Hlavní obsah

Nebezpečné maily zablokují celý počítač

Aktualizováno

Po internetu se začaly znovu šířit podvodné e-maily, které se vydávají za zprávy od České pošty. Mohou do počítače stáhnout škodlivé programy a zneužít citlivá data. Oznámila to ve čtvrtek Česká pošta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podvodné e-maily jsou psány ve formě „Informace o Vaší zásilce", kde najde klient údaje o nedodání zásilky a odkaz pro stažení informací o zásilce, který již vede na podvodnou webovou stránku. Na obdržení podvodného e-mailu si podle mluvčí pošty Marty Selicharové stěžovalo již přes sto uživatelů.

„Žádáme naše klienty, aby v žádném případě v podvodném e-mailu na žádné odkazy neklikali, ani na e-maily neodpovídali," dodala mluvčí s tím, že podezřelé zprávy mají uživatelé přeposlat na adresu info@cpost.cz.

Foto: Novinky

Podvodný e-mail

„Podvodné e-maily jsou doručovány z adres, které nepatří České poště, jako je například support@cs-post.net, tracktrace@cs-post.net, cpost@cs-post.net, post@cs-post.net či zasilka@cs-post.net,“ uvedla bezpečnostní analytička Zuzana Duračinská s Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

„Po kliknutí na odkaz v těle e-mailu jsou uživatelé přesměrováni na falešné stránky České pošty, kde mohou stáhnout soubor ve formátu .ZIP s přiloženým .EXE souborem. Ten zašifruje všechny dokumenty na disku a požaduje výkupné za jejich odemknutí,“ podotkla Duračinská.

Přílohu nesmí uživatel otevírat, v opačném případě bude nutné PC odvirovat. Ani zaplacení výkupného totiž data ve skutečnosti neodemkne. Podvodníci se pouze touto cestou snaží vylákat od lidí peníze.

Žena přišla o 400 tisíc 

Podobné útoky se šířily v několika vlnách letos i v minulém roce. Pošta kvůli nim podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Jedné ženě z Kroměřížska díky takovému podvodu odčerpali počítačoví piráti z jejího bankovního účtu více než 400 tisíc korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám