Hlavní obsah

On-line hry: Rok 2003 - rok progamingu

Novinky, Michal Sztemon

Jak jsem slíbil minule, v dnešním článku se budu věnovat shrnutí nejdůležitějších událostí roku 2003 v českém i světovém progamingu. Nebudou chybět ani nezbytné novinky a tentokrát se podíváme na mezinárodní žebříček CS klanů, jak ho přináší americký server gotFrag.

Foto: Petr Mráček

autor překladu Jiří Josek, hlavní postavy - Aleš Procházka a Veronika Gajerová, režisér Petr Svojtka

Článek

Zprávy z domova

  • V pražské PG Cyber Café se konal první ze série Invitational turnajů, tentokrát ve hře WarCraft III: Frozen Throne. V základních skupinách i play-off vše probíhalo podle předpokladů, do finále se probojovali nejlepší český hráč nEph.Giacomo a mladý talent BTeam.BuchTa. V rozhodujících zápasech byl však lepší BuchTa a vyhrál v poměru 2:0. Vítěz turnaje si odnesl 3000 Kč a 40 bodů do ČMSP klasifikace, kterou však s velkým náskokem vede Giacomo.
  • Tento týden se hráči WarCrafta III asi nezastaví, již v sobotu se koná finále české soutěže ESL. Pro vítěze elitního turnaje je připraveno 20 000 Kč, souboje v pražské herně G8 můžete přijít sledovat i vy.
  • Již v pondělí odcestoval Counter-Strike tým českého klanu NecroRaisers do amerického Las Vegas na prestižní turnaj Cyber X Games, kde bude bojovat o část z dotace 600 000 dolarů. Průběh turnaje i zážitky NR můžete sledovat na stránkách ProGamers a NecroRaisers během víkendu.
  • Chcete pracovat v progamingu? Právě v těchto dnech shání společnost ProGamers pracovníky do nově otevíraných PG Cyber Café v Praze, v případě zájmu kontaktujte Michala Koníčka.

Zprávy ze světa

  • Jak jsem již nakousl výše, v americkém městě Las Vegas se koná Cyber X Games - nejdotovanější progamingový turnaj historie. Ve hrách Counter-Strike, WarCraft III, Quake III, America's Army, Return to Castle Wolfenstein a Unreal Tournament 2003 bude rozděleno již zmíněných 600 000 dolarů (více než 15 miliónů korun).
  • Ve středu vyšel nový patch na WarCraft III: Frozen Throne s pořadovým číslem 1.14 - stahovat jej můžete pochopitelně ze stránky vydavatele, firmy Blizzard. Patch opravuje pár chyb a opět o něco vyrovnává rasy, ale již dnes je známa jedna chyba, kterou naopak přináší. :o)

Světový Counter-Strike žebříček serveru gotFrag.com

Na tomto místě vás pravidelně zásobuji domácími žebříčky, pro tentokrát jsem vybral světový žebříček nejlepších Counter-Strikových klanů, tak jak ho přinesl americký server gotFrag. Pořadí klanů určuje hlasování vybraných zástupců progamingových médií a zástupců klanů, takže se rozhodně nemusíme obávavat nějaké zaujatosti. Právě tento konkrétní žebříček (jinak vychází každý měsíc) si vybrali pořadatelé turnaje Cyber X Games pro oficiální nasazení do svého miliónového turnaje, což o jeho objektivitě vypovídá poměrně jasně.

PořadíNázev klanuZeměZměnaBody
1.Schroet KommandoŠvédsko0480
2.NoANorsko/USA/KanadaNový366
3.MousesportsNěmecko+1251
4.Adrenaline[GX]Švédsko+1207
5.Team64ŠvédskoNový129
6.3DUSA-4111
7.Made In BrazilBrazílieNový107
8.Four KingsVelká Británie-275
9.United 5USANový54
10.MatrixŠvédskoNový29

Na prvním místě jsou pochopitelně Švédové z klanu Schroet Kommando, kteří mají za sebou více než 50 zápasů bez porážky. SK jsou rovněž favority i v nadcházejícím turnaji CXG, ale 100 000 dolarů pro prvního asi bude motivovat i ostatní. Na stříbrnou příčku se z nuly vyhoupl norsko-americko-kanadský klan NoA. NoA se dali dohromady zhruba před měsícem, ale již stihli obsadit druhé místo na velkém turnaji CPL v Dallasu (za SK) a téměř všichni v nich vidí klan, který může někdy Švédy porazit. Bronz si zajistil třetí klan turnaje CPL, němečtí Mousesports. Ti jsou příkladem toho, že kvalitní manažeři, kteří tým posílili o nejlepší německé a rakouské hráče, můžou výrazně pomoci v boji o světový trůn.

Na čtvrtém a pátém místě tabulky najdeme další dva švédské klany Adrenaline[GX] a Team64 - mezi pěti nejlepšími světovými klany tak jsou tři týmy ze Švédska. Až na šesté místo spadl americký klan 3D, který si dlouho držel místo druhé. Mizerný výsledek na turnaji CPL (13.-16. místo) však porotci po právu "ocenili" a poslali je o čtyři místa dolů. Mezi čtyřmi zbývajícími klany v první světové desítce jsou tři nováčci, z nichž dva (Mibr a United 5) předvedli kvalitní hru v Dallasu a sápou se do první pětky.

Jaký byl rok 2003 v českém progamingu?

Jako ve všech letech předtím, do hraní počítačových her dali sponzoři více peněz než v roce 2002 a mohlo se tak uskutečnit více turnajů o větší prize-money. Ale začneme od ledna:

  • V lednu 2003 přejímá vedení ProGamers Daniel Mikšovský.
  • V březnu přichází eSports.cz - konkurent zatím monopolních ProGamers představuje své projekty - českou odnož ESL a WCG 2003.
  • V březnu je společností ProGamers představen projekt Mistrovství ČR v počítačových hrách.
  • V březnu rovněž vzniká Českomoravský svaz progamingu, organizace, která zastřešuje hráče počítačových her.
  • V dubnu se představuje multiklan NecroRaisers - po nEophyte v pořadí druhý klan s právní subjektivitou. NR ihned vyrážejí na turnaj do Francie.
  • V dubnu se koná první Friday Night Game ve Village Cinemas, k zápasu odmítají nastoupit EnSnare, kteří jsou posléze vyloučeni z ESL.
  • V květnu je zrušen mezinárodní exhibiční turnaj WCG Prague Open, bohužel tak v Praze neuvidíme špičkové zahraniční CS klany.
  • V červnu končí fiaskem národní kvalifikace ESWC, když české CS kvalifikace se účastní jen 3 klany a slovenské dokonce žádný.
  • V červenci probíhá turnaj AMD PG Challenge, poprvé v Karlových Varech jako součást Mezinárodního filmového festivalu.
  • V červenci a srpnu se konají kvalifikace českého WCG 2003, počáteční vlažný zájem s blížícím se datem WCG sílí.
  • V srpnu se koná DarkAngels BW Rýmařov turnaj - na sever Moravy přijíždí více než 120 hráčů z ČR, SR i Polska.
  • V září hrají Češi i Slováci o postup na WCG 2003 do Koreje v luxusním prostředí brněnského Boby Centra.
  • V září získává hráč BroodWaru nEph.Destroyer skvělé druhé místo na evropském turnaji v Paříži - ECG.
  • V říjnu se koná pod záštitou ministra informatiky finále Mistrovství ČR v PC hrách, na Invexu jej sleduje více než 100 000 diváků.
  • V říjnu jedou naši "olympionici" do Koreje - bohužel se příliš nedaří, jediným dobrým výsledkem je 5.-8. místo nex_Dratka.
  • V prosinci oznamují NecroRaisers, že jako první klan v české republice budou mít profesionální hráče, kteří budou dostávat pravidelný plat.
  • V prosinci můžou návštěvníci Bontonland megastoru sledovat finalisty NHL Global Championship, jak bojují o letenky do USA.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: NecroRaisers si platí trenéra

Vážení čtenáři, v tomto pravidelném seriálu vám budu každý pátek přinášet informace ze světa profesionálního hraní počítačových her. Postupně byste se měli...

On-line hry: Hrají si a vydělávají

Minule jsme se věnovali 3D hře Counter-Strike, dnes je na řadě nejoblíbenější strategie dneška - WarCraft III. Dozvíte se základní informace o hře, tipy...

On-line hry: Nejlepší hráči letí do USA

V předchozím díle jsme probrali WarCraft III, dnes je hlavním tématem NHL 2004, konkrétně vyvrcholení české kvalifikace na Světový šampionát. A kteří dva čeští...

Výběr článků

Načítám