Hlavní obsah

Na rychlé sítě 5G bude ještě letos napojena miliarda lidí

Stockholm

Na rychlé telekomunikační sítě páté generace (5G) bude koncem roku napojena více než miliarda lidí, do pěti let to bude 60 procent lidí na planetě. Uvádí to studie, jejíž závěry zveřejnila švédská společnost Ericsson.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výrobce telekomunikačních zařízení odhaduje, že ve střední Evropě bude v roce 2026 podíl 5G na všech smlouvách o poskytování mobilních služeb činit 35 procent. Nejvíce je pak budou využívat obyvatelé Severní Ameriky – mělo by jich tou dobou být 80 procent.

„Pandemie covidu-19 rozhodujícím způsobem přispěla k tomu, že se zrychluje digitalizace ekonomiky i společnosti. Z toho bude mít prospěch také expanze 5G a počet uzavřených smluv 5G,” uvedl ve firemním prohlášení manažer Ericssonu Fredrik Jejdling.

Ericsson ve zprávě předpovídá, že ceny chytrých telefonů s připojením na 5G se příští rok sníží. Zájemci o surfování v superrychlé síti 5G potřebují kromě upraveného smartphonu také uzavřít smlouvu, která jejich využití umožňuje.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

Podle studie budou sítě 5G přenášet za pět let více než polovinu globálních mobilních dat. V jejich výstavbě vede podle Ericssonu Švýcarsko a Spojené státy.

Ericsson tento měsíc uzavřel pětiletý kontrakt s největším tuzemským vlastníkem telekomunikační infrastruktury CETIN ze skupiny PPF. Týká se právě výstavby sítě 5G a modernizace stávajících mobilních sítí firmy CETIN. Další firmy, které nabízejí 5G, jsou například čínská Huawei nebo finská Nokia.

Nová generace sítí nabízí skokové zvýšení přenosové rychlosti. Ve spojení s cloudovými službami umožní používat v telefonu virtuální nebo rozšířenou realitu. Rozšiřuje také možnosti pro vývoj mobilních aplikací.

Dohoda je stvrzena, pro CETIN postaví 5G sítě v Česku Ericsson

Internet a PC

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Všichni tři tuzemští operátoři již spustili pro běžné zákazníky moderní 5G připojení. Mobilní sítě páté generace jsou však dostupné pouze v některých...

Výběr článků

Načítám