Hlavní obsah

Mobilní telefon se stává postrachem lupičů

Novinky, Antonín Falta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní telefon nám nepochybně usnadňuje komunikaci s ostatními lidmi. Ani zde se vývoj nezastavil. Dalším krokem, který nám mnoho věcí zjednoduší, je technologie MMS.

Foto: Jana Digrinová

Jedna z loutek od akademické malířky Dagmar Renertové - čert ze zámecké pověsti.

Článek

Co se pod zkratkou MMS skrývá? Technologie, která umožňuje přiložit k odesílané zprávě multimediální soubor, např. fotografie, zvukové nahrávky či videozáznam. Možnosti multimediálních zpráv jsou prakticky nevyčerpatelné. A navíc, mobilem je možné i fotografovat.

Jedním z prvních, který na trhu představil telefon s digitálním fotoaparátem, je společnost Nokia, která nedávno uvedla mobilní telefon Nokia 3650. Její uživatelé mohou v mžiku vytvořit digitální fotografii, uložit ji do telefonu a poslat někomu jako součást multimediální zprávy.

V pravé poledne

Umělecké fotografie se asi pomocí mobilních telefonů vytvářet nebudou, ale mohou se stát kupříkladu postrachem lupičů, jak to dokládá i tento příklad z Finska. Ve městě Turku se v pravé poledne pokusil gang ozbrojených lupičů vykrást dodávku bezpečnostní agentury, zatímco řidič a spolujezdec vybírali hotovost ze sejfu v supermarketu. Dodávku v tu chvíli obklopila skupina čtyř nebo pěti mužů v přepadových maskách a kombinézách se samopaly.

Několik minut se muži neúspěšně snažili dostat dovnitř. Zbraněmi zastrašovali přihlížející a návštěvníky obchodního domu. Jeden muž s pistolí vylezl na střechu vozu. Když bylo jasné, že se jim nepodaří dostat se do vozidla a vykrást jeho obsah, zmizel gang ze scény v kradené dodávce Chevrolet.

Pátrání začalo ihned

Celé loupežné přepadení sledoval ze svého obchodu s mobilními telefony obchodník Tapio Kiviharju. "Nejprve jsem si myslel, že jde o natáčení nějaké reklamy nebo filmu," komentuje přepadení a dodává: "Když jsem ale nikde neviděl tým s kamerou, uvědomil jsem si, že jde do tuhého."

Kiviharju vzal ze svého obchodu mobilní telefon, který má zabudovaný fotoaparát a odvážně začal zaznamenávat dění. I když se několik fotografií nepovedlo, podařilo se osm snímků. Pak už je rychle odeslal na místní policejní oddělení a pátrací akce se mohla okamžitě naplno rozjet.

Jak je z tohoto případu zřejmé, možností, jak použít technologii MMS, je opravdu hodně. Je na uživatelích, jaké služby a aplikace budou požadovat, a na představivosti operátorů a výrobců mobilů, co zákazníkům nabídnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft vyvinul software pro kabelové televize

Bill Gates a jeho Microsoft chce přinést na trh nový software, který pomůže provozovatelům kabelových televizí s vývojem nabídky digitálních programů a služeb....

Výběr článků

Načítám