Hlavní obsah

Nejnovější operační systém firmy Apple je děravý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Mac OS X 10.4, přezdívaný také jako "Tiger", obsahuje bezpečnostní chyby. Díky nim se do systému může natáhnout škodlivý kód. Zprávu v pondělí přinesl internetový deník Silicon.com.

Článek

Bezpečnostní chyba se týká funkce "Dashboard", kterou Apple často v souvislosti s novým OS vychvaluje.

Dashboard je poloprůhledná vrstva s obsaženými každodenními aplikacemi typu převaděče měn, kalkulačky, ale také například plánovače cestovních tras včetně obsažených leteckých spojů nebo předpovědi počasí.

Vývojář Stephan na své internetovém blogu http://stephan.com/ vystavil několik aplikací, o nichž prohlásil, že jsou pro Tygra "nepatrně zlé".

Jedna z nich se do Dashboardu automaticky nainstaluje poté, co uživatel vybavený prohlížečem Apple Safari navštíví jeho webovou stránku http://stephan.com/zaptastic.

Podle Stephana se jedná o perfektní příležitost pro nejrůznější internetové podfukáře, kteří napadnutím prohlížeče naistalují do Applova Tygra vlastní utility.

"Myslím, že je to skvělá věc (samočinná instalace programů do Dashboardu). Uživateli se tak do systému bez jeho vědomí nainstaluje určitá aplikace," uvedl Stephan ve svém blogu.

Stephan rovněž vytvořil tzv. zaptastic_evil aplikaci, která přiměje webový prohlížeč k návratu na jeho stránku pokaždé, kdy je spuštěn Dashboard.

Pro uživatele Windows jsou tyto a jim podobná "udělátka" všeobecně známá, jak se však s nimi vyrovnají vlastníci softwaru Mac OS X 10.4 známo není, i když deník Silicon.com uvedl, že škodlivý kód stačí jednoduše vymazat z tzv. knihovny souborů (Library folder) a použítím aplikace "Activity Monitor" pak jeho jakýkoliv další běh ukončit.

Pár slov o Mac OS X 10.4

"Myslíme si, že před Longhornem jsme celé roky," řekl na výroční konferenci vývojových pracovníků v odvětví sofwaru šéf firmy Steve Jobs. "Jiní o tom mluví a my to děláme," dodal.

"Mac OS X Tiger je nejpokročilejší a nejbezpečnější operační systém jaký byl kdy vytvořen," řekl Steve Jobs, výkonný ředitel společnosti Apple. "V něm obsažené převratné technologie jako je Spotlight a Dashboard změní způsob jakým lidé užívají počítače a přimějí naše konkurenty je kopírovat," dodal.

Hardwarové požadavky splňují procesory Power G3, G4 či G5, 256MB operační paměti, vestavěné FireWire rozhraní a 3GB volného místa na disku.

Cena operačního systému Mac OS X 10.4 byla stanovena na 129 dolarů (asi 3000 korun). Multi-licenci pro pět uživatelů, takzvaný "Family Pack", Apple nabízí za 199 dolarů (přibližně 4600 korun).

"Průměrný uživatel, který neumí najít knihovnu souborů za pomoci dvou kliků a systému spotlight (vyhledávač v Mac OS X 10.4), bude zaskočen. Samotnému mi odstranění vlastního výtvoru zabralo dobrých 30 sekund," napsal Stephan.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple: Mac OS X "Tiger" uvedeme 29. dubna

Společnost Apple v úterý představila operační systém Mac OS X 10.4 "Tiger". Na obchodní pulty se dostane v pátek, 29. dubna. Tygr podle tvůrců obsahuje na 200...

Výběr článků

Načítám