volných minut. Do 15. listopadu nebude nutné platit paušální poplatek, služba je tedy dočasně zdarma; noví uživatelé mají tento doplněk aktivován automaticky, ostatní o něj musí požádat.

T-Mobile očekává, že mu Víkend+ a tarif Student zajistí desetitisíce nových klientů. Mimochodem, do Vánoc bude mít T-Mobile ještě dvě podobné nabídky, které ale budou pravděpodobně sezónní.

Twist Home

Nový tarif pro předplacenku Twist bude zajímavý pro cizince ze Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Číny a Vietnamu. S tímto tarifem totiž stojí volání do zahraničí poměrně málo korunek:

- na Slovensko: mobil 7,50 Kč, pevná linka 4,50 Kč

- na Slovensko: mobil 7,50 Kč, pevná linka 4,50 Kč - do Ruska: 7,50 Kč bez ohledu na to, zda voláte na mobil nebo na pevnou linku

- na Slovensko: mobil 7,50 Kč, pevná linka 4,50 Kč - do Ruska: 7,50 Kč bez ohledu na to, zda voláte na mobil nebo na pevnou linku - do Číny: 9,50 Kč

- do Vietnamu: 19,50 Kč

Karta bude stát 499 korun a v její ceně bude 300 Kč kredit. Na všechna čísla v ČR budete volat za 4,90 Kč (což je v porovnání se stávajícími tarify pro Twist výborná cena), textovka vás přijde na 3 Kč a wap na 2,80 Kč. Je tedy patrné, že karta je výhodná nejen pro cizince, ale i pro našince. Hovory do zahraničí ale nejdou běžnou cestou, ale přes i-call, tedy internetové volání. Pokud chcete znát konkrétně, kolik ušetříte, nenechte si ujít podrobný článek.

Petr Broža, (www.mobilmania.cz)

Reklama

Výběr článků

Načítám