Hlavní obsah

On-line hry: Smršť přestupů v roce 2006

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2005 je definitivně minulostí, nyní nám nezbývá než si zvyknout na cifru 2006. Současně s koncem roku ale zároveň vypršela řada smluv, které měly podepsané hvězdy světového profi hraní, a tak jsme nyní svědky doslova záplavy přestupů či vyhazovů. Nechybí ani další informace ze světa domácího a světového progamingu.

Článek

Novinky z domova

  • ProGamers a slovenský portál e-sports.sk dávají dohromady sestavu pro zápas hvězd v Counter-Striku. V každé zemi určí hlasující postupně pět účastníků, takto sestavené "All Stars" týmy si zahrají v exhibičním zápase.
  • V průběhu příštího týdne se v hernách v Praze a Brně uskuteční turnaj základních a středních škol ve hře Warcraft III. Turnaj je pořádán Českomoravským svazem progamingu, očekává se účast více než 30 škol nejen z těchto měst.
  • 33. díl televizního pořadu ProGamers zase až tak moc o profi hraní není, ale pokud vás zajímá, jak jezdí NFS: Most Wanted ti nejlepší anebo jak představují Electronic Arts své hry, určitě se podívejte.
  • Nejlepší domácí Warcraft III hráč Giacomo z AMD Cyber Teamu, opět dokazuje svou třídu. Bez ztráty kytičky se probojoval do finále české PG W3 ligy, o víkendu se navíc zúčastní speciálního evropského online turnaje inCup pro pozvaných 16 hráčů.

Filip Krejčíř (vlevo) přebírá cenu za 1. místo v ČMSP turnaji škol ve hře Pán prstenů: Bitva o Středozem.

Foto: www.progamers.cz

Novinky ze světa

  • Společnost Blizzard vydala nový patch ke své hojně hrané onlinovce World of Warcraft, a to s označením 1.9. Patch jako už tradičně přináší nové lokace pro opravdové maséry (Ahn'Quiraj), kompletní seznam změn najdete na domovské stránce hry.
  • Druhý tým Mistrovství ČR v PC hrách v Counter-Striku, slovenský klan defeaters, udělal ve svých řadách změny. Rozhodl se totiž spojit s dalším slovenským týmem oneBullet, uvidíme, jak mu to prospěje v konfrontaci s českými i zahraničními týmy.
  • České reprezentační týmy ve hře Starcraft: Broodwar si vedou velmi dobře v soutěžích WGTour Nation. Naše "áčko" má dobře rozehraný zápas s favority z Chile, "béčko" pak smetlo Estonce v poměru 5:0.
  • Čínský CS tým Abit Strike končí svou činnost. Jedním ze dvou hlavních důvodů jsou velké finanční potíže sponzora (výrobce hardwaru Abit), druhým hlavním důvodem pak hojné hraní World of Warcraftu většinou týmu.

World of Warcraft nyní s novým patchem 1.9.

Zdroj: www.novinky.cz

Počátek nového roku aneb čas ke změnám

Stejně jako u klasických sportů se i v těch elektronických nejlepší hráči uživí pouze hraním. Za trénink, účast v turnajích a reprezentaci týmu dostávají pravidelný plat, vše je (většinou) podloženo smlouvou. Je jasné, že v hraní počítačových her nelze očekávat několikaleté smlouvy, ale řada solidnějších týmů buduje svůj kádr s dlouhodobou perspektivou, a tak mají hráči jistotu např. ročního působení v týmu (anebo aspoň roční výplaty).

Mnoha kvalitním hráčům smlouva končila 31. prosince, a tak bylo zajímavé sledovat, komu bude prodloužena a komu ne. Některé Counter-Strike týmy (NoA, fnatic) za to vzaly pořádně a neprodloužily smlouvu většině členů, jiní jen vyčkávali, koho se konkurence zbaví. Hodně sledované jsou i nově budované Quake 4 týmy, neboť právě tato hra bude (spolu s CSkem) součástí CPL World Tour pro rok 2006.

Jedním z nejsledovanějších je původně německý tým mousesports, který se na scéně pohybuje už 8 let a vždy patřil k nejlepším. Jeho CS divize přivítala zřejmě největšího clanhoppera (hráče střídajícího často týmy) mezi špičkovými hráči - Olu "Elementa" Mouma. Ten už dokázal zvítězil v turnaji CPL, ale také několik týmů nenadále opustil... Quake 4 divize mousesports nezůstává pozadu a loví v ruských vodách - po Coollerovi přišel i další Rus Mikes.

SK.MaDFroG (v bílém) ještě jako člen týmu SK Gaming na ESWC 2004.

Foto: www.esworldcup.com

Dalším multiherním týmem jsou fnatic, kterým se přestaly líbit investice do neúspěšných hráčů CS a až na jednu výjimku je vyhodili. S talentovanými mladíky ze Švédska snad alespoň trochu napodobí fenomenálního Nizozemce Vo0, který během celého roku 2005 prokazoval svou třídu v Painkilleru. Nyní je jeho hlavní hrou Quake 4 a i tam bude pod hlavičkou fnatic bojovat o stupně nejvyšší.

Změnu udělali i u týmu SK Gaming. Švéd MaDFroG, stříbrný medailista ESWC 2003 i 2004, doplatil na nevýrazné výkony v letošním roce a nebyla mu prodloužena smlouva. Příležitost dostávají mladší a nadějnější, kteří mají větší touhu po úspěchu než veteráni.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: I čeští FIFA hráči do Německa

Na sportovním poli je jednoznačně nejsledovanější vítězství fotbalistů nad Norskem a následný postup na Mistrovství světa, počítačové mistrovství - World Cyber...

On-line hry: Herní olympiáda WCG je za námi

V Singapuru se uskutečnil turnaj World Cyber Games, který je herní olympiádou. Nechyběli ani čeští reprezentanti, nicméně ti na žádné honorované umístění...

Výběr článků

Načítám