Hlavní obsah

Obchodníci podali stížnost na Microsoft kvůli systému Windows

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Skupina obchodníků s počítači podala k Evropské komisi novou stížnost na americkou softwarovou firmu Microsoft. Viní ji z toho, že nejnovější verze operačního systému Windows XP dává Američanům protiprávní výhody, které znemožňují ostatním firmám vést rovný konkurenční boj.

Foto: Petr Skála

Studentky z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze vědí, že se v jejich areálu natáčel populární seriál.

Článek

Sdružení počítačového a komunikačního odvětví (CCIA) stížnost podalo v době, kdy se člen Evropské komise pro hospodářskou soutěž Mario Monti a jeho personál blíží k jinému rozhodnutí. EK totiž v brzké době uzavře případ, v němž rozhodne, zda Microsoft se svou starší verzí software ohrožoval konkurenci.

Ve stížnosti o zhruba 260 stranách se sdružení snaží apelovat na komisi, aby nahlížela na taktiku Microsoftu jako na celek, tedy jako na koordinovanou snahu zachovat si monopolní postavení. Naopak šéf Microsoftu Bill Gates viní z neúspěchu firem pouze je samotné, podotýká agentura Reuters.

CCIA tvrdí, že bojuje za spotřebitele, což dokládá tím, že operační systém Windows je v Evropě prakticky na každém počítači a Microsoft tedy svou politikou ovlivňuje každého, kdo pracuje s počítačem. Mluvčí Microsoftu Jim Desler však stížnost označil za oživování starých argumentů, kterými už se soud zabýval.

Evropská komise nicméně krátce nato oznámila, že stížností se bude určitě zabývat, odmítla však, že by nové poznatky vedly k odkladu rozhodnutí současného šetření. Mluvčí komisaře Montiho Amelia Torresová potvrdila, že komise stížnost prodejců počítačů skutečně obdržela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám