Hlavní obsah

On-line hry: Na LanCraftu vítězili cizinci

Novinky, Michal Sztemon

Severomoravský Rýmařov se o víkendu stal hlavním městem českého progamingu, na tamější turnaj LanCraft Spring 2k8 se sjelo více než 100 hráčů z České republiky i zahraničí. Jak to na LanCraftu vypadalo a kdo si odvezl odměny v hodnotě 50 000 Kč? Nejen o tom bude dnešní článek ze světa elektronických sportů.

Článek

Novinky z domova

  • Nic netrvá věčně a ke dni 12.4. ukončil své působení na herní scéně multiherní klan SkyRiders. Tento tým se mohl chlubit řadou medailistů z Mistrovství ČR v počítačových hrách a reprezentantů na WCG či ESWC, v poslední době ale nebyl příliš úspěšný při získávání sponzorů, a tak hráči odešli za lepším.
  • Herní televize PG24 vysílá již více než 2 roky, zaměřuje se především na kompetitivní hraní na PC. Rozšířením záběru je nový pořad věnovaný konzoli Nintendo Wii, jeho moderátory jsou Soptik a mullDie známí z portálu United-Games. První díl byl odvysílán 17.4., další budou následovat ve čtvrtky ve 14-ti denním intervalu.
  • Dříve velmi silný český multiklan NecroRaisers, který nyní neprožívá zrovna nejlepší období, má opět Counter-Strike divizi. Pod tagem NR budou vystupovat ex-členové Magic Balloons s lídrem skriiimem, můžou se pochlubit 4. místem z posledního turnaje PG Cyber Tour.

Televize PG24 - ilustrační foto.

Novinky ze světa

  • Polský CS tým Meet Your Makers, který si udělal jméno pod hlavičkou Pentagram, se potýká hned s několika problémy. Tím prvním je, že jednomu z členů týmu nebylo uděleno vízum do Ruska (z důvodu poškození pasu) a tým se tak možná nezúčastní finálového turnaje KODE5 v polovině května. Dalším problémem jsou tahanice okolo obhajování titulu na ESWC - slot obhájce titulu byl totiž nabídnut jejich dřívějšímu týmu PGS a Poláci nejspíš budou muset skončit do 3. místa na ESWC Masters v Paříži, aby se do USA kvalifikovali.
  • Elektronické sportování má v asijských zemích o něco lepší pozici než u nás, svědčí o tom i fakt, že několika profesionálním hráčům (např. Korejec Moon anebo Číňan Sky) bude umožněno zapojit se do štafety olympijského ohně, která obíhá svět před LOH v Pekingu.
  • Příznivci zběsilého závodění se dočkali, pokračování francouzské série Trackmania je venku. Hru s názvem Trackmania Nations Forever si můžete stáhnout zdarma (asi 500 MB), stejně jako předchozí titul dává důraz na soupeření mezi národy (České republice patří nyní 9. místo, těsně před Spojenými státy).

Hra Trackmania Nations Forever

LanCraft Spring 2k8 opět se silnou zahraniční účastí

V severomoravském Rýmařově se v termínu 11.-13. dubna uskutečnil turnaj ve strategických hrách LanCraft Spring 2k8, stejně jako loni či předloni se kromě domácí špičky zúčastnila i silná konkurence ze zahraničí, zejména z Polska a Slovenska. Představila se řada reprezentantů svých zemí, nechyběli účastníci turnaje WCG 2007 - Giacomo (W3), Maix (BW) a Artik (C)

K tradičním hrám Starcraft: Broodwar a Warcraft III letos přibyl Command & Conquer 3: Tiberium Wars, odměny pro nejlepší se vyšplhaly na velmi příjemných 50 000 Kč. Tým organizátorů v rýmařovském kulturním domě přivítal více než 100 soutěžících, na ně čekaly 4 hlavní turnaje a 5 turnajů doprovodných (např. SC:BW micro anebo fotbálek 2v2). A jak singlové turnaje dopadly?

LanCraft 2k8 - celkový pohled

Command & Conquer 3: Tiberium Wars (1v1)

Command & Conquer 3: Tiberium Wars (1v1)1. místo: BVG.N4kai (Polsko) - 10 000 Kč

Command & Conquer 3: Tiberium Wars (1v1)1. místo: BVG.N4kai (Polsko) - 10 000 Kč2. místo: Artik]DK[ (ČR) - 5 000 Kč

3. místo: xOOny (ČR) - 2 000 Kč

Hlavním turnajem s celkovou dotací 20 000 Kč byla v Rýmařově hra Command & Conquer, díky domácí pobočce EA (která zajistila originální hry) se do turnaje mohli přihlásit všichni. Rozdíly ve výkonnosti tak byly poměrně velké, do finále se ale podle očekávání probojovali nejlepší zástupci Polska a Česka. Náš WCG reprezentant Artik na svého soupeře N4kaie nestačil a ten se tak může radovat z triumfu a 10 000 Kč.

Warcraft III: Frozen Throne (1v1)

Warcraft III: Frozen Throne (1v1)1. místo: wicked.TeRRoR (Polsko) - 6 000 Kč + hardware

Warcraft III: Frozen Throne (1v1)1. místo: wicked.TeRRoR (Polsko) - 6 000 Kč + hardware2. místo: nEph.Giacomo (ČR) - 3 000 Kč

3. místo: SGC.Amater (SR) - 1 000 Kč

Není to tak dávno, co Giacomo říkal, že s Warcraftem končí, ale že si občas vyjede pro zábavu na nějaký turnaj. V Rýmařově se ukázalo, že na většinu domácí špičky to pořád stačí. Jasným favoritem byl polský hráč TeRRoR, který vystřídal už několik kvalitních zahraničních angažmá, ten také všem ukázal proč a zvítězil. Giacomo se o stříbro utkal v duelu se slovenským hráčem Amaterem, byl o něco lepší a odváží si 3000 Kč.

LanCraft 2k8 - Giacomo ve finále W3

Starcraft: Broodwar (1v1)

Starcraft: Broodwar (1v1)1. místo: BVG.Fosken (Polsko) - 6 000 Kč + hardware

Starcraft: Broodwar (1v1)1. místo: BVG.Fosken (Polsko) - 6 000 Kč + hardware2. místo: BVG.Tarson (Polsko) - 3 000 Kč

3. místo: nEph.Maix (SR) - 1 000 Kč

Ani ve třetím velkém singlovém turnaji nebylo Čechům dopřáno vítězství, dokonce se neprosadili ani na stupně vítězů. O titul si to rozdali spoluhráči z polského týmu BVG - Fosken a Tarson, těsným poměrem 3:2 na mapy vyhrál první jmenovaný. Bronzovou pozici vybojoval slovenský hráč Maix, loňský WCG reprezentant.

V dalším hlavním turnaji W3: DotA triumfovali slovenští SGC, čistě české vítězství jsme viděli pouze ve dvou doprovodných turnajích. Kromě samotného soupeření šlo rovněž o setkání herní komunity, jak můžete vidět z fotek, atmosféra byla velmi přátelská. Uvidíme, jaká vylepšení připraví organizační tým na příští turnaj, aby přijely ještě větší hvězdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám