Hlavní obsah

On-line hry: Češi na WCG na medaili nedosáhli

Novinky, Michal Sztemon

Světový turnaj World Cyber Games je za námi, do bojů se zapojili i čeští hráči. Na medaili to letos nevyšlo, hned dva čeští soutěžící se ale mohou těšit z věcných cen pro hráče na 4.-8. místě. Která země získala nejvíce zlatých medailí a jak dopadli favorité?

Článek

Úvodem snad jen několik slov o turnaji World Cyber Games jako takovém, který pořádají od roku 2001 korejští organizátoři. Je herní obdobou olympijských her a stejně jako u klasické olympiády se koná na různých místech světa. Letos hostilo WCG americké město Seattle, čeští fanoušci mohli fandit naší výpravě (společné se Slovenskem) v 10 hrách. Celkem se v USA soupeřilo ve 12 hrách, na nejlepší čekaly finanční odměny a věcné ceny v hodnotě 550 000 amerických dolarů.

Aby si ale hráč sáhnul alespoň na nějakou část z cen, musel se umístit nejhůře na 8. místě, a to není jednoduché. Znamenalo to skončit v základní skupině na prvním nebo druhém místě a pak se proklestit pavoukem play-off, který je na WCG single elimination (1 porážka = konec). Podívejme se tedy, jak si vedli čeští hráči.

Češi v akci

Začneme nejlepšími, tedy hráči, kteří skončili na 4.-8. místě celkově a získali některou z cen. Martin "Ripcurl" Blažek ve hře Tony Hawk's Project 8 neporazil ani jediného ze soupeřů, ale vzhledem k tomu, že do tohoto turnaje se přihlásili pouze 4 hráči, skončil nejlépe z české výpravy na 4. místě. O něco lépe byl na tom Filip "Dratek" Nechanský v soutěži Age of Empires III: The WarChiefs, když jen těsně nepostoupil ze skupiny. V této hře soutěžilo 14 hráčů rozdělených do dvou skupin, takže 3. místo ve skupině znamenalo 5.-6. místo celkově a řadu věcných cen (myš, klávesnice, MP3 přehrávač, sluchátka).

O něco hůře dopadli dva stratégové v soutěžích Warcraft III a Command Conquer 3, ty od postupu do play-off dělilo jediné vítězství. Michael "Giacomo" Hladík ve W3 měl velmi těžkou skupinu a i když se s ní popasoval se ctí, na orky Grubbyho a xiaOt neměl a musel se s turnajem rozloučit. Ve stejné pozici se ocitl Artem "Artik" Gabriel ve hře CC3, když dvě utkání vyhrál, dvě prohrál a skončil na nepostupovém třetím místě.

Ostatním českým hráčům chybělo víc než jedno další vítězství k postupu ze skupiny. Marcel "Senna" Stružka ve hře Need For Speed: Carbon patřil k favoritům skupiny, ale jeho i německého soutěžícího překvapili hráči z Asie a obsadili první dvě místa. Ve složité situaci byli zbylí čeští reprezentanti ve hrách na konzoli Xbox 360, oběma totiž los přihrál do skupiny nepříjemné soupeře. Radek "C0rcz" Demjan v soutěži Dead or Alive 4 porazil pouze hráče z Hongkongu a skončil na pátém místě ve skupině. Jan "svobyrider" Svoboda v Project Gotham Racing 3 si pak vyzkoušel jízdu proti pozdějšímu vítězi Chomprovi, ale ani on se ze skupiny neprokousal.

Counter-Strike 1.6

Nejvíce peněz bylo rozděleno v Counter-Strike turnaji, okruh možných favoritů byl pořádně široký. Česko-slovenskou CS školu reprezentovali slovenští FU.sk, ale vypadli již ve skupině a nenavázali na svá nadějná domácí vystoupení. Dva největší favorité, polští PGS (dříve Pentagram) a švédští Fnatic si ale vedli dost podobně a určitě nebudou turnaj hodnotit jako povedený. Po vypadnutí favoritů byla soutěž poměrně otevřená a toho využili francouzští reprezentanti emuLate, kteří se potkali s výbornou formou a ve finále přehráli jasně 2:0 dánské reprezentanty NoA. V boji o bronz dosáhli životního úspěchu ukrajinští A-Gaming, když porazili domácí Američany.

1. místo: emuLate (Francie) - 55 000 USD

1. místo: emuLate (Francie) - 55 000 USD2. místo: NoA (Dánsko) - 25 000 USD

3. místo: A-Gaming (Ukrajina) - 15 000 USD

Warcraft III

Ve Warcraftu obhajoval vítězství z loňského roku čínský hráč Sky a ani letos to od něj nebylo špatné. Cestou do finále vyřadil další favority Grubbyho z Nizozemska a Moona z Jižní Koreje, na titul to ale nestačilo. Všem totiž vypálil rybník norský hráč Creolophus, který se vrátil po tříměsíční pauze věnované hlavně studiu na vysoké škole. V Seattlu sice nebyl Creo bezchybný, ale v důležitých momentech dokázal zabrat a může se radovat ze zlaté medaile. Bronzová medaile pak putuje do Koreje zásluhou Moona.

1. místo: Creolophus (Norsko) - 20 000 USD

1. místo: Creolophus (Norsko) - 20 000 USD2. místo: Sky (Čína) - 8 000 USD

3. místo: Moon (Jižní Korea) - 5 000 USD

Starcraft: Broodwar

Turnaj ve hře Starcraft: Broodwar je specifický, nikdy v něm totiž nevyhrál někdo jiný než reprezentant Jižní Koreje. A ani rok 2007 nebyl výjimkou, když Korejec Stork potkal v play-off famózní formu a neprohrál ani jedinou mapu. Ve finále přehrál dalšího z předturnajových favoritů, Číňana PJe a může se radovat z dalšího úspěchu ve své bohaté kariéře. Nechybělo však mnoho a Stork se nemusel ani dostat do play-off, když ve skupině využil chyby (bugu) a byl málem vyřazen...

1. místo: Stork (Jižní Korea) - 15 000 USD

1. místo: Stork (Jižní Korea) - 15 000 USD2. místo: PJ (Čína) - 7 000 USD

3. místo: Mondragon (Německo) - 4 000 USD

FIFA 07

Soutěž ve hře FIFA 07 byla poměrně otevřená, na vítězství pomýšlela určitě minimálně pětice hráčů. Tak vysoko asi nemířil slovenský hráč Adamosis, po postupu ze základní skupiny si zahrál s jedním z německých dvojčat (vítězů WCG z roku 2003) Schellhaseových. Právě dvojčata viděli němečtí komentátoři minimálně na medaili a v jednom případě se jim to vyplnilo. Daniel Schellhase (hero) se probojoval až do finále, v něm pak s jistotou potvrdil pověst dobrého hráče pro play-off a porazil Španěla Delfina.

1. místo: Hero (Německo) - 15 000 USD

1. místo: Hero (Německo) - 15 000 USD2. místo: Delfin (Španělsko) - 7 000 USD

3. místo: Slavkov (Bulharsko) - 4 000 USD

Konečné výsledky dalších osmi soutěží už se sem nevešly, najdete je na stránkách www.worlcybergames.com. Z titulu pro nejlepší zemi celkově se radují domácí Američané, kteří triumfovali ve třech soutěžích a navíc přidali i dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Tradiční vrchol progamingového roku je definitivně za námi, američtí organizátoři se určitě nemají zač stydět. Příští rok se finálový turnaj World Cyber Games uskuteční v německém Kolíně nad Rýnem, určitě nebude chybět ani česká výprava. A jestli to příští rok vyjde na medaili? Uvidíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám