Hlavní obsah

Olympijský výbor se smířil s cenzurou internetu během olympijských her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představitelé Mezinárodního olympijského výboru se museli chtě nechtě smířit s faktem, že 25 000 zahraničních novinářů bude mít během her v Pekingu omezený přístup k internetu. Číňané zablokovali pro připojení z olympijské vesnice například web organizace Amnesty International, jež dlouhodobě kritizuje tamní vládu v otázce lidských práv.

Foto: ČTK

Olympijská štafeta odstartovala ve Lhase krátce po 09:00 místního času (03:00 SELČ) z prostranství před starobylou letní rezidencí dalajlamy Norbulingka.

Článek

"Jsem zklamaný, že přístup na internet není větší. Ale nemůžu Číňanům říkat, co mají dělat," uvedl šéf komise MOV pro média Kevan Gosper v dnešním rozhovoru pro hongkongské noviny South China Morning Post.

Zároveň se na dálku omluvil všem médiím, která svými dřívějšími vyjádřeními o naprosto volném přístupu k internetu uvedl v omyl. "Byl jsem informován o tom, že někteří zástupci MOV se s čínskou stranou dohodli, že některé choulostivé stránky budou zablokovány," dodal.

"I já bych to měl raději všechno volné. Nejsem tady od toho, abych bránil čínskou stranu, ale mám se zasadit o to, aby mohli novináři psát o sportu. Tady jsme prostě v komunistické zemi, v níž je cenzura. Dostaneme, co nám nabídnou," dodal Gosper.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám