Hlavní obsah

Nejhezčí fotka na sociální síti? Většina lidí si ji sama nevybere

Právo, Novinky, Petr Svorník

Sociální sítě a další internetové služby, jako jsou například seznamky, jsou nedílnou součástí dnešní doby. Pokud prostřednictvím celosvětové počítačové sítě hledáte práci nebo partnera přes inzerát, nechte si poradit od kamarádů. Sami sobě totiž vybíráme překvapivě nelichotivé fotografie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Člověk by čekal, že se vidíme v tom nejlepším světle. Podle vědců z univerzity v Sydney je tomu docela jinak. „Když si lidé mají vybrat lichotivou fotku na svůj internetový profil, selhávají,“ říká David White, hlavní autor studie.

„Na základě tohoto špatného rozhodnutí nás pak vnímají ostatní,“ dodává. Profilová fotka může rozhodnout, zda dostaneme práci, seznámíme se, získáme kamarády, nebo dokonce vyhrajeme volby, uvádějí stránky telegraph.co.uk.

Účastníci experimentu měli vybrat z dvanácti snímků svého obličeje ty dva, které by použili pro seznamku na internetu nebo na sociální síti. Zároveň měli totéž učinit u druhého náhodně přiděleného dobrovolníka. Další skupina následně hodnotila tváře, ať už si je člověk vybral sám, nebo mu je zvolil druhý. Hodnotilo se, jak jsou obličeje přitažlivé, důvěryhodné, sebevědomé či schopné.

„Tým zjistil, že hůře působí fotky, které si lidé vybrali sami, proti těm, jež jim vybrali ostatní,“ shrnuje web. Ať už se tedy ucházíte o partnera, nebo práci, nechte si poradit od druhých. Oni už poznají, kde vám to sluší nejvíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám