Hlavní obsah

Nový webový standard může způsobit problémy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adresy pro internetové domény s takzvaným IPv4 protokolem téměř došly. Co se stane, až nezbude žádná? Konec internetu se rozhodně nechystá, pouze bude nutné začít používat nový standart IPv6. I když internet nezkolabuje, přechod na nový protokol lidem problémy způsobit může – avšak pouze těm nepřipraveným.

Foto: Novinky

Novinky.cz s protokolem IPv6 jsou od staršího IPv4 standardu k nerozeznání. Změněno je pouze logo v levém rohu, které je černozelené místo černočervené. Tak můžete jednoduše poznat, že jste připojeni prostřednictvím IPv6.

Článek

Kámen úrazu je v tom, že oba protokoly nejsou mezi sebou kompatibilní. Starší modemy, nastavené na IPv4 se tak nebudou umět připojit na nové weby s rozhraním IPv6. Internet se ale na nový protokol nepřepne ze dne na den – po určitou dobu budou poskytovatelé obsahu a výrobci internetových zařízení podporovat oba standardy.

„Přechod může způsobit problémy pouze u nejstarších internetových zařízení, již několik let se totiž prodávají modemy a routery, které podporují oba protokoly. Pro přechod na IPv6 ale lidé nejspíše nebudou potřebovat nic kupovat, protože bude stačit přehrát software zařízení,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Světový den IPv6

Osvětu o novém webovém standardu se největší internetoví giganti snaží šířit už několik let. K této příležitosti se dokonce ve středu uskutečnil Světový den IPv6.

„Na celém světě se 8. 6. 2011 na 24 hodin zpřístupní některé velké webové služby přes internetový protokol IPv6. Seznam.cz bude mít po tuto dobu přes IPv6 volně přístupné jedny z nejnavštěvovanějších českých služeb mapy.cz, novinky.cz, super.cz a firmy.cz,“ uvedl IT manažer Seznamu Martin Doleček.

„Pro samotné uživatele by se během dne nemělo nic změnit. Test má prověřit hlavně poskytovatele internetového připojení, a to zejména, zda mají pořádek ve svých sítích a jestli jim v případě přidělené IPv6 adresy fungují všechna zařízení na trase od koncového uživatele připojení až například ke službám Seznam.cz,“ dodal.

Například Novinky.cz s protokolem IPv6 jsou od staršího IPv4 standardu k nerozeznání. Změněno je pouze logo v levém rohu, které je černozelené místo černočervené. Tak můžete jednoduše poznat, že jste připojeni prostřednictvím IPv6 nebo IPv4.

Počet českých IPv6 adres vzrostl pětinásobně

Světový den IPv6 není pro řadu tuzemských serverů žádný experiment, ale běžná praxe. „Přes protokol IPv6 je dostupných téměř 8 procent obsahu na adresách s koncovkou .CZ. Za uplynulých 12 měsíců tak tento podíl vzrostl více než pětinásobně,“ uvedl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

„U největších domén nejvyšší úrovně jako .com, .net či .de se přitom podíl obsahu dostupného přes IPv6 pohybuje okolo pouhého procenta. Pokud se podaří tento trend udržet, bude doména .CZ jednou z nejlépe připravených na okamžik definitivního vyčerpání prostoru IPv4, který v Evropě očekáváme někdy na přelomu roku 2011 a 2012,“ konstatoval.

Ověřit si, jaký internetový protokol používá vaše internetové připojení, můžete na stránkách Seznamu (zde).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám