Hlavní obsah

On-line hry: Oslavu příznivců hry Quake ovládli Evropané

Novinky, Michal Sztemon

Každoroční turnaj QuakeCon je svátkem hráčů série Quake, letos byl uspořádán speciální multi-turnaj ve všech 4 hrách této série. Kdo byl nejlepší a jakou roli si zahráli čeští účastníci? I to se dozvíte v dnešním článku o online hrách, nechybí ani další novinky z domácí a zahraniční scény.

Článek

Novinky z domova

  • První finále společné česko-slovenské WCG kvalifikace se uskuteční v sobotu 18.8. v bratislavském obchodním centru Aupark. O letenky do amerického Seattlu budou soupeřit hráči her Warcraft III, Starcraft: Broodwar, Command Conquer 3, Project Gotham Racing 3 a Tony Hawks Project 8, účastnické místo si vždy zajistí pouze vítěz. Pořadatelem domácí WCG kvalifikace je společnost ProGamers.
  • Silný domácí multiherní klan eSuba přijal do svých řad kompletní Counter-Strike: Source sekci, která dříve působila pod jménem Defeaters. Jejich cílem je (celkem pochopitelně) pozice domácí jedničky a úspěch na mezinárodní scéně. Již brzy by se tento tým měl představit na některé ze zahraničních LAN akcí, uvidíme, jak se mu bude dařit.
  • Internetová herní televize PG24 (www.pg24.tv) rozšiřuje portfolio pořadů a kromě "klasických" progamingových her Call of Duty 2 či Starcraft: Broodwar se nyní bude zabývat i konzolemi Microsoft Xbox 360. V prvním díle pořadu vysílaného v pátek od 19:00 se spolu s moderátory podíváte na Xbox pecky Forza Motorsport 2 a Gears of War, určitě nebude opomenuta ani WCG kvalifikace na konzolích.
  • Organizátoři Finále Mistrovství ČR v počítačových hrách zveřejnili další informace o letošním InvexCupu. Úvodní boje budou odehrány v herně AMD PGCC Velký Špalíček, finálové zápasy potom na pódiu na Invexu. Postup na InvexCup si vybojuje 16 nejlepších z dlouhodobé klasifikace ČMSP ve většině her, jedinými výjimkami jsou CS: Source a Warcraft III: DotA.

InvexCup 2005 - ilustrační foto.

Zdroj: www.invexcup.cz

Novinky ze světa

  • Legendární švédský Counter-Strike hráč Emil "HeatoN" Christensen, který slavil největší úspěchy v letech 2002-2005, už delší dobu uvažoval o ukončení hráčské kariéry. Nyní se konečně odhodlal s hraním skončit, bude působit v nové roli trenéra a manažera týmu Ninjas in Pyjamas. Místo něj a dalšího "odpadlíka" miniw tým vzal dva talentované mladíky z klanu Begrip.
  • Populární Starcraft: Broodwar server WGTour už není tak významný jako dříve, přesto však pořádá kvalitní turnaje. Jedním z nich je WGT Invitational určený (jak název napovídá) pro pozvané hráče z celého světa. O svém umu organizátory přesvědčil i český hráč CDS)Crow, ze silné čtyřčlenné skupiny ale postoupí do play-off pouze vítěz.
  • Tradiční hodnocení CS týmů na portálu GotFrag českým příznivcům příliš radosti nedělá, opačná situace ale platí u CoD2 žebříčku. Elitní domácí tým eSuba se po třetím místě na kvalitně obsazené LANce v Belgii posunul už na páté místo na světě, v žebříčku evropských týmů drží čtvrté místo. První místo pořadí patří evropské jedničce TEK9, za nimi se drží holandští Serious-Gaming.
  • Populárního setkání BlizzCon využil Blizzard k oznámení dalšího datadisku k největší současné droze - World of Warcraftu. Bude se jmenovat Wrath of the Lich King, má stát 40 USD a bude k mání na jaře příštího roku. A co na závisláky čeká? Maximální level 80, hromady sněhu, ledu a nových single i týmových úkolů.

Původní sestava Ninjas in Pyjamas - HeatoN druhý zleva.

Foto: www.nip-gaming.com

QuakeCon ve znamení evropského vítězství

Jak jste se dozvěděli v minulém díle On-line her, každoročně se v americkém Dallasu koná QuakeCon, herní turnaj zaměřený čistě na hry od legendárních ID Software. Kromě soutěžení se účastníci dozví i něco o připravovaných hrách, můžou si popovídat se zaměstnanci firmy a zjistit tak vše, co je zajímá. Letošní QuakeCon byl hlavně o dvou turnajích nazvaných Quad Damage a QuakeWars.

Quad Damage

Turnaj Quad Damage byl výjimečný tím, že se v něm soutěžilo hned ve čtyřech hrách najednou (QuakeWorld, Quake 2, Quake 3, Quake 4). Pokud byl stav po čtyřech mapách (každá na jiném díle Quaka) nerozhodný, los rozhodl o mapě páté. Asi není potřeba dodávat, že málokdo měl našlapané všechny čtyři díly Quaka a že vyrovnaný souboj ve slabší hře pro oba hráče mohl duel rozhodnout.

Hlavními hvězdami byli švédští hráči Toxjq, Fojji a PURRI, Američan LoSt-CaUzE a Ital Stermy, při takto nastaveném systému turnaje ale mohla překvapit i řada dalších. K žádnému výraznému překvapení při postupu do finále nedošlo, střetli se v něm Toxjq a Fojji a každý z nich měl v ruce dva trumfy (Toxjq Q3 a Q4, Fojji Q1 a Q2). Za stavu 2:2 se losovala mapa na prodloužení, štěstí se usmálo na Toxika a ve hře Q4 svého soupeře povodil.

1. místo: Toxjq (Švédsko) - 20 000 USD

1. místo: Toxjq (Švédsko) - 20 000 USD2. místo: Fojji (Švédsko) - 12 500 USD

3. místo: EG)DaHanG (USA) - 7 500 USD

ET: Quake Wars

Druhý turnaj se hraje na připravované nové hře Enemy Territory: Quake Wars a je vůbec prvním LAN turnajem v této hře, která je ještě pořád ve fázi betatestingu. Pro šestičlenné týmy je tak obtížné přijít s propracovanými taktikami, protože většinou netuší, co můžou od soupeře očekávat. Jediným neamerickým týmem v soutěži byli britští Dignitas, právě od nich se ale očekávalo umístění mezi první trojkou. Do finále šli Dignitas se ztrátou 1 mapy na tým HOT, ale vyhráli obě hrané mapy a zajistili si tak premiérové vítězství v této hře.

1. místo: Dignitas (Velká Británie) - 22 000 USD

1. místo: Dignitas (Velká Británie) - 22 000 USD2. místo: Team HOT (USA) - 16 000 USD

3. místo: Check-Six (USA) - 8 000 USD

České příznivce hry Quake určitě potěší, že do Dallasu vycestovala dvojka domácích hráčů Hawr1x a Napalm. ČR tak má na kontě první účast na QuakeConu, Hawr1x s Napalmem navíc připravují i rozhovory s různými vývojářskými týmy, které vyjdou v magazínu SCORE.

Turnaj e-Stars v Jižní Koreji o 125 000 dolarů

Asijský kontinent a zejména Jižní Korea jsou už dlouhou dobu zaslíbené profi hraní počítačových her. Právě zde vznikla myšlenka "herních olympijských her" World Cyber Games, hráči těží z velkorysých profesionálních smluv a užívají si přízně fanoušků stejně jako hvězdy hudebního nebe. Není se tedy čemu divit, že exhibiční turnaj e-Stars s celkovou dotací 125 000 dolarů (více než 2,5 miliónu Kč) se uskutečnil právě v Jižní Koreji, konkrétně v hlavním městě Soulu. Soutěžilo se ve třech hrách, týmovce Counter-Strike a strategiích Warcraft III a Starcraft: Broodwar.

Counter-Strike

Do CS turnaje byly pozvány jen čtyři týmy, po jednom z Evropy a Ameriky a dva "místní" - z Číny a Koreje. Evropskou herní školu zastupoval švédský tým Fnatic, americkou pak brazilští mágové MiBR, kteří se bohužel museli obejít bez jednoho ze svých hráčů. Místo něj se po delší pauze představila norská superstar Bsl, slabší komunikace v týmu ale byla znát. Do finále se probojovali švédští Fnatic, jejich soupeři pak byli Číňané z týmu X7-Hacker. Švédové zahráli lépe než jejich asijský soupeř a po výhře 2:0 na mapy se můžou těšit z výhry 25 000 dolarů.

1. místo: Fnatic (Švédsko) - 25 000 USD

1. místo: Fnatic (Švédsko) - 25 000 USD2. místo: X7-Hacker (Čína) - 10 000 USD

3. místo: MiBR (Brazílie) - 5 000 USD

Warcraft III

Ani W3 soutěž nepřinesla zrovna početné pole hráčů, o to vyšší byla jejich kvalita. Celkem se do bojů zapojila osmička hráčů, kromě pětice soutěžících z Asie přijeli Evropané Grubby a ToD a také Američan Nilknarf. Právě ToD se postaral o kontroverzní situaci, když z turnaje odstoupil ještě před jeho začátkem. Pořadatelé totiž nejdříve přislíbili, že vyhoví jeho námitkám a potom své slovo nedodrželi. Na medailových stupních se umístili s jedinou výjimkou domácí Korejci, na tom úplně nejvyšším pak SK.ReMinD.

1. místo: SK.ReMinD (Jižní Korea) - 20 000 USD

1. místo: SK.ReMinD (Jižní Korea) - 20 000 USD2. místo: MYM]Moon (Jižní Korea) - 10 000 USD

1. místo: SK.ReMinD (Jižní Korea) - 20 000 USD2. místo: MYM]Moon (Jižní Korea) - 10 000 USD3. - 4. místo: MYM]Lucifer (Jižní Korea) - 5 000 USD

3. - 4. místo: 4K^Grubby (Nizozemí) - 5 000 USD

Starcraft: Broodwar

Turnaj ve hře Starcraft byl otevřen pro všechny místní hráče, absolutní korejská elita hrála v tutéž dobu turnaj v Číně. Cesta se tak otevřela pro méně známé profesionály, kteří za standardních podmínek na desetitisícové dotace v dolarech nedosáhnout. Do finále se probojovali Jaedong a Jangbi, po vyrovnaných hrách triumfoval prvně jmenovaný, a to v poměru 2:1.

1. místo: Jaedong (Jižní Korea) - 20 000 USD

1. místo: Jaedong (Jižní Korea) - 20 000 USD2. místo: Jangbi (Jižní Korea) - 10 000 USD

3. místo: Memory (Jižní Korea) - 6 000 USD

Exhibiční turnaj e-Stars ukázal, jak jsou na tom hráči před blížícím se vrcholem sezóny, World Cyber Games. Zejména švédští Fnatic můžou být s výsledkem spokojeni, domácí Korejci pak potvrdili pozici světové velmoci ve strategických hrách.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Jak určit herní reprezentaci?

Zatímco v klasických sportech je situace už dlouhou dobu neměnná a reprezentační výběry se skládají z nejlepších jednotlivců, v profi hraní stále platí,...

On-line hry: WCG kvalifikace na Xboxech začíná

Jak již možná víte, počátkem října se v USA uskuteční "herní olympiáda" World Cyber Games. Turnaje se zúčastní i hráči z České republiky, nyní přichází...

Výběr článků

Načítám