Hlavní obsah

On-line hry: Chicago vítězem americké CGS

Novinky, Michal Sztemon

Stomiliónová herní soutěž CGS má za sebou první regulérní sezónu v USA, po vyrovnaném boji triumfoval tým Chicago Chimera. Jakým způsobem "Chiméry" na vítězství dosáhly a jak vypadá kvalifikace v ostatních částech světa? Vše se dozvíte v aktuálním zpravodajství ze světa profesionálního hraní počítačových her.

Článek

Novinky z domova

  • Do sítě PG Cyber Café je v současnosti zapojeno 32 heren z České republiky a Slovenska, právě v nich se odehrávají pravidelné mezihernové turnaje a také česko-slovenská kvalifikace World Cyber Games. Do konce roku 2007 by měly být otevřeny 4 zbrusu nové herny vlastněné ProGamers, a to v Praze-Zličíně, Ostravě, Zlíně a Prostějově.
  • Společná česko-slovenská kvalifikace na turnaj World Cyber Games spěje do finále, čeští hráči měli poslední šanci, jak si vybojovat postup v některé z her na konzoli Xbox 360 (DoA4, PGR3 a THP8). Tato poslední kvalifikace byla odehrána v pražské herně AMD PGCC Anděl, vítězství si zajistili Radek Demjan, František Košnar a Martin Novotný.
  • Tým BlackTrains působil na domácí scéně řadu let, zejména v Counter-Striku si vydobyl řadu úspěchů. Vše však jednou končí a tento tým k 31.7. přechází do neaktivity. K tomu současný lídr týmu Michal Horáček dodal:"Hlavním důvodem ukončení působnosti je nedostatečná podpora, neboť sehnat nového silného partnera je nadlidský úkol."

WCG Xbox kvalifikace v herně AMD PGCC Anděl.

Foto: www.wcg.cz

Novinky ze světa

  • Český CoD2 tým eSuba má za sebou další významný zahraniční úspěch, kterého dosáhl na zahraničním turnaji Outpost On Fire v Belgii. Po výborných výkonech v základní části i play-off eSuba nestačila pouze na vítězné Tek-9 a druhé H2K a končí na třetím místě. Za to si do ČR odváží odměnu ve výši 500 euro
  • V americkém Dallasu se v těchto dnech koná další ročník turnaje QuakeCon zaměřeného především na hry od ID Software. V hlavním turnaji Quad Damage jde o 50 000 dolarů, hráči zde soutěží ve čtyřech dílech série Quake. Dalším velkým turnajem je Enemy Territory: Quake Wars, i když hra je stále v betatestingu.
  • Ani u společnosti Blizzard nezahálejí a pro fanoušky svých her připravili speciální turnaj s názvem BlizzCon. Ten se koná v americkém Anaheimu, soutěží se ve Starcraft: Broodwaru, Warcraftu III a World of Warcraftu. Postup zde si zajistili jen ti nejlepší z regionálních kvalifikací, prizemoney u WoW turnaje je lákavých 40 000 dolarů.

BYOC LAN na turnaji QuakeCon 2007.

Foto: www.gotfrag.com

Chicago Chimera vítězí v CGS

Ligová soutěž Championship Gaming Series (CGS) upoutala ještě předtím, než byla vůbec odstartována. Organizátoři slibovali prizemoney ve výši 5 miliónů amerických dolarů (více než 100 miliónů korun), zapojení televizních přenosů a propagaci profesionálního hraní jako takového. Celý svět je pro účely CGS rozdělen do šesti regionů, v každém z nich se odehraje lokální kvalifikace a nejlepší týmy si to pak rozdají v play-off o titul světového šampióna.

Region 1 - Severní Amerika

Region 1 - Severní AmerikaRegion 2 - Jižní Amerika

Region 1 - Severní AmerikaRegion 2 - Jižní AmerikaRegion 3 - Evropa

Region 1 - Severní AmerikaRegion 2 - Jižní AmerikaRegion 3 - EvropaRegion 4 - Afrika/Blízký Východ

Region 1 - Severní AmerikaRegion 2 - Jižní AmerikaRegion 3 - EvropaRegion 4 - Afrika/Blízký VýchodRegion 5 - Asie

Region 6 - Austrálie

V letošní první sezóně se v jediném Regionu 1 hraje kompletní ligová soutěž, tamějších 6 vybraných týmů si to nejdříve rozdalo v klasické lize a 4 nejlepší se kvalifikovaly do play-off. Každý z týmů sehrál 12 zápasů, konečné skóre je velmi vyrovnané a jen tým Chicago Chimera měl účast v play-off jistou už několik kol před koncem.

Pořadí základní části CGS:

Pořadí základní části CGS:1. místo: Chicago Chimera - 16 bodů (8 vítězství/4 prohry)

Pořadí základní části CGS:1. místo: Chicago Chimera - 16 bodů (8 vítězství/4 prohry)2. místo: San Francisco Optx - 14 bodů (7/5)

Pořadí základní části CGS:1. místo: Chicago Chimera - 16 bodů (8 vítězství/4 prohry)2. místo: San Francisco Optx - 14 bodů (7/5)3. místo: Carolina Core - 12 bodů (6/6)

Pořadí základní části CGS:1. místo: Chicago Chimera - 16 bodů (8 vítězství/4 prohry)2. místo: San Francisco Optx - 14 bodů (7/5)3. místo: Carolina Core - 12 bodů (6/6)4. místo: New York 3D - 12 bodů (6/6)

Pořadí základní části CGS:1. místo: Chicago Chimera - 16 bodů (8 vítězství/4 prohry)2. místo: San Francisco Optx - 14 bodů (7/5)3. místo: Carolina Core - 12 bodů (6/6)4. místo: New York 3D - 12 bodů (6/6)5. místo: LA CompLexity - 10 bodů (5/7)

6. místo: Dallas Venom - 8 bodů (4/8)

Po základní části následuje play-off, zde single elimination (stejné jako u klasických sportů - 1 prohra znamená konec). Favoritem byl tým z Chicaga, trojice ostatních týmů (San Francisco, Carolina, New York) měla velmi vyrovnané výsledky. V semifinále Chicago potvrdilo roli favorita a zejména zásluhou silné dvojice hráčů Project Gotham Racing 3 postoupilo do finále. Ve druhém semifinále si pak postup zajistil tým Carolina Core.

Semifinále play-off:

Semifinále play-off:Chicago Chimera - New York 3D 25:22

Carolina Core - San Francisco Optx 22:19

Finále play-off:

Chicago Chimera - Carolina Core 22:21

Finálový zápas byl velmi zajímavý, neboť favorit a vítěz základní části z Chicaga musel dotahovat náskok soupeřů z Caroliny. To se jim povedlo díky skvělému výkonu v CS: Source (výhra 13:5) a před závěrečnou disciplínou (PGR3) bylo vyrovnáno - 17:17. Právě na PGR3 ale stojí úspěch Chicaga a jejich dvojice ch0mpr a Jason X i tentokrát uspěla, když ch0mpr ujel a Jason X úspěšně brzdil konkurenty. Právě dvojice závodníků z Chicaga byla vyhlášena nejlepšími hráči soutěže a určitě je uvidíme i příští sezónu.

Tým z Caroliny nicméně nemusí smutnit, stejně jako Chicago postoupil do světového finále, které se uskuteční v listopadu. V dalších regionech se kvalifikace teprve rozjíždí, v Evropě se například teprve hrají online turnaje, které určí účastníky tzv. Combine (turnaj před draftem). Zatím to vypadá, že by se na Combine měl představit i český CS: Source tým nEophyte, takže možná se dočkáme tohoto klanu i v hlavní soutěži.

Srpnový světový žebříček ZoneRank

Různých žebříčků hráčů a týmů, v nichž se zohledňovaly jejich úspěchy na turnajích i vítězství s dalšími předními hráči, už existovalo hodně. Většinou byly sestavovány na základě hlasování dalších hráčů a herních novinářů a kromě samotných turnajových výsledků šlo i o známost mezi komunitou. Nyní to vypadá, že jedničkou mezi žebříčky je ZoneRank, porovnávání hráčů/týmů dle "propracovaného matematického modelu", který autoři pochopitelně nechtějí zveřejnit. Jeho hlavní výhodou je však skutečnost, že za úspěšné pořadí hráčům platí odměny. Jak dopadly výsledky ve třech sledovaných soutěžích (Counter-Strike, Warcraft III, Quake 4) pro měsíc srpen?

Srpnový žebříček ZoneRank - Counter-Strike:

Srpnový žebříček ZoneRank - Counter-Strike:1. místo: PGS Gaming (Polsko) - 3500 USD

Srpnový žebříček ZoneRank - Counter-Strike:1. místo: PGS Gaming (Polsko) - 3500 USD2. místo: Fnatic (Švédsko) - 2000 USD

Srpnový žebříček ZoneRank - Counter-Strike:1. místo: PGS Gaming (Polsko) - 3500 USD2. místo: Fnatic (Švédsko) - 2000 USD3. místo: Made in Brazil (Brazílie) - 1400 USD

Srpnový žebříček ZoneRank - Counter-Strike:1. místo: PGS Gaming (Polsko) - 3500 USD2. místo: Fnatic (Švédsko) - 2000 USD3. místo: Made in Brazil (Brazílie) - 1400 USD4. místo: NoA (Dánsko) - 900 USD

5. místo: SK-Gaming (Švédsko) - 700 USD

Srpnový žebříček ZoneRank - Warcraft III:

Srpnový žebříček ZoneRank - Warcraft III:1. místo: MYM]Moon (Jižní Korea) - 500 USD

Srpnový žebříček ZoneRank - Warcraft III:1. místo: MYM]Moon (Jižní Korea) - 500 USD2. místo: WE.IGE)Sky (Čína)

3. místo: 4K^ToD (Francie)

Srpnový žebříček ZoneRank - Quake 4:

Srpnový žebříček ZoneRank - Quake 4:1. místo: Toxic (Švédsko) - 500 USD

Srpnový žebříček ZoneRank - Quake 4:1. místo: Toxic (Švédsko) - 500 USD2. místo: srs.av3k (Polsko)

3. místo: Stermy (Itálie)

Polský Counter-Strike tým Pentagram po vítězství na ESWC 2007.

Foto: www.eswc.com

Counter-Striku si první místo drží polský tým PGS Gaming, vítěz ESWC a nejsilnější tým současnosti. Na paty se mu snaží šlapat švédští Fnatic a také jihoameričtí Made in Brazil, ale pro posun na první místo budou potřebovat výhru na některém velkém turnaji. Ani ve Warcraftu se nic nemění, korejský mág Moon sice už pamatuje lepší období, ale stále to stačí na vedení před dotahujícím Číňanem Skyem. Podobné je to ve hře Quake 4, kde se Toxic vítězstvím na WSVG udržel v čele a mladému av3kovi z Polska nepomohla ani výhra na ESWC. Asi není potřeba zdůrazňovat, že žádný český hráč ani tým v pořadí nefiguruje a nejspíš ani dlouho figurovat nebude.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Jak určit herní reprezentaci?

Zatímco v klasických sportech je situace už dlouhou dobu neměnná a reprezentační výběry se skládají z nejlepších jednotlivců, v profi hraní stále platí,...

Výběr článků

Načítám