Hlavní obsah

Německý nejvyšší soud o autorských právech na YouTube nerozhodl

Berlín

Německý nejvyšší soud v Karlsruhe zatím nevyřkl závěrečný verdikt v případu, který se týká otázky, zda a případně do jaké míry je YouTube zodpovědný za porušování autorských práv, k němuž na této platformě dochází. Soud se ve čtvrtek rozhodl, že věc postoupí Soudnímu dvoru Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Případ se táhne už deset let. Jde v něm o žalobu hamburského hudebního producenta Franka Petersona, podle něhož YouTube zveřejněním nahrávek z alba A Winter Symphony zpěvačky Sarah Brightmanové porušil autorská práva. Společnost se brání tvrzením, že za obsah na platformě jsou zodpovědní lidé, kteří ho tam nahrají. Když někdo oprávněně nahlásí porušení autorských práv, platforma obsah zablokuje.

Podle producenta Petersona to ale nestačí. I platforma jako taková by podle něj měla zodpovídat za porušení autorských práv a také vyplatit příslušené odškodnění. Koneckonců díky nahraným videím YouTube vydělává peníze. Producent navíc požaduje informace o lidech, kteří videa na platformu nelegálně nahráli, aby mohl právně postupovat přímo proti nim.

Problémem, který řeší i řada dalších zemí, se nyní bude zabývat Soudní dvůr Evropské unie, který by měl vyjasnit některé otázky vztahu k evropskému právu. To se v dohledné době může změnit. Evropský parlament totiž ve středu v prvním čtení schválil směrnici, která má majitelům autorských práv poskytnout nárok na podíl z využití jejich děl internetovými giganty, jako jsou Google, Facebook či právě YouTube.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám