Hlavní obsah

On-line hry: Miliónová soutěž CGS oznámila konec své éry

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí scéna je momentálně v relativním klidu. Většina soutěží již skončila, neprobíhají žádné kvalifikace a tak se odehrávají pouze menší přestupy. Naopak obrovským hitem je rozpad americké soutěže Championship Gaming Series. My se zaměříme především na to, co její konec vlastně znamená pro evropskou a vůbec Counter-Strike: Source scénu.

Článek

Novinky z domova

  • NecroRaisers, nejstarší multiherní klan naší malé scény, se pomaličku vrací do popředí. Nové vedení již stihlo angažovat America's Army, Call of Duty 2 a nyní také Call of Duty 4/5 sekci. Hráči unit, Mr.Tvola, afjee, jckt a Fin by měli tagu NR vynést úspěchy především v pátém pokračování Call of Duty, nyní se však ještě chvíli budou věnovat o něco staršímu vydání.
  • Během tohoto týdne stihly hned dva české kluby přijít o své zahraniční reprezentanty v Counter-Strike: Source. Jako první ohlásili odchod své velmi úspěšné estonské sekce In Ultimate Capacity a to z důvodu hádek uvnitř kádru. Krátce na to se přidali i Dog Soldiers, jimž maďarskou chloubu, která skončila na 7.-8.místě francouzské MaxLan, přetáhla organizace Teamwork.
  • Odchody hlásí i čeští SnoopY, kteří se v poslední době do vod progamingu vrhnuli opravdu naplno. Avšak tentokrát o sobě dali vědět díky vyhazovu hned dvou svých sekcí a to shodně kvůli špatným výsledkům. Jedná se Call of Duty 2 tým ve složení Devi, Mgr. Jitus, NeX, ajass, kafe a Counter-Strike: Source celek zastupovaný Robutkem, markem, davestarem, SnRem, steeLem a Sadmanem.
  • O uplynulém víkendu skončil jeden z největších domácích Counter-Strike: Source lan turnajů - Sennheiser Final Fight 2. Jeho vítězem se stal tým inteRaction, který ve finále přemohl konkurenční Riders on the Storm. Bronz si odnesl nově složený celek Phortex, jenž si v rozhodujícím souboji poradil s eEriness. Ti se mohou radovat alespoň z toho, že jejich člen Ice_ obdržel ocenění pro nejlepšího hráče soutěže.

Tým inteRaction pózuje po výhře na Final Fight 2, kterou společně s firmou Sennheiser uspořádal.

Novinky ze světa

  • V minulém článku on-line her jsme vás informovali o odchodu pionase z Frag eXecutors pod mnohem známější Meet Your Makers. FX, kteří bezesporu patří mezi tři nejlepší polské Counter-Strike 1.6 klany, si již naštěstí našli náhradu v podobě posily izzyho, který doplní čtveřici BEn, tjb, pitek, dOK. V nové sestavě se klub poprvé představí na domácí akci Allegra 2008.
  • Úspěšná německá organizace OCRANA se rozešla se svým Call of Duty 4 týmem zastoupeným hráči lsi, flinN, gear a patzor. Ti se rozhodli odejít ke konkurenčním aX-eSports, kteří jim údajně poskytnou lepší podmínky. Klan zároveň přibral do svých řad ostřílenou dvojici grumbly, soulreaper a začal se soustředit pouze na Call of Duty 5.
  • Výměnou Counter-Strike 1.6 týmu prošli legendární francouzští Against All Authority. Po rozpadu předchozího celku, z něhož zůstali pouze Geno, TDSI a Marmi, se vedení uchýlilo k přijetí kompletně nové sestavy. Od nynějška tedy budou aAa zastupovat cosMo, Diodel, drizzer, loduN, RevZ a Dr.Crow. Ti nedávno vyhráli domácí WCG kvalifikaci a představili se na Grand finále v německém Kolíně nad Rýnem, kde vystupovali ještě jako esport-EU.
  • V úterý se odehrál jeden z vůbec nejvýznamějších Counter-Strike: Source přestupů letošní sezóny. Finská organizace Roccat, která se proslavila především díky svému bývalému Counter-Strike 1.6 týmu, přibrala pod svá křídla dánský klan xoxo. Hráči jiMMy, orga, rytme, eXce a FeTiSh si již během svého působení stihli připsat řadu úspěchů, mezi nejdůležitější patří triumf na SLAP Live #11 a #14, DreamHack Winter 2007 nebo DreamHack Summer 2008 a spousta dalších.

Dánští xoxo se po dlouhém působení bez organizace usídlili u svých skandinávských kolegů z Roccat.

Americké Championship Gaming Series končí kvůli ekonomice

Překvapivou a zároveň definitivní tečku za sebou udělal největší projekt v oblasti profesionálního hraní, soutěž Championship Gaming Series. Liga, v níž se hrálo o doslova miliónové částky a jíž se chtěl účastnit snad každý hráč, zaměstnávala nejen domácí borce z USA a Kanady, ale byla plná posil například i ze Švédska, Nizozemí, Norska a především z Velké Británie. Co stojí za ukončením CGS a co to znamená pro světovou scénu?

Posledním vítězem ligy se stal britský klub Birmingham Salvo, který je i nyní absolutní jedničkou v CS:S.

Uzavření soutěže je z důvodu špatné ekonomické stránky, další pokračování by ji podle slov majitelů určitě zruinovalo. Pro všechny účastníky to tedy znamená okamžité vypovězení ze svých smluv, to platí pro hráče, reportéry i manažery.

Ač se konec CGS na první pohled jeví špatný pro vývoj progamingu, evropská scéna ho naopak vítá s otevřenou náručí. Dosud se totiž přední světové organizace neodvažovali angažovat Counter-Strike: Source týmy kvůli obavám, že bude při dobrých výsledcích celý nebo jeho jednotlivci draftován do zámoří.

Loni si zlato a pohádkovou sumu peněž odnesli domácí Chicago Chimera.

Rozhodně je tudíž pravděpodobné, že brzy zase uvidíme novějšího z bratříčků Counter-Strike i u proslavených týmů. V současnosti se například spekuluje o přestupu bývalých Birmingham Salvo nebo-li jednoznačně nejlepšího CS:S klanu pod britské Dignitas, kam už zamířil jejich manažer a trenér v jedné osobě ODEE.

Další žádané zboží budou určitě také London MiNT, v souvislosti s nimi se mluví především o uzavření smluv společně s Meet Your Makers. Z USA se vrátili rovněž Švédové, kteří ještě před svým draftováním nosili dres NoA. Nyní budou dočasně působit jako adastra, než se domluví s vedením jiného klanu (ve hře jsou prý i SK Gaming). Evropskou scénu určitě ovlivní i návrat nizozemského celku dříve hajícího barvy fnatic, který nyní střílí pod tagem Team Sjakki. Zda se znovu dohodne s australskou organizací není zatím známo.

Každá akce spojená se soutěží byla obrovskou show, kterou přenášelo v živém vysílání několik televizních stanic.

Konec Championship Gaming Series znamená paradoxně i zvýšení konkurence v Counter-Strike 1.6 a to zejména právě v USA a Kanadě, kde se velká většina dřívejších špičkových hráčů této hry začala s počátkem ligy soustředit na Source, nyní s absencí turnajů se musí vrátit k 1.6.

Mnoho z nich tento krok dokonce uvítalo, protože má starou verzi ještě silně vrytou pod kůží. Mezi takové patří například obnovený Team 3D, jenž bude hrávat v sestavě fRod, ksharp, warden, Volcano a method nebo klan zEx s hráči da_bears, m4gik, aZn, cbz a i0nz.

Samotný draft do CGS byl uskutečněn v sídle Playboye, proto byla kromě napínavého losu k vidění spousta pěkných slečen.

Ačkoliv je rozpad CGS jednoznačným mínusem ve vývoji progamingu jako samostatné oblasti, alespoň pro evropskou Counter-Strike: Source scénu se jedná o krok vpřed. Příchodem silných celků pod velké organizace se jednak vytvoří větší konkurence, ale také přibyde spousta kvalitních online a offline turnajů.

Vzestupu se dočká i Counter-Strike 1.6, jemuž budou do repertoáru připsány úspěšné americké staronové klany, jež v minulosti dosahovali mnohem větších úspěchů než dnešní Evil Geniuses nebo Gravitas Gaming.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám