Hlavní obsah

Mobilní telefony byly napadeny zákeřným virem

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový programový kód je mnohem nebezpečnější než starší relativně neškodný Cabir. Virus se šíří pomocí MMS zpráv a napadá systém Symbian Series 60, uvedla v pondělí antivirová společnost F-Secure.

Foto: Zlínský zámek o.p.s.
Článek

Zákeřný softwarový kód pojmenovaný jako "CommWarrior" napadá verzi operačního systému Symbian, který používají telefony společnosi Nokia řady 60.

CommWarrior se šíří prostřednictvím Bluetooth bezdrátového připojení ale také pomocí MMS zpráv (tedy zpráva, která krom textu může také obsahovat audio nebo video složku).

Vir napadá adresář uložený v telefonu. Náhodně si vybere kontakt a poté této osobě odešle svou kopii. Rovněž může být poslán na jiné zařízení než je mobilní telefon, avšak v případě, že tento přístroj nepoužívá Symbian Series 60 operační software, je neúčinný.

Commwarrior používá více než 20 různých zpráv, kterými se snaží uživatele přesvědčit, aby přijatý soubor otevřel. Text může jevit zdání, že se jedná o softwarový update ze společnosti Symbian nebo že obsahuje pornografický materiál.

O tomto viru se zmiňuje také společnost SimWorks, která na svých stránkách nabízí aplikaci, která vir z postiženého přístroje odstraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám