Hlavní obsah

On-line hry: Češi jsou v Evropě nejrychlejší a odvezli si zlato

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem jara se pomalu začínají probouzet i herní týmy. Zejména tomu tak je ve světě, kde už odstartovaly některé z letošních prestižních turnajů a jejich účastníci si všelijak snaží vylepšit svou dosavadní pozici. Malinkatou výjimkou je naše země, která si ovšem už stihla připsat jeden titul mistrů Evropy, a to v závodním TrackMania.

Článek

Novinky z domova

  • Známá tuzemská organizace NecroRaisers má za sebou další skandál. Krátce poté, co získala neznámou slovenskou Counter-Strike 1.6 sestavu, se provalilo, že její kapitán wMx již minimálně dva měsíce vkuse používá zakázané externí programy, a jeho tým byl tudíž kvůli potvrzenému cheatingu okamžitě vyřazen ze všech soutěží. Zatímco vedení NR si sype popel na hlavu, bývalí zaměstnavatelé potrestaných Slováků SLEEP-NOW si mnou ruce, poněvadž náhradou angažovali zkušenou a ověřenou pětku pLd, melo, zixR, iZu, przl.
  • Už po pouhém jednom měsíci existence musí nadějní Counter-Strike: Source borci Czech it out! řešit první vážné problémy. Vytížený klub se rozloučil s úřadujícím mistrem Evropy DukEm, jenž podle svých slov ztratil motivaci. Jeho místo okamžitě zaplnil ostřílený tv1, posledně hájící barvy inteRaction. Na svůj prvotní start v dresu CiO ale nebude vzpomínat v dobrém, protože pro Čechy znamenal semifinálové vyřazení dánskými Ministry of Defence ze soutěže Fnatic Game Idol.
  • Zajímavé spojení vzniklo krátce po uzávěrce posledních On-line her. Ještě týž večer se na vzájemné spolupráci dohodnuly celky cyberTRUST a sunset. Jméno druhého jmenovaného si určitě pamatujete v souvislosti s překvapivým triumfem na BattleZone ESET turnaji, to cyberTRUST už je název méně říkající. Jedná se o nově vzniklé občanské sdružení, které svou cestu za slávou odstartovalo právě spojením se zástupci Counter-Strike 1.6 sestavy sunset, kterou jmenovitě tvoří rpg, damien, forb1, Meda a Marthyy.
  • Nevídaný zájem projevili čeští a slovenští hráči o maďarskou akci iNFiNITY Coliseum Lan. Ačkoliv se v totožný termín koná domácí oblíbený LanCraft FPS Spring, na ICL plánuje přijet téměř stovka našich zástupců! Dosud se na webu pořadatelů zaregistrovalo 15 našich týmů a 10 jednotlivců. V historii česko-slovenského progamingu se tak bude jednat o vůbec největší výpravu na zahraniční soutěž. Zástupce budeme mít v titulech Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source, Call of Duty 1, 2, 4, FIFA 2009 a Starcraft: Brood War.

Maďarská iNFiNITY Coliseum Lan je pokračováním úspěšného BECUPu, z něhož si nejeden náš tým v minulosti odvezl medaili. Podstatný rozdíl je ale ve velikosti, ICL s největší pravděpodobností překročí magickou hranici 1000 účastníků.

FOTO: BECUP, Bez zdroje

Novinky ze světa

  • Zatímco ruští ex-Rush3d týden po svém příjezdu do Číny konečně odtajnili svého nového sponzora a zároveň klubový název Platium Sports, u jejich bývalých rivalů DTS.chatrix se odehrály změny ve složení. S Ukrajinci se rozhodl rozejít velmi zkušený Axypa, jenž dal přednost hraní s klanem MyRevenge.ua, a i přestože DTS disponují dalšími šesti borci, radši vzniklou mezeru okamžitě zalepili. Náplastí se stal rovněž vynikající Artstyle z klubu HardTeam, tedy hráč dříve v DTS působící.
  • Momentálně zřejmě nejznámější a nejlepší mezinárodní Counter-Strike: Source celek Team Coolermaster se uchýlil k zamíchání se svou sestavou. Nejprve kvůli sporům ze svých řad vyřadil Nora Helblindeho, krátce na to na lavičku náhradníků posadil jeho krajana warclowna. Aby tomu nebylo málo a složení působilo opravdovým mezinárodním nádechem, k hraní se vrátil Dán FeTiSh společně s Finem aNGeldusTem. Oba zmínění se okamžitě zařadili ke svým novým spoluhráčům Britovi HudzGovi, Švédovi giftigovi a Norovi stingeRovi.
  • K jakési formě výměny se odhodlali korejští A1. Mladý Warcraft 3 tým se nedávno musel potýkat s problémy, když jeho soupisku opustil MichaeL, který kývnul na nabídku stát se náhradou za vyhozeného viOleta z SK Gaming. A právě viOlet se paradoxně vydal po opačné cestě. Když mu nebylo prodlouženo angažmá v SK, jednoduše se připojil ke svým krajanům YangEmu, MereDithovi a ReprisaLovi u domácích A1.
  • Pořádná rošáda se odehrála na poli ruského Counter-Strike 1.6. Do víru změn se pustily hned tří tamní přední celky. Vše odstartovali EYESports, když přetáhli od konkurenčních PinCho nadějného hráče s přezdívkou Kio. Když jeden přichází, někdo také musí odejít. Černý Petr padl na Sallyho, což se ale nelíbí členovi EYE edikovi. Je tu tedy reálná hrozba, že přestup bude mít ještě pořádnou dohru. Zmatečné situace využili ostřílení forZe, kteří okamžitě Sallyho přijmuli mezi sebe a navrch ještě přidali reprezentanta HEL1ho, poněvadž potřebovali sehnat kvalitní nástupce za odcházejícího Xomu s foontem.

EYESports doma v Rusku odstartovali vlnu změn, která zřejmě bude ještě dále pokračovat. Je to překvapující, protože právě EYE dosahovali poměrně slušných výsledků a zásah do sestavy by je mohl spíše oslabit.

FOTO: EYESports, Bez zdroje

Češi byli v 12. ročníku NationsCupu nejrychlejší

Poslední nedělní večer se nesl v duchu finálového klání ClanBase NationsCupu ve hře TrackMania Nations Forever. Jednalo se už o 12. pokračování této po European Nations Cup nejprestižnější soutěže reprezentací, a poněvadž do ENC není TrackMania zařazena, zároveň tedy šlo o přímý souboj o krále této hry. My se ale nyní podíváme na celkový průběh NC už od samotného počátku.

Počet zemí účastnících se ligy se po registracích zastavil na čísle 12, a tudíž byly reprezentace rozmístěny do dvou skupin po šesti. Zklamáním byla určitě absence takových velmocí jako Francie, Německo nebo Španělsko, i tak jsme zde ale našli žhavé favority, ve skupině A šlo o Finsko, Litvu a samozřejmě Českou republiku, v B měli pro změnu dominovat Dánové a Nizozemci.

Prognózy se vesměs vyplnily, Češi i Dánové postoupili bez jediného zaváhání, doplněni byli Litevci, Maďary, Estonci a Nizozemci. Váze soutěže bohužel uškodily diskvalifikace výběrů Itálie, Portugalska a Švýcarska.

Vynikající formu našeho výběru ukázal již semifinálový boj se soupeřem z Maďarska, který si na jedné mapě dokonce vykoledoval kanára, když prohrál 7:0 na body.

FOTO: ClanBase, Bez zdroje

Pro vyřazovací boje byli oba vítězové skupin předsazeni rovnou do druhého kola, v němž čekali na lepšího z dvojice Estonsko, Maďarsko, respektive Nizozemí, Litva. Češi se podle očekávání dočkali Maďarska, které jim ale nenahánělo zrovna mráz po zádech, protože si s ním bez problémů poradili už v základní skupině.

Výjimkou nebylo ani play-off, výsledek 4:0 a postup do finále. Na Dány sice připadli celkem překvapivě Litevci, kteří si senzačně poradili se zástupci Nizozemí, jenže země Legolandu bez udání důvodu ze soutěže odstoupila, čímž svého překvapeného soupeře bez boje poslala do finále.

Po první těsné prohře 5:7 se náš celek vzchopil a ukázal Litevcům, že letos nám už titul mistrů Evropy zkrátka nikdo nevezme. Výsledné skóre dalších dvou jízd to pouze potvrdilo.

FOTO: ClanBase, Bez zdroje

Litva byla na rozhodující utkání opravdu natěšená, vždyť už v základní skupině ukázala, že nás umí potrápit, když jako jediná uhrála alespoň jednu mapu. Proto Češi nic nezanedbali a do zápasu vkročili s tou nejlepší možnou sestavou.

Jenže nám to bylo nic platné, soupeř opravdu první jízdu zvládnul lépe a mohl se tak těšit z vedení 1:0. Poté ale zkušené složení Sandro, shark, edgee, yazoo, Koks, ToMaso a spol. zabralo a zbylé dvě jízdy doslova ovládlo. Soupeř se prakticky nevzmohl na jakýkoliv odpor a my se tak od nynějška můžeme pyšnit titulem mistrů Evropy v progamingové hře TrackMania Nations Forever!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám