Hlavní obsah

On-line hry: Poslední rozhovor s Giacomem

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejznámějším českým počítačovým hráčem je bezesporu Giacomo, účastník mnoha světových soutěží ve strategii Warcraft III. Nedávno ohlásil konec své profesionální kariéry. Dnes si můžete přečíst rozhovor s ním. Nechybějí ale ani další informace z oblasti domácích a zahraničních elektronických sportů a online her.

Článek

Novinky z domova

  • Kdo je aktuálně nejlepším elektronickým fotbalistou domácí scény? To se dozvíme již v neděli, kdy se v pražském Paláci Flóra uskuteční finále turnaje FIFA Interactive World Cup. Na vítěze čeká postup do světového finále v Berlíně, konzole Sony PlayStation 3 a originální hra FIFA 08, pro diváky je připraven doprovodný program včetně soutěží o ceny.
  • Česká Counter-Strike reprezentace v soutěži European Nations Championship má za sebou úspěšný vstup do turnaje, když v prvním kole porazila jasně Řecko 2:0 na mapy (16:3 a 16:6). Ve druhém kole nás ale čeká o něco tvrdší oříšek - tým Slovenska, utkání bude odehráno zhruba za týden.
  • Již za 14 dní se v Rýmařově uskuteční další ročník populární strategické soutěže LanCraft, na nejlepší čekají ceny v hodnotě vyšší než 50 000 Kč. Hráči si to rozdají ve čtyřech soutěžích - Starcraft: Broodwar, Warcraft III, W3: DotA a Command & Conquer 3: Tiberium Wars. Účast prozatím potvrdilo 112 hráčů, více než třetina z nich je ze zahraničí.

Turnaj FIFA Interactive World Cup

Novinky ze světa

  • Český Call of Duty 4 tým eSuba má na kontě nedávné bronzové umístění z turnaje v Nizozemsku, v aktuálním žebříčku nejlepších CoD4 týmů portálu Cadred to eSubáci dotáhli až na 4. místo. První dvě pozice obsadily britské týmy Dignitas a TLR, bronz pak přemožitelé eSuby ze švédského klanu Fnatic.
  • Největší akcí minulého víkendu byl britský turnaj i33, který se uskutečnil ve městě Newbury. Soutěžilo se ve dvou hlavních turnajích - Call of Duty 4 a Counter-Strike: Source, v obou se představily kvalitní evropské týmy. Vítězství si ale nenechali ujít domácí Britové, v CoD4 si odměnu 6000 eur odvezli Dignitas, v CSS zvítězili Birmingham Salvo a získali 5000 eur.
  • Příznivci týmové strategické hry W3: DotA se můžou těšit na další velký turnaj ze série MYM Prime Defending, přihlásilo se do něj několik stovek týmů. Favority na vítězství jsou určitě obhájci z domácího týmu Meet Your Makers, ani Rusové z Virtus.Pro ještě neřekli poslední slovo. Největší naděje na úspěšný výsledek z českých týmů mají nEophyte, hodně bude ale záležet na losu.

Britský turnaj i33 - CoD4

Poslední rozhovor s Giacomem

Zatímco v letech 2002-2004 táhl domácí scénu především Counter-Strike výběr nEophyte (později NecroRaisers a AMD Cyber Team), po něm se na neoficiální domácí trůn posadil hráč Warcraftu Giacomo, který si rovněž prošel všemi těmito týmy. Má na kontě několik vítězství v domácím Mistrovství ČR v počítačových hrách, účast na velkých mezinárodních turnajích, dokonce si vyzkoušel i působení ve velkém světovém týmu Mousesports. Nyní se ale rozhodl ukončit svou profesionální herní kariéru, a to především proto, že Warcraft už ho nebavil ve stejné míře jako doposud. Jak se k Warcraftu dostal a na které turnaje nejvíce vzpomíná? To si přečtěte v rozhovoru.

Ahoj Giacomo, můžeš se prosím alespoň ve stručnosti představit čtenářům?

Ahoj. Jmenuji se Michael Hladík, je mi 24 let, jsem z Liberce, víkendově doháním studia, která jsem v minulosti zanedbal a donedávna jsem se profesionálně věnoval hře Warcraft 3. :)

Proč sis vybral právě Warcraft III? Nelákaly tě jiné strategie anebo třeba střílečky?

Určitě mě lákaly i jiné hry. Hrával jsem například nějakou dobu Counter-Strike, Quake 3 jsem taky hrával dost často. Dokonce jsem vyhrál tenkrát i nějaké menší turnaje u nás v Liberci v Quaku 3. :) Do krve se mi ale nejvíc dostaly strategické hry jako Red Alert, Warcraft 2 a potom byl takovým velkým “boomem” Starcraft, na kterém jsem prakticky začínal hrát turnajově a o to víc mě začala hra bavit. Asi tak v patnácti letech jsem zjistil, že pokud se budu chtít v něčem zlepšovat, tak to bude nějaká strategická hra. Tenkrát to byl Starcraft a na tom jsem tehdy začal budovat moji kariéru.

Hrál jsi na spoustě turnajů, který se ti líbil nejvíce?

Byl jsem opravdu na hodně turnajích a vždycky, když mi někdo položí tuhle otázku, tak se mi hned vybaví WCG 2005 v Singapuru, které bylo opravdu tím nejlepším turnajem za celou tu dobu. Bylo asi i tím, že se mi v Singapuru hodně líbilo prostředí a lidi, kteří tam žili. Na turnaji jsem tam tenkrát skončil jako obvykle mezi prvníma šestnácti, ale aspoň jsem si užil města víc než dost. :) Doufám, že se tam ještě někdy v budoucnu podívám.

Giacomo s Českou Miss Renatou Langmannovou

Jakého výsledku své kariéry si nejvíce vážíš?

No asi to bude 4. místo na Mistrovství Evropy v roce 2005, kde mi opravdu o malinký kousek utekla bronzová medaile. Každopádně mám více výsledků, kterých si hodně cením. Třeba 7. místo na finále WSVG, kam se kvalifikovali prakticky jen ti nej z celého světa, a já. :)

Jakým způsobem jsi trénoval ty a jak trénují zahraniční hráči?

Trénink máme asi všichni podobný. Myslím si, že velké rozdíly mezi hráči dělá psychika. Někteří hrají celé dny a ani přesto nejsou dobří hráči, jsou průměrní. A někteří se nad svoji hrou zamýšlejí a zlepšují ji tak, jako se to jiným nedaří nebo se o to ani nepokusí. Prostě na té nejvyšší úrovni už nestačí jenom hrát a hrát, tam už jde hodně o talent, zkušenosti a být dost psychicky odolný v důležitých momentech. No a pak tu jsou Korejci, kteří spíš hrají než žijí, což jim samozřejmě nezazlívám, ale já mám svoje hranice. :)

Uvidíme tě ještě někdy v soutěžním turnaji (nějaká LANka, pohár atd.) anebo je to definitivní konec?

Určitě se ještě ukážu na nějakém českém turnaji, ale už teď vím, že trénovat nikdy nebudu. Už prostě není tolik času na hraní a já jsem Warcraftu dost přehraný, takže pokud si nějaký ten český turnaj zahraju, tak to bude opravdu jenom for fun. :) Asi si zahraju různé kvalifikace na WCG a ESWC (pokud v ČR budou), ale jinak to moc slavně nevidím. Trávím svůj volný čas něčím užitečnějším a Warcraft sleduji jenom zpovzdálí.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Nejlepší hráči roku 2007

Ve světových turnajích spolu soupeří stovky hráčů, na stupně vítězů se probojuje ale jen malá část z nich. Komu se to v roce 2007 dařilo nejvíce? To mapuje...

Výběr článků

Načítám