Hlavní obsah

O převzetí aktivit TikToku v USA se zajímá také Oracle

New York

Americká softwarová společnost Oracle uvažuje o převzetí aktivit čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok ve Spojených státech, Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informoval britský list Financial Times (FT). O převzetí aktivit TikToku v USA, které by odvrátilo jejich zákaz, už jedná americký softwarový gigant Microsoft. Podle dřívějších informací projevila o tyto aktivity zájem také americká internetová firma Twitter.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Aplikaci TikTok provozuje čínská společnost ByteDance. Americký prezident Donald Trump minulý týden firmě nařídil, aby aktivity TikToku v USA do 90 dní prodala. Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Firma ByteDance koupila v roce 2017 firmu Musical.ly a spojila ji s aplikací TikTok. Ta se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit v USA. TikTok má ve Spojených státech 100 milionů uživatelů. ByteDance se díky komerčnímu úspěchu aplikace stala jedním z hrstky skutečných globálních čínských konglomerátů.

TikTok se přitom stává novým ohniskem sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa. Vztahy mezi USA a Čínou se v posledních letech zhoršily kvůli obchodu, autonomii Hongkongu, kybernetické bezpečnosti a šíření nového koronaviru.

Trump nařídil čínské ByteDance prodat do 90 dní TikTok v USA

Internet a PC

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám