Hlavní obsah

Nejhorší propad za poslední roky. Hodnota bitcoinu klesla nejvíce od roku 2011

Novinky, rim

Dramatický propad kurzu zaznamenala kybernetická měna bitcoin v posledních týdnech. V průběhu předposledního měsíce roku virtuální mince oslabily o 37 procent, což je nejhorší propad kurzu od dubna 2011. Vyplývá to z informací jednotlivých burz s kybernetickými měnami.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Ještě na konci minulého roku se jedna virtuální mince prodávala za 20 000 dolarů, což je podle současného kurzu zhruba 454 500 korun. Jenže prakticky v průběhu celého letošního roku hodnota postupně klesá. Pokud kurz posílí, přijde obvykle během pár dnů nebo týdnů další propad.

V průběhu letošního léta se nicméně hodnota ustálila na částkách okolo šesti až sedmi tisíc dolarů (136 000 až 159 000 Kč).

Během listopadu však kurz začal opět citelně ztrácet, tehdy hodnota klesla z 6450 dolarů (147 000 korun) na 5530 dolarů (126 000 Kč). Už tehdy analytici hovořili o nejhorším propadu za uplynulých dvanáct měsíců.

Poprvé za méně než 4000 dolarů

Kurz však dále oslaboval, až na konci listopadu prolomil hranici čtyř tisíc dolarů, konkrétně se minulý týden jedna mince obchodovala za 3620 dolarů (82 000 korun). Od začátku letošního roku tedy kurz oslabil o více než 70 procent, proti rekordu z konce loňského roku dokonce o 80 procent.

V úterý se hodnota pohybovala okolo 4060 dolarů (92 000 Kč), stále jde však o jeden z nejhorších výsledků za posledních 12 měsíců. Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika stovek dolarů.

Zda bude kurz v následujících dnech stoupat, či klesat, není přitom vůbec jasné. Pozadí propadu však okomentoval analytik Karpják. Ten poukazuje na dvě důležité události, které se krátce před propadem staly.

Někdo manipuluje s kurzem, tvrdí analytik

„První byl fork měny bitcoin cash (rozdělení virtuální měny na dvě, pozn. red.) na bitcoin cash SV a bitcoin cash ABC a druhou propad bitcoinu pod hranici 6000 dolarů, přičemž máme za to, že rozhodně nejde o náhodu, ale o promyšlenou manipulaci,“ prohlásil analytik.

„V předvečer forku někdo zadal do sítě několik stovek tisíc transakcí během několika hodin a začal masivně prodávat bitcoiny. To v kombinaci s pokračující nedůvěrou k měně tether a burze Bitfinex způsobilo masivní pád ceny, který byl okamžitě využit v rámci aktuálního sporu mezi různými verzemi bitcoin cash,“ zdůraznil Karpják.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Různé verze měny bitcoin cash již existují samostatně, ale zastánci každé z verzí se snaží pomocí těžebních monopolů sabotovat svého konkurenta, protože odmítají akceptovat existenci další verze bitcoin cashe. „V současné době je tak prakticky nemožné předpovědět, kdy se situace na trhu uklidní a kterým směrem se trh poté vydá,“ doplnil Karpják.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám