Hlavní obsah

On-line hry: Český tým eSuba veze medaili z Holandska

Novinky, Michal Sztemon

Domácí herní scéna se v poslední době nemůže chlubit úspěchy z mezinárodních turnajů, výjimkou je nyní CoD4 divize klanu eSuba, která v silně obsazeném turnaji Crossfire Devotii Challenge skončila na třetí místě. Jakým způsobem se k němu propracovala? Nejen o tom v dnešním článku, nechybí ani preview dvou významných evropských turnajů na CeBITu.

Článek

Samsung Euro Championship na CeBITU - evropské WCG

Největší světový progamingový turnaj nese název World Cyber Games, jeho evropská odnož konaná vždy v průběhu veletrhu CeBIT v německém Hannoveru se jmenuje Samsung Euro Championship. Jde o exhibiční turnaj, na němž se představují účastníci minulého turnaje WCG z evropských zemí, pochopitelně nehrají jen tak pro legraci, ale o finanční odměny ve výši 100 000 amerických dolarů (více než 1,6 miliónu Kč).

Soutěžní hry Samsung Euro Championship 2008:

Soutěžní hry Samsung Euro Championship 2008:- Counter-Strike 1.6

Soutěžní hry Samsung Euro Championship 2008:- Counter-Strike 1.6- Warcraft III

Soutěžní hry Samsung Euro Championship 2008:- Counter-Strike 1.6- Warcraft III- Dead or Alive 4

Soutěžní hry Samsung Euro Championship 2008:- Counter-Strike 1.6- Warcraft III- Dead or Alive 4- Need For Speed: ProStreet

Soutěžní hry Samsung Euro Championship 2008:- Counter-Strike 1.6- Warcraft III- Dead or Alive 4- Need For Speed: ProStreet- Command and Conquer 3

Soutěžní hry Samsung Euro Championship 2008:- Counter-Strike 1.6- Warcraft III- Dead or Alive 4- Need For Speed: ProStreet- Command and Conquer 3- Project Gotham Racing 4

- FIFA 08

Čeští hráči se turnaje SEC bohužel neúčastní, jediným zástupcem naší scény jsou tak trojnásobní Mistři ČR v počítačových hrách ze slovenského Counter-Strike klanu FU.sk. CS turnaj je velmi silně obsazen, nechybí švédští Fnatic, WCG vítězové emuLate z Francie anebo silný finský klan Roccat, takže FU.sk to budou mít velmi těžké. Ve Warcraft III turnaji si to o vítězství pravděpodobně rozdají dva bývalí spoluhráči Grubby a ToD, své bude chtít říct i Ukrajinec HoT.

Samsung Euro Championship 2008

V ESL Extreme Masters o 285 000 dolarů

Lépe dotovanou akcí na německém veletrhu CeBIT bude finálový turnaj ESL Extreme Masters, v němž půjde o 285 000 dolarů. Z dlouhodobé online ligy ve hrách Counter-Strike 1.6 a Warcraft III vzešlo 2 x 10 nejlepších, ti si to v Hannoveru rozdají o největší část z této dotace. Ještě před začátkem ostrých bojů jsme viděli zajímavý exhibiční zápas v Counter-Striku, v němž Team A (např. f0rest z Fnatic anebo fnx z MiBR) porazil Team B (např. walle z SK Gaming anebo solo z e-STRO).

Týmy v Counter-Strike turnaji byly rozděleny do dvou pětičlenných skupin, vítěz každé z nich má zajištěn přímý postup do semifinále, týmy z druhých a třetích míst si o postup do semifinále zahrají. Ve skupině A jsou favority týmy Fnatic (Švédsko), Roccat (Finsko) a MiBR (Brazílie), hned první zápas (Fnatic v něm prohráli s domácími mousesports) ale ukázal, že ne vždy jde všechno podle předpokladů. Skupinu B by měl podle předpokladů ovládnout švédský klan SK Gaming, dalšími postupujícími by měli být e-STRO z Jižní Koreje a domácí Alternate.

Soutěžící ve strategické hře Warcraft III můžou očekávat rovněž tuhé boje, systém je úplně stejný jako v Counter-Striku. Favority turnaje můžeme najít mezi oběma korejskými soutěžícími (SK.Lyn a MYM]Lucifer), kvalitní výsledek je očekáván i od Francouze ToDa a holandského hráče Grubbyho.

ESL Extreme Masters 2008 - přípravy na turnaj

eSuba získala 3. místo na turnaji Crossfire Devotii Challenge

Komunita okolo hry Call of Duty 4 se stále vyvíjí, otázka o přechodu soutěžících z předchozích verzí (CoD1 a CoD2) je již definitivně vyřešena a CoD4 má pevné místo na domácí i světové scéně. Jednou z nejvýznamnějších akcí v této hře byl turnaj Crossfire Devotii Challenge konaný v nizozemském Enschede, v němž se hrálo o 6500 eur v hotovosti (cca 160 000 Kč). Není tedy divu, že nechyběl prakticky žádný přední evropský tým, do Holandska se vypravila i CoD4 divize českého klanu eSuba.

eSuba byla považována za černého koně turnaje, počítalo se s ní mezi nejlepší desítku, na medailových stupíncích se ale měli hřát jiní - evropský mix Tek-9, novopečená německá CoD4 divize SK Gaming (dříve THE6DEVILS), domácí H2k anebo němečtí Speedlink. eSuba navíc teprve před měsícem přijala do svých řad Mazariniho a crosse z nEophyte, takže tým nebyl tak sehraný, jak by bylo potřeba.

CoD4 turnaj Crossfire Devotii Challenge

V základní skupině eSuba vyhrála všechny čtyři zápasy, zejména vítězství nad silným týmem Logitech.fi v poměru 11:3 napovědělo, že je v dobré formě. Hned v prvním kole play-off (hraného systémem single elimination) ale eSubu čekal tým Speedlink a eSuba až v koncovkách vyhrála dvakrát 13:11. Utkání se zřejmě největším předturnajovým favoritem Tek-9 ale bylo úplně o něčem jiném, eSuba vyhrála obě mapy jasně a měla zajištěno umístění mezi nejlepšími čtyřmi. Jediná porážka se švédskými Fnatic (1:2 na mapy) Čechy odsoudila k boji o bronz, v něm si eSuba poradila s francouzským týmem oXmoze.

1. místo: Fnatic (Švédsko) - 3000 eur

1. místo: Fnatic (Švédsko) - 3000 eur2. místo: TheLastResort (Velká Británie) - 2000 eur

3. místo: eSuba (Česká republika) - 1000 eur

CoD4 tým eSuba přebírá šek na 1000 eur.

Konečná bronzová medaile je vynikajícím úspěchem české CoD4 scény (a českého progamingu vůbec), po dlouhé době se u nás objevil tým, který je schopen měřit se s těmi úplně nejlepšími. Uvidíme, jak se hráči budou nyní vyrovnávat s pozicí favorita a jak se jim povede na dalších turnajích. Hra Call of Duty 4 zatím není na velkých akcích tak zastoupená jako např. Counter-Strike, ale postupně se tam objevuje.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Aktuální informace o ESWC

Turnaj Electronic Sports World Cup (ESWC) si za pět předchozích let vybudoval slušnou pozici v Evropě i ve světě. Nyní francouzští pořadatelé oznámili přesun...

On-line hry: Nejlepší hráči roku 2007

Ve světových turnajích spolu soupeří stovky hráčů, na stupně vítězů se probojuje ale jen malá část z nich. Komu se to v roce 2007 dařilo nejvíce? To mapuje...

Výběr článků

Načítám