Hlavní obsah

On-line hry: Ve Francii o 400 000 dolarů

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již dnes začínají v Paříži boje v rámci turnaje Electronic Sports World Cup, tedy světového finále v hraní počítačových her. Půjde o finanční odměny v hodnotě 400 000 amerických dolarů, do bojů zasáhnou zástupci 53 zemí světa (bohužel ne hráči z ČR). Nechybějí samozřejmě ani další informace z domácí a světové on-line scény.

Článek

Novinky z domova

  • Ve dnech 8.-9. července se v nově otevřené herně AMD PGCC Velký Špalíček v Brně uskuteční Špalíček Opening LAN, tedy velký LAN turnaj ve hře Starcraft: Broodwar, ve kterém půjde o 16 000 Kč v hotovosti. Počet účastníků je omezen pouze kapacitou herny (80 PC), registrace probíhá na stránkách pořadatele.
  • Multiherní klan nEophyte patří již dlouhou dobu mezi českou špičku, v poslední době však jejich Counter-Strike sekce neměla stálou sestavu, a tak trpěly i výsledky. To se nyní mění, k nEph přicházejí zEro a limp, prvním úspěchem je vítězství na silně obsazeném turnaji LAN Nation.
  • V sobotu 24. června se v hernách sítě PG Cyber Café uskutečnil další (letos již čtvrtý) mezihernový turnaj ve hře Warcraft III: Frozen Throne. Při neúčasti ACT-Giacoma se až do finále propracovali SkyR)Bonecracker a Hum4nic, nakonec byl úspěšnější Bonecracker a odnesl si tak největší podíl z dotace 3000 Kč.
  • V Litoměřicích se o uplynulém víkendu uskutečnila velká akce - AMD.LAN Nation, na níž dorazilo více než 200 hráčů. V elitních turnajích triumfovali předturnajoví favorité - Call of Duty 2 turnaj ovládl tým eSuba.SteelSeries, Counter-Strike turnaj pak hráči multiklanu nEophyte.

Vítězové AMD.LAN Nation ve hře Call of Duty 2 - eSuba.SteelSeries.

Foto: www.esuba.net

Novinky ze světa

  • Známé světové turnaje CPL Summer resp. CPL Winter od nynějška ponesou ve svém názvu jméno sponzora, 6. července se tedy můžeme těšit na první Intel Summer Championships 2006. Je tak patrný velký vliv společnosti World Series of Video Games, která nyní s CPL spolupracuje a jejímž hlavním partnerem je právě Intel.
  • Vítězem prestižní světové ligy WC3L se stal tým MeetYourMakers, který vystřídal na trůnu FourKings. Týmu MYM se tak vyplatila sázka na čistě korejskou sestavu, alespoň jednoho hráče z Jižní Koreje měli ve svém týmu všichni čtyři účastníci LAN finále soutěže.
  • Organizace World Series of Video Games zamýšlí pohnout světovým Counter-Strikem, na červencovém turnaji totiž vypustí z maplistu populární cbble, místo ní se do něj vrací aztec, novou mapou je pak de_forge. Uvidíme, jak to komunita přijme, přece jen i velmi dobrá mapa cpl_mill narážela na počáteční protesty.
  • Korejští příznivci strategie Starcraft: Broodwar mají svou dlouholetou modlu Slayers_BoxeRa zřejmě opravdu rádi. V krátké době vychází již druhé video, které představuje jeho nejlepší herní momenty, kromě má pouze 21 MB. Pokud vás zajímá Starcraft, podívejte se zde.

CPL Winter Championships 2005 - nyní tento turnaj ponese název Intel Winter Champs.

Foto: www.thecpl.com

Electronic Sports World Cup 2006

Počátky velkých LAN akcí evropského významu pořádaných ve Francii sahají až do minulého tisíciletí (1998-1999), kdy se v Paříži konaly turnaje Ligarena a později v Cannes kvalifikace na CPL. Pořadatelé Ligareny dostali časem chuť i na trošku větší sousto než jen hezkou akci pro Francouze + okolní státy a ve spolupráci se zábavním parkem Futuroscope uspořádali v roce 2003 první Electronic Sports World Cup.

Tehdy se zapojilo 32 zemí a v pěti disciplínách (Counter-Strike, CS dívky, Warcraft III, Quake 3, Unreal Tournament 2004) šlo o 156 000 dolarů. V průběhu dalších dvou let počet zapojených zemí, soutěžících i prizemoney úspěšně bobtnal. V roce 2006 budou v Paříži soutěžit hráči z 53 zemí světa a půjde o velmi pěkných 400 000 dolarů.

Tentokrát budou hráči soupeřit v sedmi disciplínách (CS, CS dívky, W3, Quake 4, Gran Turismo 4, Pro Evolution Soccer 5 a Trackmania Nations), zajímavá je zejména Trackmania Nations, neboť tuto freeware hru si nechali organizátoři ESWC udělat na zakázku od vývojářů z firmy Nadeo. Bohužel letos nebudeme moci fandit českým hráčům, žádný ze subjektů na domácí scéně nenašel ve svém rozpočtu částku potřebnou pro zapojení do ESWC projektu. A kdo má největší šance na úspěch ve dvou nejsledovanějších disciplínách?

Counter-Strike:

V CSku vítězství obhajují Američané z týmu compLexity a i letos budou patřit k favoritům, naděje na vítězství si dělají i další Američané - Team 3D. Samozřejmě nemůžeme opomenout týmy z dalších progamingových velmocí - NiP ze Švédska a wNv z Číny. Oba klany hrajou v poslední době opravdu výborně a dá se očekávat minimálně účast mezi nejlepšími čtyřmi. A kdo dál? Domácí podpory bude chtít využít francouzský tým JaS.Webone, ale zřejmě bude muset jít štěstíčku trochu naproti, pokud chce uspět.

compLexity (USA) - obhájce titulu

compLexity (USA) - obhájce tituluTeam 3D (USA)

compLexity (USA) - obhájce tituluTeam 3D (USA)Ninjas in Pyjamas (Švédsko)

compLexity (USA) - obhájce tituluTeam 3D (USA)Ninjas in Pyjamas (Švédsko)wNv.Gaming (Čína)

Lunatic-Hai (Jižní Korea)

Warcraft III:

Ve Warcraftu je situace o poznání složitější, kandidátů na vítězství je hodně, řada účastníků již letos hrála vzájemná utkání na nejvyšší úrovni. Titul obhajuje Holanďan 4K^Grubby a i letos je s ním potřeba počítat, i když nehraje tak suverénně jako loni. Jen těžko můžeme opomenout Korejce - vítěze z roku 2004 4K.FoV doplní na tomto turnaji čerstvý vítěz WC3L ligy MYM]Lucifer. Silné dva hráče vysílají do Paříže i Číňané, Sky i SuhO hájí v průběhu roku barvy týmu World Elite. Na ESWC se představí i další kvalitní hráči z týmů 4Kings (Francouz ToD, Nor Creolophus) anebo SK-Gaming (Ukrajinec HoT, Bulhar Insomnia).

4K^Grubby (Nizozemsko) - obhájce titulu

4K^Grubby (Nizozemsko) - obhájce titulu4K.FoV (Jižní Korea)

4K^Grubby (Nizozemsko) - obhájce titulu4K.FoV (Jižní Korea)MYM]Lucifer (Jižní Korea)

4K^Grubby (Nizozemsko) - obhájce titulu4K.FoV (Jižní Korea)MYM]Lucifer (Jižní Korea)WE.Sky (Čína)

4K^Grubby (Nizozemsko) - obhájce titulu4K.FoV (Jižní Korea)MYM]Lucifer (Jižní Korea)WE.Sky (Čína)WE.SuhO (Čína)

4K.ToD (Francie)

Vítěze jednotlivých turnajů budeme znát v neděli večer, příští týden se můžete těšit na komentář k výsledkům turnaje.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: souboj o 150 000 dolarů je za námi

V daleké Číně se v průběhu března a dubna uskutečnil turnaj WEG Masters 2006, v němž se nejlepší světoví hráči Counter-Striku a Warcraftu III utkali o finanční...

On-line hry: Česko vs. Slovensko - 3:2

Na domácí ani světové progamingové scéně se toho zas až tolik neděje, čas velkých letních LAN akcí teprve přijde. Možná i proto se všichni hráči pečlivě...

Výběr článků

Načítám