Hlavní obsah

On-line hry: Úspěch našeho týmu na velké LAN ve Francii

Novinky, Michal Sztemon

Vítězství českých herních týmů na velkých zahraničních LAN akcích bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky, k těm několika málo úspěšným můžeme po tomto týdnu přiřadit i CS: Source divizi eSuby, která zvítězila na LAN79 a odvezla si pěknou odměnu 5000 eur. Ale nejen o tom bude aktuální článek z progamingového světa.

Článek

Novinky z domova

  • Na české a slovenské Counter-Strike scéně dochází k zemětřesení, které se dotýká dvou elitních týmů - FU.sk a nEophyte. Od slovenských FU.sk odchází jejich služebně nejmladší člen Michal "bafo" Čierny, nahrazuje ho český hráč Jan "johan" Juráň přestoupivší z nEophyte. To ale není jediná ztráta pro nEph - kromě johana nEph přicházejí rovněž o Milana "Monty" Stanislava a Adama "DeathoN" Vlčka. Tato dvojice byla z týmu "odejita". Zatímco na výkonnosti FU.sk by se příchod českého hráče neměl nijak negativně projevit, nEph musí doplnit kádr a pokusit se udržet pozici české jedničky.
  • Registrace do školního turnaje ve hře UEFA EURO 2008 stále probíhají, budou ukončeny 16. května. Nejlepší hráči se mohou těšit na počítač a LCD monitory od Fujitsu Siemens a originální hry od Electronic Arts, o jejich nových majitelích bude rozhodnuto 10. června před kamerami televize PG24.
  • Na pravidelný turnaj AMD Counter-Strike 1.6 PG Cyber Tour se do heren sítě PG Cyber Café sjelo 35 týmů, vítězové předchozích 4 turnajů nEophyte se rozhodli nezúčastnit, a tak byla cesta otevřená pro ostatní týmy. Toho beze zbytku využil klan eXitiV.Razer, který v play-off doslova dominoval a odváží si z turnaje více než 4000 Kč. Stříbro patří CS divizi eSuba, bronz berou Defeaters.

Slovenský CS tým FU.sk, vítěz MČR v letech 2005, 2006 a 2007.

Novinky ze světa

  • Nejvýznamnější akcí víkendu je bezesporu finálový turnaj série KODE5, který se koná v Moskvě. Dvěma hlavními hrami jsou Counter-Strike 1.6 a Warcraft III, celkem půjde o 55 000 dolarů. Účast si hráči a týmy zajistili v kvalifikačních turnajích konaných na celém světě, v balíčku mají zajištěny letenky do Ruska i ubytování. V CS 1.6 turnaji uvidíme takové hvězdy jako Fnatic (Švédsko), MYM (Polsko), MiBR (Brazílie), SK Gaming (Švédsko) anebo Mousesports (Německo), na domácí půdě budou určitě hodně silní i ruští Virtus.pro. Turnaj ve strategické hře Warcraft III přivítá např. Francouze ToDa, Holanďana Grubbyho, Číňana Infiho anebo domácího hráče Deadmana.
  • Červencový turnaj ESWC Masters se nemusí obávat nezájmu hráčů, o vítězství a postup na finálový turnaj do USA se ve Francii pokusí např. CS týmy SK Gaming (Švédsko), Mousesports (Německo) anebo wNv (Čína). W3 turnaj bude zřejmě ještě nabitější, když o účast stojí 6 Korejců, Číňan Sky a další světové hvězdy. Pozvání obdržely tři české CS týmy nEophyte, eSuba a UnitedSports, o jejich účasti na francouzském turnaji rozhodnou finance i aktuální forma.
  • Slušného úspěchu dosáhl slovenský W3: DotA tým Storm Games Clan v soutěži MYM PriDe #10. Po diskutabilní kontumační výhře nad nEph se SGC rozjeli, porazili pořadatelský tým MYM a řadu dalších kvalitních soupeřů a již jsou mezi nejlepšími třemi týmy turnaje. Dnes je čeká zápas s ukrajinským klanem WolkeR Gaming, v případě výhry pak finálové utkání s SK Gaming.

Přípravy na turnaj KODE5 v Moskvě jsou v plném proudu.

eSuba vítězí na francouzské LAN79 a míří do světa

Od úspěchů Counter-Strike týmu nEophyte (později NecroRaisers a AMD Cyber Team) a posléze Giacoma ve hře Warcraft III už uplynul nějaký ten pátek a v poslední době se příznivci českého progamingu mohli radovat snad jen z výsledků CoD4 divize týmu eSuba a vítězství v méně sledovaných hrách. Counter-Strike: Source divize týmu eSuba složená ze tří českých a dvou slovenských hráčů už spolu hraje nějaký čas a odehrála v online soutěžích řadu vyrovnaných zápasů s nejlepšími evropskými týmy. Ten pravý úspěch na LANu ale chyběl. Až dosud.

Francouzský turnaj s názvem LAN79 se skutečnil ve městě Bressuire, kromě Britů Birmingham Salvo (účastníků soutěže CGS) dorazili všichni favorité, např. finští Logitech.fi, německá jednička Alternate, Holanďané Fnatic. Chybět samozřejmě nemohli domácí Francouzi, asi největší naděje na celkové vítězství si dělal tým H2k (dříve Nameless). O zvýšenou motivaci hráčů se postaraly odměny, které dosáhly příjemné hodnoty 8500 eur (více než 200 000 Kč).

Česko-slovenskou herní scénu reprezentovaly týmy eSuba a nEophyte a zatímco eSuba byla nasazena jako č. 6, nEph měli č. 11. Od nEph se žádné velké zázraky nečekaly, hráči samotní pomýšleli na postup mezi nejlepších 8, což se jim nakonec nepodařilo a obsadili dělené 9.-16. místo. S eSubou se pro finále a boj o medaile rovněž příliš nepočítalo, vše ale dopadlo jinak.

Česko-slovenský tým eSuba na LAN79 ve Francii.

V kvalifikační skupině eSuba porazila oba francouzské týmy, bez ztráty kytičky prošla i základní skupinou, kde se rovněž musela popasovat pouze s francouzskou konkurencí. Francouzi čekali na česko-slovenský tým i v play-off, zde už to bylo ale o poznání těžší. Místní tým emuLate hrál ve velké formě a v extrémně vyrovnaném zápase (2x se rozhodlo v posledním kole) nakonec zvítězila eSuba 2:1 na mapy. Zápasy v semifinále a finále už byly přece jen o něco kratší, v obou si eSuba poradila se svými soupeři 2:0 na mapy, postupně tak zhatila naděje na vítězství finských Logitech.fi a pak i největších favoritů H2k.

Konečné pořadí LAN79:

Konečné pořadí LAN79:1. místo: eSuba (ČR/SR) - 5000 eur

Konečné pořadí LAN79:1. místo: eSuba (ČR/SR) - 5000 eur2. místo: H2k (Francie) - 2500 eur

3. místo: Logitech.fi (Finsko) - 1000 eur

Výrazný úspěch Counter-Strike: Source týmu eSuba je nečekaný, jistota s jakou tým své konkurenty přehrál upoutala manažery velkých multiklanů. A tak se není čemu divit, že necelý týden po vítězství na LAN79 CSS tým odchází z klanu eSuba a stane se součástí některého z významných multiklanů. Jméno tohoto týmu bude oznámeno v nejbližších dnech, spekuluje se např. o britských 4Kings anebo dánských MYM, každopádně si hráči pravděpodobně velmi výrazně polepší.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Poslední rozhovor s Giacomem

Nejznámějším českým počítačovým hráčem je bezesporu Giacomo, účastník mnoha světových soutěží ve strategii Warcraft III. Nedávno ohlásil konec...

Výběr článků

Načítám