Hlavní obsah

Nová varianta viru Bagle dokáže vypnout antivir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostřednictvím elektronické pošty a výměnných P2P sítí se na internetu šíří nová varianta viru Bagle, která podvodem přiměje uživatele ke snížení bezpečnostního zabezpečení počítače a např. i vypnutí antivirového systému.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 7.3.2017 Obchodní a zábavní centrum Forum Nová Karolina slaví pět let.

Článek

Červ Bagle, který napadá počítače vybavené systémem Windows, se začal poprvé šířit elektronickou poštou na začátku letošního roku a od té doby se na internetu objevilo několik jeho modifikací. Všechny falšují známé e-mailové adresy a tudíž je naprosto zbytečné upozorňovat odesilatele.

Jak se virům bránit?

Ochrana proti viru je stejná jako u většiny ostatních červů a základem je neotevírat podezřelé e-maily a rovnou je mazat. Zároveň je nutné neustále aktualizovat antivirový systém, který bez pravidelné aktualizace nedokáže počítač dostatečně ochránit.

Bohužel mnozí uživatelé jsou nepoučitelní a stále otevírají všechny e-maily, které jim přijdou, díky čemuž se e-mailové červy šíří stále více a více.

Nová varianta Bagle.AQ se navíc pokouší ukončovat aplikace a procesy nejrozšířenějších antivirů a firewallů. Tím pádem i v počítačích, o nichž se jejich uživatelé domnívají, že jsou bezpečné, se mohou objevit díry, které umožní šíření viru.

Aktuální variantu viru Bagle označují některé antivirové společnosti jinými názvy. Například společnost Eset tento vir nazvala Bagle.AS., zatímco další firmy např. Alwill, CA, nebo Norman ho nazvaly Bagle.AQ. Eset tento název použil již u varianty, kterou detekuje od konce září a proti tomuto viru slouží tento jednoúčelový virus cleaner.

Anketa

Aktualizujete pravidelně svůj antivir?
Ano
76,8 %
Ne
12,6 %
Ne, ale teď začnu
10,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Elektronickou poštou se šíří nový červ

Během včerejšího večera se na českém internetu objevil nový virus nesoucí označení Win32/Bagle.A, který se šíří prostřednictvím elektronické pošty.

Výběr článků

Načítám