Hlavní obsah

On-line hry: Velké finále United-Games online lig

Novinky, Michal Sztemon

Český portál United-Games se za rok vypracoval mezi nejvýznamnější domácí hráče na poli progamingu, tato pozice byla potvrzena i víkendovým LAN finále UG online lig. Kdo v Brně triumfoval a odnesl si věcné ceny v hodnotě 100 000 Kč? Co si o akci myslí pořadatelé? Nejen to se dozvíte v aktuálním článku ze světa online her.

Článek

Novinky z domova

  • Činnost předního českého multiklanu Faberi Bellatores byla ukončena, v rozhovoru pro United-Games uvedl majitel a manažer Karel Skalník hlavní důvody, které ho vedly k tomuto kroku: nedostatek času a touha věnovat se jiným projektům. FaB získali v průběhu aktivní kariéry řadu úspěchů doma i v zahraničí, nyní mají hráči možnost vyzkoušet si hru i v jiných dresech.
  • Přední čeští hráči a reprezentanti Tomáš "efron" Pechman a Petr "petras" Funk se rozhodli skončit s aktivním hraním Counter-Striku. Efron končí v krátké době již podruhé, uvidíme, jestli naposledy. Oba opouštějí klan nEophyte, který se rozhodl nezáplatovat díry v sestavě a raději angažoval kompletní CS tým dříve reprezentující Faberi Bellatores.
  • Další dva turnaje česko-slovenské kvalifikace FIFA Interactive World Cupu jsou za námi, v Praze triumfovali Lukáš Černý a Ondřej Berki, v Liberci potom David Takáč a Michal Řezka. Celkem tedy známe 6 z 32 finalistů, kteří si to koncem března rozdají o účastnické místo ve světovém finále v Berlíně. Další příležitost ke kvalifikaci mají hráči v neděli 20.1. v Českých Budějovicích, více informací najdete na www.fiwc.cz
  • K prvnímu letošnímu turnaji SPEED8.W3: DotA PG Cyber Tour se do heren sítě PG Cyber Café sjelo 110 hráčů, bojovalo se o finanční odměny ve výši 5000 Kč a volné hodiny v hernách. Do finále se probojovali tradiční účastníci - vítězové InvexCupu iR Storm Games Clan a poražení finalisté z Invexu z klanu nEophyte. Ačkoli tým nEophyte nedávno měnil velkou část sestavy, jejich intenzivní trénink se vyplatil a v tomto turnaji své odvěké rivaly porazil.

Vítězové domácí FIWC kvalifikace v Liberci.

Novinky ze světa

  • V čínské Šanghaji se uskutečnil speciální invitational turnaj ve hře Warcraft III, pozvaných 8 hráček si zahrálo o věcné ceny a také o roční sponzorské plnění od společnosti SteelSeries. V turnaji si vedla nejlépe Zhang "Cang" Xiangling a stejně jako druhá hráčka v pořadí vyhrála herní notebook DELL. Možná nejzajímavější na celém turnaji je ale 90 miliónů diváků, kteří jej sledovali na internetu a na čínské televizi.
  • V populárním poháru národů - ClanBase Nations Cupu ve hře Call of Duty 4 čekají český tým kvalitní soupeři. V rámci základní skupiny B se utkáme např. se Švédskem, Finskem a Norskem, do play-off postupují nejlepší tři celky. Česká reprezentace bude patřit k favoritům na postup, český kapitán Leito dokonce hovoří o "jednoduché skupině".
  • Americký televizní kanál ESPN podepsal smlouvu se společností Major League Gaming a američtí diváci se tak mohou těšit na progamingové vysílání v televizi. Půjde zejména o soutěže z cyklu Pro Circuit Competitions, ESPN by rádi pozvedli přenosy z elektronických sportů na úroveň těch klasických.
  • Český portál Quake.cz se rozhodl uspořádat velký turnaj národů ve všech čtyřech hrách ze série Quake (QuakeWorld, Quake 2, Quake 3, Quake 4). Prozatím je přihlášeno více než 400 hráčů z 25 zemí, Česká republika má ve hře čtyři týmy. Jedním z partnerů akce je televize PG24, kde budou k vidění i některé zápasy.

Účastnice turnaje SteelSeries Invitational v Číně.

Brněnské LAN finále United-Games online lig

Jak jsem již předeslal výše, v průběhu jediného roku si český portál United-Games vybudoval velmi solidní pozici na domácí scéně a finálový turnaj UG online lig měl výrazně napovědět o současném rozložení sil mezi Counter-Strike týmy. Turnaj se uskutečnil v brněnské herně VOLNÝ PG Cyber Café Velký Špalíček, postup si vybojovaly nejlepší týmy ve hrách Counter-Strike 1.6 a Counter-Strike: Source a nejlepší jezdci ve hře TrackMania Nations.

Celková dotace dosáhla 100 000 Kč, vítězové se mohli těšit na produkty hlavních partnerů lig - GIGABYTE a CREATIVE. Mezi účastníky nechyběla žádná hvězda česko-slovenské scény, přece jen se o podobné ceny nehraje každý den. Ani fanoušci ale nebyli ochuzeni - celý průběh mohli sledovat v živém vysílání herní televize PG24, kromě komentovaných zápasů byly k vidění i rozhovory s hráči anebo předávání cen.

LAN finále United-Games lig v herně VOLNÝ PGCC Špalíček

GIGABYTE Counter-Strike 1.6 liga (dotace 45 000 Kč)

Početně nejsilnější byli hráči Counter-Striku (8 týmů), jako favorité šli do bojů FU.sk (aktuální Mistři ČR) a nEophyte, naopak chyběli Faberi Bellatores (nekvalifikovali se) a také Defeaters (chybějící pátý hráč). V základních skupinách si nejlépe vedli FU.sk a nEph a právě tyto dva týmy si to také rozdaly ve finále, kde byl jasně lepší klan FU.sk. FU tak potvrzují svou pozici na domácí scéně, slibné výkony předvedl i bronzový tým eSuba.

1. místo: FU.sk (SR) - 5x základní deska GIGABYTE 790FX

1. místo: FU.sk (SR) - 5x základní deska GIGABYTE 790FX2. místo: nEophyte (ČR) - 5x základní deska GIGABYTE P35

3. místo: eSuba (ČR) - 5x základní deska GIGABYTE 945GZ

CREATIVE Counter-Strike: Source liga (dotace 40 000 Kč)

V novější týmovce CS: Source do Brna přijely čtyři týmy - vzhledem k tomu, že ceny pro nejlepší berou tři nejlepší, je tady slušná šance na nějaký ten hardware. Favoritem byl v tomto turnaji česko-slovenský tým eSuba, ostatní týmy (Defeaters, NecroRaisers, inteRaction) ale byly připraveny využít každého zaváhání. To se ale nedostavilo, a tak eSuba potvrdila pozici jedničky domácí scéně. V česko-slovenském souboji o stříbro byli lepší NR, když porazili Defeaters.

1. místo: eSuba (ČR/SR) - 5x repro CREATIVE G500

1. místo: eSuba (ČR/SR) - 5x repro CREATIVE G5002. místo: NecroRaisers (ČR) - 5x zvuková karta CREATIVE X-Fi

3. místo: Defeaters (SR) - 5x headset CREATIVE

GIGABYTE TrackMania Nations cup (dotace 15 000 Kč)

V českých končinách velmi oblíbená freewarová autíčka TrackMania Nations se na LAN finále také neztratila, o grafické karty GIGABYTE si to rozdalo 8 hráčů. Největším favoritem byl Toni z předního evropského týmu aAa, dobře v poslední době jezdí i Sandro a DaVes z klanu faB. Základní skupiny žádné překvapení nepřinesly, v průběhu dalších bojů ale nečekaně ztrácel favorizovaný Toni a nakonec mu unikl i postup mezi nejlepší čtyři. Vítězství vybojoval faB.Sandro, nečekalo se ani druhé místo mladého Hakkiho.

1. místo: faB.Sandro (ČR) - grafická karta GIGABYTE 8800GTS

1. místo: faB.Sandro (ČR) - grafická karta GIGABYTE 8800GTS2. místo: iR.Hakki (SR) - grafická karta GIGABYTE 8600GTS

3. místo: faB.DaVes (ČR) - základní deska GIGABYTE

Finálový turnaj byl velmi úspěšný, svůj rekord z Invexu překonala i herní televize PG24, kterou si v průběhu LAN finále UG lig naladilo 6000 diváků. Příští ročník UG lig začne již zanedlouho, dočkáme se i výrazného rozšíření počtu hraných her.

Vítězný Counter-Strike tým FU.sk

Rozhovor s H1tachim z pořadatelského portálu United-Games

Jednou z nejdůležitějších osob okolo portálu United-Games je šéfredaktor Michal "H1tachi" Nagy, ani on pochopitelně v Brně nechyběl. Jak viděl finálový LAN turnaj a co říká na přenos v PG24? To si přečtěte v rozhovoru.

Ahoj, co říkáš na konečné výsledky UG lig v jednotlivých hrách?

Začnu nejsledovanější hrou Counter-Strike 1.6, kde jasně celému turnaji dominoval trojnásobný mistr České republiky tým FU.SK, který nakonec zvítězil. Překvapením byl výkon týmu nEophyte, který i přesto že netrénoval, si dokázal vybojovat stříbrnou příčku. Naopak zklamáním byl výkon eSuby, která naopak věnovala tréninku podstatně více času, ale nakonec se jí proti nEophyte nepodařilo uspět a skončili tak na třetí pozici.

V novější verzi CS 1.6, Counter-Striku-Source jasně kraloval přední evropský tým eSuba. Ten nenašel na celém turnaji žádné přemožitele a odnesl si tak první cenu. Na druhém místě po velmi těžkém boji skončil tým NecroRaisers a bronz si odnesl klan Defeaters.

Ve hře TrackMania Nations bylo překvapením neumístění se Toniho na stupních vítězů, ale naopak milým překvapením byl výkon mladého jezdce Hakkiho juniora. Z prvního místa se nakonec těšil Sandro, stříbro patří už vzpomínanému Hakkimu a bronz Davesovi.

Admin tým United-Games

Finále bylo přenášeno televizí PG24, co tam mohli diváci vidět?

Diváci kromě komentovaných streamovaných zápasů měli možnost vidět rozhovory s hráči, manažery týmů, adminy soutěží anebo např. předávání cen.

Jaké jsou reakce diváků PG24 / čtenářů UG na finálový turnaj?

Reakce komunity jsou velmi pozitivní, mnozí považují tuto akci za jednu z nejlepších na domácí scéně. Diváci na PG24 byli spokojení, ale i my sami víme, že jsme pár věcí mohli udělat lépe, což se doufám příště podaří.

Kdy odstartují registrace do nového ročníku UG lig?

Předpokládaný start další sezóny je naplánovaný v horizontu 3 týdnů. Podrobné informace budou brzy zveřejněny na webu http://www.united-games.cz/

Díky za rozhovor.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Turnaj ve Švédsku pro 10 000 hráčů

Nejvyšší počet účastníků na české LAN party AMD PG Challenge dosáhl 700 hráčů, turnaj DreamHack ve Švédsku je přece jen o něco málo větší a účastní se jej 10...

On-line hry: DreamHack opět rekordní

Švédský turnaj DreamHack má za sebou další úspěšný ročník a vydavatelé Guinnessovy knihy rekordů musí pro příští vydání opět měnit položku největšího počtu...

Výběr článků

Načítám