Hlavní obsah

Nejčastějším jménem celebrity u spamů je Angelina Jolie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastějším jménem celebrity, které používají rozesílatelé nevyžádané internetové pošty jako návnadu, je Angelina Jolie. K otevírání spamu láká uživatele e-mailu jako druhé nejhojnější jméno kandidáta na amerického prezidenta Baracka Obamy a dále americké "profesionální celebrity" Paris Hiltonové. Vyplynulo to z průzkumu globální internetové společnosti Secure Computing.

Článek

Firma, která se zabývá internetovou bezpečností, zachytila za uplynulý měsíc 12 miliónů spamů, v nichž nějak figurovalo jméno hollywoodské herečky. V poli pro předmět bylo uvedeno například "nahá Angelina Jolieová" nebo "film s nahou Angelinou Jolieovou".

V žebříčku se dále umístili například americká popová zpěvačka Britney Spearsová, neúspěšná uchazečka o úřad prezidenta USA Hillary Clintonová, nebo terorista Usáma bin Ládin. Brad Pitt, životní partner Angeliny Jolieové, skončil devátý.

Angelina Jolie nemeškala a ještě před narozením svých dvojčat Knoxe Leona a Vivienne Marcheline si pojistila, aby jejich jména nemohl nikdo na internetu zneužít jako webové adresy. Sama si s Bradem Pittem nechala zaregistrovat neskutečně dlouhé domény knoxleonjoliepitt.com a viviennemarchelinejoliepitt.com. A není to poprvé, co snad nejsledovanější hollywoodský pár udělal podobný krok.  Když v květnu 2006 porodila Angelina svou prvorozenou dceru Shiloh Nouvel, okamžitě si zaregistrovala adresu shilohnouveljoliepitt.com a všechny možné varianty s tečkami a pomlčkami. Dvojčata Knox Leon a Vivienne Marcheline přišla na svět 12. července v podvečer v niceské nemocnici Lenval.

Rozesílatelé nevyžádané pošty používají triky se jmény osobností a často se sexuálním podtextem jako návnadu, aby lidé tyto e-maily otevírali. Když pak uživatel klikne na odkaz slibující například erotické video, stáhne si nechtěně škodlivé soubory. Ty mohou přečíst, zničit nebo naskenovat data z počítačů. Jedno neopatrné kliknutí může vést až k infikování celé podnikové sítě.

Zrod Spamu

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Thuerk se tehdy snažil nalákat nové klienty společnosti Digital Equipment, ale z obchodního tahu byl skandál a vyhazov, mezi 393 adresáty totiž byli přední vojenští a univerzitní vědci, které dopis rozhořčil a začali jednat.

Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Se spamem si můžete poradit sami

Proti nevyžádané poště se můžete bránit i sami prostřednictvím různých nástrojů, které najdete např. na této stránce.

Pokud používáte freemailovou službu portálu Seznam.cz, můžete navíc využít vestavěného antispamového nástroje.

Dnes každý den projde elektronickými poštami na sto miliard nevyžádaných e-mailů. „Spam dnes zatěžuje každého z nás,“ tvrdí Graham Cluley ze společnosti Sophos poskytující internetovou ochranu. Za první čtvrtletí roku 2008 tvořily spamové zprávy 92,3 procenta z celkového objemu odeslaných e-mailů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám