Hlavní obsah

On-line hry: Česko-slovenský Counter-Strike na vzestupu

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dávných dob nEph a AMD Cyber Teamu neměla Česká republika úspěchy na mezinárodní scéně v populárním Counter-Striku, nyní se blýská na lepší časy. Můžou za ně dobré výsledky FU.sk a faB v ESL Extreme Masters a také touha obou týmů něčeho v CSku dosáhnout. Nejen o tom bude dnešní článek ze světa online her, nechybí ani další čerstvé informace.

Článek

Novinky z domova

  • Posledním větším turnajem ve hře Call of Duty 2 u nás se stane zřejmě Sennheiser Final Fight o tomto víkendu. Turnaje se účastní 12 pozvaných týmů, z české špičky chybějí pouze novopečení mistři ČR z klanu eSuba. Hraje se o ceny v hodnotě téměř 50 000 Kč, největšími favority na vítězství jsou nEophyte.
  • Na InvexCupu ukázali nejlepší formu mezi hráči Warcraft III Doty slovenští Storm Games Clan, první možnost reparátu měly české týmy v rámci SPEED8.W3 DotA PG Cyber Tour v hernách PG Cyber Café. Tohoto turnaje se zúčastnilo 19 týmů, do finále se stejně jako na Invexu probojovali SGC a nEophyte. Výsledek byl podobný a SGC potvrzují pozici česko-slovenské jedničky.
  • Český národní tým ve hře Starcraft: Broodwar sehrál první utkání po sloučení Česka "A" s Českem "B", do cesty se mu postavil silný soupeř - Francie. Ani naši hráči ovšem nejsou žádná ořezávátka, a tak se dal očekávat vyrovnaný souboj. To se také i splnilo, o našem vítězství v poměru 4:3 rozhodl až v poslední hře w0nder.
  • Call of Duty 2 se pomalu ukládá ke spánku, žezlo přebírá Call of Duty 4. CoD4 hraje v současné době drtivá většina dřívější CoD2 scény, jako první přišli s public i clanwar servery na portálu United-Games.cz. Bude se popularita CoD4 nadále zvyšovat anebo počáteční vlna zájmu časem opadne? Na to si musíme ještě chvíli počkat, už teď se ale připravují velké turnaje v této hře.

Call of Duty 4 - ilustrační obrázek.

Zdroj: www.esuba.eu

Novinky ze světa

  • Finálový turnaj Championship Gaming Series se blíží, celkem se v sérii hraje o necelých 100 miliónů Kč, finálový turnaj jako takový je dotován částkou 20 miliónů Kč. Účast na něm si zajistily nejlepší týmy příslušných regionů, Evropu reprezentují týmy Berlin Allianz, Birmingham Salvo, London Mint a Stockholm Magnetik. Finále je na programu 6.-9. prosince v Los Angeles a bude vysíláno živě na světových televizích pro více než 350 miliónů diváků.
  • V jednom z mála velkých turnajů ve hře Quake 4 - i32 LAN navázal na svou někdejší nadvládu švédský hráč Toxic, když ve finále porazil svého rivala Av3ka z Polska v poměru 3:2 na mapy. Nejlepší hráči si mezi sebe rozdělili 20 000 dolarů, zřejmě to ale byl na dlouhou dobu poslední turnaj v této hře, která v komunitě příliš nezabodovala.
  • Největší turnaj světa se blíží, již 29.11. se do Jönköpingu sjede 10 000 hráčů nejen ze Švédska, aby se zúčastnili Dreamhacku. Prizemoney obvykle u tohoto turnaje nehrají roli, tentokrát ale lákají i ty nejlepší klany - SK Gaming, Fnatic, MYM nebo NoA. Na minulých turnajích Dreamhack nechyběla ani česká elita ve hře Starcraft, uvidíme, jak tomu bude letos.
  • Soutěžící ve hře Warcraft III DotA nemají příliš možností, jak srovnat svůj um s hráči z celého světa, pravidelné soutěže se konají pouze v Evropě. Výjimkou je turnaj Prime Defending, jehož osmá sezóna zná všechny účastníky hlavní soutěže a bude brzy zahájena. Bohužel se do hlavní soutěže neprobojoval ani jeden zástupce české ani slovenské scény.

Předchozí ročník turnaje Dreamhack ve Švédsku.

Foto: www.dreamhack.se

ESL Extreme Masters - uspějí Češi a Slováci?

Prestižní soutěž ESL Extreme Masters dotovaná cenami v hodnotě 5 miliónů Kč si již stihla vybudovat slušnou pověst mezi evropskými hráči, finálové turnaje jsou hojně sledované a finanční odměny jsou slušnou motivací pro hráče. Soutěží se ve dvou disciplínách - Counter-Strike a Warcraft III, zúčastnit se můžou jen ti nejlepší.

Vůbec poprvé mají reálnou šanci na účast v soutěži čeští a slovenští hráči, nástrahami předkvalifikace prošly Counter-Strike týmy FU.sk a faberi Bellatores a také W3 hráč Bonecracker. Jejich postup neskončil ani v prvním kole normální kvalifikace, nyní je čeká kolo druhé. Koho na své cestě porazili a kdo jim stojí v cestě nyní?

Slovenský tým FU.sk před necelým měsícem obhájil titul Mistrů ČR ve hře Counter-Strike, když ve finále porazil faberi Bellatores a odnesl si notebooky v hodnotě 200 000 Kč. Tehdy však za tým nastoupil ještě hráč euro, nyní jej vystřídal jiný slovenský talent bafo. Pro první kolo kvalifikace jim los přidělil schůdného soupeře, FU.sk toho využili a maďarský tým Guys Not Ugly porazili 2:0 na mapy. Ve druhém kole ale už si příliš vybírat nemohli a narazí na Dány Spirit of Amiga, tým nesoucí název vpravdě legendární. Jejich současné výkony ale za názvem trochu zaostávají, a tak FU.sk rozhodně mají šanci na postup.

FU.sk (Slovensko) - GNU (Maďarsko) 2:0 (16:11, 16:11)

FU.sk (Slovensko) - SoA (Dánsko) (neděle 18.11., 22:00)

Český tým faberi Bellatores skončil na InvexCupu na druhém místě, prakticky ihned po turnaji ale získal z konkurenčních nEophyte hráče Johana a chce se zabydlet na pozici české jedničky. Jedním z předpokladů tohoto statutu jsou mezinárodní turnaje a zejména kvalitní výsledky v nich. V prvním kole kvalifikace přidělil los týmu faB britský klan Four Kings, což rozhodně nebylo na žádné výskání. Současný tým hrající pod tagem 4K ale má do formy Mangiacapry a spol. hodně daleko, a tak jsme viděli poměrně jasné vítězství faB v poměru 2:0 na mapy. Do druhého kola pak faB "vyfasovali" velmi těžkého soupeře - francouzský tým emuLate, vítěze letošního WCG a jejich naděje na postup se pohybují spíše v rovině teorie.

faB (ČR) - Four Kings (Velká Británie) 2:0 (16:14, 16:4)

faB (ČR) - emuLate (Francie) (pátek 16.11., 21:00)

Mistr ČR Bonecracker bude určitě chtít všem v Evropě ukázat, že i bez Giacoma v roli jedničky má český Warcraft co nabídnout. V prvním kole kvalifikace mu trochu dopomohl los, když mu přihrál schůdného Portugalce Last.Phoenixe. Bonecracker potvrdil roli favorita a neměl s ním problémy. Do druhého kola ale Bonecracker vstupoval až ze 4. koše a bylo tak jisté, že dostane někoho ze špičky. Tím někým se stal finský hráč elffitaja, jeden ze dvou hráčů, které si Bone vyloženě nepřál.

Bonecracker (ČR) - Last.Phoenix (Portugalsko) 2:0

Bonecracker (ČR) - elffitaja (Finsko) (pátek 16.11., 20:00)

Uvidíme, jestli se čeští a slovenští hráči vypořádají i s nástrahami druhého kola, pokud se ale podaří do hlavní soutěže postoupit alespoň někomu, bude to velký úspěch domácího progamingu. Větší šance mají FU.sk, ale faB už v prvním kole ukázali, že slavných jmen nezaleknou.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: World Cyber Games v plném proudu

Právě teď se v americkém Seattlu odehrává svátek soutěžního počítačového hraní - World Cyber Games. Nechybějí ani čeští a slovenští hráči, hraje se o odměny...

Výběr článků

Načítám