Hlavní obsah

On-line hry: Kdo vydrží hrát tři dny bez přestávky?

Novinky, Michal Sztemon

Sedíte občas u počítače déle než doporučují odborníci? Vyčítají vám to rodiče či přítelkyně? Čeští rekordmani se ale chystají na překonání rekordu v kontinuálním hraní, který činí 70 hodin. Nejen to se dozvíte v pravidelném článku ze světa hráčů počítačových her.

Foto: Josef Zajíc

SMS.cz Adrenalin Cup bude 27. června v Ostravici. Start běhu na 16 km, převýšení 1145m. Ilustrační snímek.

Článek

Zprávy z domova

  • Vítězi kvalifikace na mezinárodní turnaj Electronic Sports World Cup se stali v Counter-Striku profíci z klanu NecroRaisers, když ve finále porazili BlackTrains v poměru 25:17. NR si tak zajistili veškeré výlohy na cestu do Francie, kde budou reprezentovat Českou republiku.
  • Zatímco NR budou hrát za národní barvy až v červenci, již teď se reprezentace v Counter-Striku a WarCraftu III snaží bojovat v soutěží European Nations Championship. Bohužel zatím zůstává pouze u snahy, neboť v CSku jsme podlehli Slovákům 13:17 a ve WarCraftu III dokonce kontumačně 0:5, když se z nominované pětice Čechů dostavil pouze jediný hráč.
  • Nejprestižnější ligy v České republice - ProGamers online ligy - rozjely tento týden novou sezónu. Kdo vyhraje desetitisíce korun v Counter-Striku, WarCraftu III, StarCraft: BroodWaru, Quaku 3, Vietcongu, NHL 2004 a FIFě 2004? Na to si musíme počkat do konce června.
  • Již tuto sobotu se odehraje další kvalifikace turnaje ESWC, tentokrát ve hře WarCraft III. Zvítězí neohrožený vládce českých luhů a hájů nEph.Giacomo nebo se s vidinou cesty do Francie vybičuje někdo jiný?
  • Kvalifikace dalšího mezinárodního turnaje World Cyber Games se uskuteční v červnu v Ostravě na místním Výstavišti. Samotné světové finále se hraje až v říjnu, ale z důvodu možných problémů s vízy je třeba odehrát kvalifikace už před prázdninami.

Zprávy ze světa

  • Holanďan TWR-Blythe, jeden z nejlepších světových hráčů Vietcongu, byl usvědčen z používání nepovolených prostředků (cheatů - konkrétně šlo o wallhack) v průběhu semifinále EuroCup na ClanBasi. Blythe se sice k cheatování nepřiznal, ale admini shledali dema dostatečně průkazná a vyloučili jeho i celý klan z ligy.
  • Na slovenské Counter-Strike scéně nastalo skutečné zemětřesení. Z klanu ev0 odešel zřejmě nejlepší slovenský hráč av0o a naopak přišli rybka a káčer z konkurenčních trash. Tým trash odchodem dvou klíčových hráčů zůstal pouze ve třech, a tak se se scénou rozloučil.
  • Painkiller - nová hitovka na poli progamingu? Akční řežba Painkiller od polských autorů si již získala srdce spousty hráčů a zřejmě i funkcionářů významných turnajů. Necelý měsíc po vydání ji totiž mezi oficiální turnajové hry zařadili Francouzi z ESWC i Američané z CPL, v obou případech půjde o turnaj s dotací v desetitisících euro (dolarů).
  • Právě probíhající výstava E3 v Los Angeles jako již tradičně přináší spousty prezentací dokončovaných her, mezi nimiž letos nechybí ani Half-Life 2 a Doom III. Obě hry by měly vyjít letos v létě, spolu s Half-Lifem 2 bude vydán i Counter-Strike 2.

Kdo se zapíše do Guinessovy knihy rekordů?

Možností, jak se zapsat do Guinessovy knihy rekordů, je skutečně spousty. Pouze několik rekordů se ovšem týká počítačových her, takže pokud chcete vyniknout v tomto oboru, nemáte příliš na výběr. Před pěti lety pořádal herní časopis SCORE první pokus o překonání rekordu v nepřetržitém hraní počítačových her. Tehdejší vítěz vydržel zhruba 50 hodin a byl po právu oceněn hodnotným hardwarem.

Pětiletka se s pětiletkou sešla a SCORE si ve spolupráci s ProGamers dali za cíl opět posunout laťku o něco výše. V pátek 18. června se tak 50 účastníků sejde v herně PG Cyber Café Anděl, aby se pokusilo o překonání rekordu.

Jaká jsou pravidla?

  • Všichni účastníci musí být starší 18-ti let.
  • Za každou odehranou hodinu má účastník nárok na pětiminutovou pauzu. Přestávky si může hráč šetřit a vybrat je najednou (např. se vyspat).
  • Povoleny jsou pouze hry nainstalované na počítačích v herně (cca 20 titulů).
  • Je zakázána konzumace alkoholických nápojů a drog.

A co získá vítěz?

  • Cestu do Francie na Electronic Sports World Cup spolu s českou reprezentací.
  • Hardware a software od partnerů akce
  • Obdiv všech přítomných

Žebříček ČMSP ve hře Quake 3

Poslední pořadí ČMSP ve střílečce Quake 3 (fanoušky považovanou za jedinou správnou) jsem zde okomentoval zhruba před dvěma měsíci. Českomoravský svaz progamingu ale od té doby přepracoval celý systém hodnocení hráčů a klanů (ve zkratce jde o zvýhodňování "nedávných" akcí - více viz. článek), nyní lépe hodnotí aktuální formu. Podívejme se, komu změna prospěla a kdo naopak ztratil.

PořadíPřezdívkaJméno a příjmeníBodyZměna
1.DestaPetr Kotrlý178.4+19.0
2.SPYD3RJan Vaníček127.6-12.0
3.TyfoonVladimír Pikna120.0-25.0
4.ZUBBMiloš Zubal65.2-15.0
5.IntaMartin Vasmanský54.2+2.0
6.kryst-offKryštof Černý44.00.0
7.MiciMichal Kotek34.0-5.0
8.HellthMarek Kubát12.4-4.0
9.mINoMilan Branický9.0-1.0
10.MatoMartin Dobrodenka8.0-2.0

Ani nové hodnocení nesrazilo Destu z první příčky, ale jeho věčný rival Tyfoon se propadl až na bronzový stupínek. Před něj se totiž vítězstvím v PG Logitech Quake 3 lize probojoval SPYD3R, který má nyní na Destu náskok necelých osmi bodů.

Mezi čtvrtým a sedmým místem jsou v pravidelných desetibodových odstupech ZUBB, Inta, kryst-off a Mici, nicméně ani tito borci určitě ještě neřekli své poslední slovo. Zejména dřívější jednička české Q3 scény Mici by jistě rád ukázal, že na to stále má. Nováčkem v žebříčku je slovenský hráč Mato, který začínal u Counter-Striku, ale nyní si snad již získal i respekt Quake scény.

Nejvíce na novém způsobu hodnocení vydělal SPYD3R, který byl katapultován ze čtvrté pozice až na stříbro, naopak enfant terrible české herní scény Tyfoon v poslední době příliš úspěchů neposbíral a může být rád za třetí místo.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Český reprezentant podváděl

V aktuálních On-line hrách se budeme podrobněji věnovat české akční hře Vietcong, ke které právě v těchto dnech vychází datadisk Fist Alpha. V pravidelném...

Výběr článků

Načítám