Hlavní obsah

Miniaturizace pokračuje: mikrofon jako počítačový čip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastal čas vyhodit staré mikrofony, míní výrobce počítačových čipů Akustica. Firma je totiž umí nahradit miniaturními křemíkovými jádry.

Článek

Nový křemíkový čip AKU2000, který Akustica představila tento týden, nejenže umí nahradit klasický mikrofon, ale díky vynikající kvalitě záznamu zvuku jej také údajně předčí.

Podle Jima Rocka, šéfa firmy Akustica, použije nový čip několik asijských výrobců osobních a přenosných počítačů. AKU2000 bychom v nich měli najít už koncem tohoto roku.

Mikrofony, které se používají v dnešních noteboocích či záznamnících, jsou analogové typu ECM (Electret Condenser Microphon). Okolní zvuk zachycují tyto výrobky přes membránu a posílají jej na konvertor, který analogový signál převede na digitální. Aby se do záznamu nedostal žádný rušivý šum musí být ECM zařízení izolovaná od všech ostatních komponent a drátů.

Membránou AKU2000 je nepatrný kovový plátek, který je nedílnou součástí čipu. V jeho útrobách našel místo také převodník typu analog-digital, který pracuje naprosto stejně jako v klasickém ECM mikrofonu.

Jediným problémem, který může bránit většímu rozšíření nového "čipového" mikrofonu, je jeho cena. "Není to nejlevnější mikrofon na trhu," upozornil Allen Nogee z analytické společnosti InStat.

Mikrofony typu ECM se totiž prodávají od jednoho dolaru za kus. Čip Akusticy však stojí 3,76 dolaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám