Hlavní obsah

O ultrarychlé paměti XDR DRAM Intel nejeví zájem

Společnost Rambus, výrobce paměťových modulů, touží po spolupráci s firmou Intel. V současnosti nabízí paměti typu XDR DRAM s kmitočtem 6,4GHz. Tyto produkty jsou však pro současné počítače až příliš pokročilé, uvedl deník The Street.

Článek

Zatím poslední typ pamětí, které Rambus nabízí, je označen jako XDR DRAM. Tyto velmi rychlé moduly používá například Cell procesor [celá zpráva], který bude mimo jiné pohánět konzoli PlayStation 3.

XDR DRAM se vyznačují vysokým kmitočtem na úrovni 6,4GHz s přenosem až 51,2GB dat za sekundu. Například paměti typu DDR2 s frekvencí 667MHz poskytují šířku pásma do 10,6GB/s.

Přestože moduly Rambus DRAM dříve Intel používal, posléze od nich kvůli vysoké ceně upustil a přestoupil k levnějším SDRAM A DDR SDRAM modulům.

"Chceme najít cestu zpět k výrobkům Intelu. Naším cílem je zaujmout místo dodavatele paměťových modulů do osobních počítačů," sdělil výkonný ředitel firmy Rambus Harold Hudges pro deník The Street

V posledních vývojových plánech Intel hovoří pouze o modulech typu DDR2, FB-DIMM a DDR3. Není ale vyloučeno, že firma v budoucnu použije DDR3 a XDR DRAM moduly současně.

Dnes nemá Intel důvod k využití XDR DRAM - jeho současné procesory jsou totiž schopny zpracovat maximálně 8,5GB dat za sekundu, k čemuž paměti typu DDR2 s kmitočtem 667MHz dostačují, uvedl server Xbit Labs.

Paměti typu XDR DRAM vyrábí také Toshiba

XDR DRAM paměťové moduly jsou založeny na technologii společnosti Rambus a v jednom taktu dokáží přenést osm datových proudů - typ ODR (octal data rate).

Pracovní napětí pro dosažení kmitočtu 4,8GHz se udává na 1,8V, při zvýšení voltáže mohou moduly dosahovat rychlosti až 6,4GHz.

Masová produkce 512MB XDR DRAM modulů druhé generace dle vyjádření společnosti Toshiba začne ve druhé polovině roku 2005. Podrobnosti zde

Toto také potvrdil Mike Crawford ze společnosti Barrington Partners, která se zabývá analýzou trhu, když prohlásil, že "XDR jsou zatím až příliš pokročilé pro užití na současném počítačovém trhu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám