Hlavní obsah

On-line hry: ClanBase soutěže definitivně na dně?

Novinky, Michal Sztemon

V průběhu mnoha let byl portál ClanBase jedním z nejvýznamnějších na poli evropského online profi hraní a účast v jeho EuroCupech představovala významnou motivaci pro mnohé hráče i týmy. Postupně upadající prestiž pozvedla spolupráce s americkými GGL, nyní ale následuje pád - "přechodná sezóna" bez dotace i LAN finále. Ustojí to tento portál?

Článek

Novinky z domova

  • V hernách sítě PG Cyber Café se o víkendu uskutečnil další mezihernový turnaj AMD Counter-Strike, do něhož se přihlásilo 24 týmů. Svou dominanci v těchto turnajích potvrdili SkyRiders, když si v pohodě dokráčeli pro vítězství a nechali za sebou MhK a AMD Cyber Team.
  • Druhé kvalifikační kolo turnaje World GameMasters Tournament ve hře Warcraft III ovládl 2. hráč nedávného Mistrovství ČR nEph.Hum4nic, když ve finále přehrál Rofflemana. Nyní hráče čeká ještě třetí kvalifikační turnaj, ti nejlepší si pak ve finále zahrají o hardware od firmy ASUS a další zajímavé ceny.
  • Velký návrat na obrazovky domácí progamingové televize PG24 slaví fotbalový pořad Soccer in the net, jehož moderování se nově ujímá hlavní admin GZ Canon FIFA 07 ligy Scolerr. V prvním díle Scolerr okomentuje právě započaté soutěže Canon ligu a Euroligu, kromě toho si se svým hostem popíšou chování hry FIFA 07.
  • Zatímco ve světě zažívají týmové ligy ve hře Warcraft III boom, u nás to až tak slavné není. Změnit tuto situaci se pokusí ProGamers, kteří vyhlásili počátek registrací do PG W3 Clan Ligy. V rámci každého clanwaru budou odehrány čtyři 1v1 hry a dvě 2v2 hry, registrovat se můžete do 12. listopadu.

AMD Counter-Strike mezihernový PGCC turnaj.

Foto: www.pgcc.cz

Novinky ze světa

  • Další velkou progamingovou akci pod názvem International Electronic Sports Tournament uspořádají v prosinci Číňané. Do jejich metropole Pekingu se 9.-13. prosince sjede 8 pečlivě vybraných hráčů strategie Warcraft III, aby si zahráli o 35 000 USD (necelých 800 000 Kč).
  • Český Call of Duty 2 klan eSuba se jen těsně nevešel do desítky nejlepších evropských týmů v této hře vydané portálem GotFrag. Na čele najdeme britské Dignitas, na paty jim šlapou Serious-Gaming a finský klan Logitech.
  • Známý norský CS clan-hopper Ola "Element" Moum si připíše další zářez na pažbě. Stal se totiž novou posilou norského týmu Meet Your Makers a rád by kromě jednoznačné dominance na domácí scéně přidal i úspěchy ve světě. V průběhu kariéry si Element zahrál např. v eoLithic, SK-Gaming, mousesports či MiBR.
  • Zatímco geniální díl South Parku věrně popisující nástrahy "života" a la World of Warcraft si razí cestu internetem, Blizzard připravuje další pastičku svým 7 miliónům ovečkám. Datadisk The Burning Crusade vyjde ve světě přesně 16. ledna, právě k tomuto datu by měl být k dispozici i v ČR.

CS tým NoA (XeqtR, Element, Method, Naikon, Shaguar) v prosinci 2004.

Foto: www.gotfrag.com

ClanBase - další ústup ze slávy

ClanBase, původně holandský ladderový portál založený v roce 1998, si postupem času získal značnou prestiž a v letech 2000-2002 byly jeho EuroCupy přehlídkou nejlepších evropských hráčů/týmů. Postupně ale Holanďanům docházel dech, když se top hráči raději začali soustřeďovat na megaakce typu WCG či ESWC a význam online hraní jako takového klesal.

V roce 2004 začal server ClanBase spolupracovat s americkým portálem Global Gaming League (GGL), výsledkem bylo znovuzavedení finančních dotací a rovněž návrat úspěšných LAN finále soutěží. S rostoucím počtem velkých světových akcí (WEG, WSVG, KODE5 apod.) je ale jasné, že staré časy už se nevrátí a ClanBase z tohoto boje ustupuje.

Pro další ročník svých online soutěží (EuroCup, NationsCup, OpenCup) totiž organizátoři ohlásili redukci počtu podporovaných her, zrychlení průběhu soutěže a především nulové odměny pro nejlepší. Tento ročník by měl být dle slov pořadatelů "přechodný" a od jarní sezóny 2007 by se situace měla vrátit k předchozímu stavu (více her, LAN finále, vysoké prizemoney). No uvidíme, každopádně tahle "odbytá" sezóna může být pomyslným posledním hřebíčkem do rakve. A kolik her je ve které kategorii a které to jsou?

ClanBase EuroCup XIII - zápas ve hře Call of Duty 2.

Foto: www.clanbase.com

EuroCup XIV

V nejprestižnější soutěži se bude hrát jen 13 her, zcela chybějí Counter-Strike či Warcraft III, naopak po dvou soutěžích mají Unreal Tournament a Medal of Honor. Organizátoři tedy sázejí na hry, které nemají ve světě tolik dotovaných turnajů a předpokládají, že si v nich udrží ty nejlepší.

NationsCup X

Pohárů národů je celkem 25, i zde je patrné zaměření na týmové bojovky (např. Call of Duty či Soldier of Fortune 2), řady soutěží se účastní i česká reprezentace. O ambicích našich hráčů je zatím předčasné hovořit, dobré výsledky za sebou mají CoD, UT2004 a Vietcong sekce.

OpenCup

Nejméně prestižní poháry se budou hrát v 71 hrách, zde platí, že OpenCup je jakási "přípravka" pro EuroCup, ať už se to týká hráčů, adminů anebo samotných her.

Další ročník ClanBase online pohárů, Spring 2007, bude zahájen ihned po skončení stávající soutěže a měl by znovu obsahovat vše, co od něj hráči očekávají.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Evropský pohár ClanBase je dohrán

Nejdůležitější akcí evropského profi hraní bylo v uplynulém týdnu finále EuroCupu pořádané portálem ClanBase v Dánsku. Kromě dobrého pocitu a renomé v Evropě...

Výběr článků

Načítám