Hlavní obsah

On-line hry: Světový herní turnaj v režii Poláků

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii se uskutečnila jedna z největších herních akcí roku, Electronic Sports World Cup. Turnaje s celkovou dotací 180 000 dolarů (necelé 4 milióny Kč) se zúčastnili hráči z více než 50 zemí světa, nechyběli ani soutěžící z České republiky. Jak se českým reprezentantům dařilo a kdo vyhrál?

Článek

Novinky z domova

  • Elitní slovenský Counter-Strike tým FU.sk, dvojnásobný Mistr České republiky v počítačových hrách, oznámil, že jeho hráči se stanou profesionály. Za hraní budou pobírat pravidelný plat, budou mít k dispozici kvalitní hardware od sponzora a vilu v Bratislavě k tréninku před akcemi. Právě teď FU.sk pracují na nových webových stránkách, mělo by jít o komunitní web jako u zahraničních týmů.
  • První domácí WCG kvalifikace ve hrách na konzoli Xbox 360 (Dead or Alive 4, Project Gotham Racing 3, Tony Hawks Project 8) je za námi, vítězové lokálního turnaje pořádaného v herně PGCC LanClub České Budějovice si zajistili postup na Národní finále koncem srpna. Další Xbox WCG kvalifikace se koná již v úterý 17.7. v brněnské herně AMD PGCC Velký Špalíček, i zde se bude soutěžit v totožných hrách.
  • LINKSYS Call of Duty 2 liga pořádaná portálem ProGamers dospěla až do finále, ve kterém se utkaly týmy eSuba a Hornets. Favorizovaná eSuba dokázala prodat zkušenosti nabyté na evropské scéně, svého soupeře přehrála jasně 21:13 a zajistila si tak největší podíl z dotace 25 000 Kč. Zároveň se tímto výsledkem posunula do čela dlouhodobého hodnocení Českomoravského svazu progamingu, odkud se týmy kvalifikují na Finále MČR v počítačových hrách.

Česko-slovenská WCG kvalifikace - České Budějovice.

Foto: www.wcg.cz

Electronic Sports World Cup 2007

Turnaj Electronic Sports World Cup pořádaný francouzskými organizátory patří už řadu let mezi absolutní špičku, se kterou hráči srovnávají ostatní soutěže. Letošní turnaj se uskutečnil opět v Paříži, a to na výstavišti v Porte de Versailles, pořadatelům se podařilo sehnat finanční dotace 180 000 amerických dolarů (necelé 4 milióny Kč), což je méně než loni. Všechny ostatní věci (hardware, prostředí pro soutěžící i diváky, záznamy her) ale byly znovu na výborné úrovni a rozhodně se nedá říci, že by byl turnaj ESWC 2007 ústupem ze slávy.

CS část herní arény.

Foto: www.eswc.com

V širokém poli soutěžících nechyběla společná devítičlenná česko-slovenská výprava, největší naději na úspěch měli Antonín "Toni" Bláha ve hře Trackmania Nations. Toni bohužel na medaili nedosáhl a nad síly ostatních hráčů byl postup ze základní skupiny. Na loňskou stříbrnou pozici Robina Humeliče v doprovodném turnaji Carom 3D se tak nikomu navázat nepodařilo.

Counter-Strike

Nejlépe dotovanou soutěží byl turnaj v týmovce Counter-Strike, mezi soutěžícími najdeme hezkou řádku elitních světových klanů. Loňské prvenství obhajovali brazilští mágové MiBR, mezi favority patřili ještě polští roboti z Pentagramu a trojice týmů ze Švédska - Fnatic, Begrip a NiP. V česko-slovenské kvalifikaci zvítězili FU.sk, na světovou konkurenci ale nestačili a po dvou vítězstvích a třech prohrách v základní skupině dále nepostoupili. Do finále se probojoval polský tým Pentagram, proti němu nastoupili dánští NoA. Utkání bylo velmi vyrovnané, ale trpělivá hra Poláků slavila úspěch a po loňském triumfu na WCG se nyní můžou radovat z dalšího velkého vítězství.

1. místo: Pentagram (Polsko) - 40 000 USD

1. místo: Pentagram (Polsko) - 40 000 USD2. místo: NoA (Dánsko) - 24 000 USD

3. místo: Fnatic (Švédsko) - 12 000 USD

Ruské CS hráčky z týmu Megapolis.

Foto: www.eswc.com

Warcraft III

Velmi slušná konkurence se sešla i ve strategické hře Warcraft III, zde se očekával souboj Korejců se zbytkem světa. Českou republiku reprezentoval Petr "Steler" Zatloukal, když ve finále kvalifikace překvapivě přehrál domácí jedničku Giacoma. Ani jemu se v konkurenci se světovou špičkou příliš nedařilo, v základní skupině prohrál 3 zápasy ze čtyř a mohl balit kufry. Nejlépe se v průběhu turnaje prezentoval norský hráč 4K^Creolophus, v semifinále Creo přehrál svého týmového kolegu Grubbyho. Ve finále ale Nor narazil na neprostupnou hráz jménem WE.Soju a po dvou poměrně rychlých mapách bylo jasno. I letos v tomto strategickém turnaji triumfuje korejská škola - Soju porazil Creolophuse 2:0.

1. místo: WE.Soju (Jižní Korea) - 10 000 USD

1. místo: WE.Soju (Jižní Korea) - 10 000 USD2. místo: 4K^Creolophus (Norsko) - 6 000 USD

3. místo: 4K^Grubby (Nizozemí) - 3 000 USD

Quake 4

Dva velké favority měl Quake 4 turnaj, byly jimi ruský hráč Cooller a mladý Polák av3k. V našich barvách se představil Kryštof "Krysa" Černý, není to tak dávno, kdy i on patřil do užší evropské špičky. Od té doby se ale čtvrtému dílu Quaka příliš nevěnoval a i když to bylo velmi těsné, ani on nepostoupil z vyrovnané skupiny. Až do finále se probojovali Cooller a av3k a byl to polský mladík, kdo z této konfrontace vyšel vítězně. Po nedávném triumfu na turnaji WSVG Louisville je to jeho další vítězství na velkém turnaji a spolu s Pentagramem se postaral o prvenství Polska v neoficiálním pořadí národů.

1. místo: srs.av3k (Polsko) - 10 000 USD

1. místo: srs.av3k (Polsko) - 10 000 USD2. místo: mouz.Cooller (Rusko) - 6 000 USD

3. místo: aAa.winz (Francie) - 3 000 USD

Finále CS turnaje dívek na pódiu.

Foto: www.eswc.com

Kromě těchto tří se ve Francii soutěžilo ještě v dalších třech disciplínách, nejlepšího výsledku z české výpravy dosáhl Antonín "Toni" Bláha v Trackmanii Nations, když obsadil sedmé místo. Posledním českým reprezentantem pak byl Lubomír "messiah" Halama ve hře Pro Evolution Soccer 6, kterému se nepodařilo postoupit dále ze základní skupiny. Nejfotografovanějším turnajem ESWC se pak stal (stejně jako loni) bezesporu dívčí CS turnaj, v němž triumfovala americká divize multiklanu SK Gaming.

ESWC je za námi, žádný z českých hráčů bohužel na medaili nedosáhl. Snad to vyjde příště, třeba na World Cyber Games.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Česká ESWC kvalifikace letos bude

Jedním z významných světových turnajů je Electronic Sports World Cup, kterého se účastní hráči z více než 50 zemí světa. Dlouho nebylo známo, jestli...

Výběr článků

Načítám