Hlavní obsah

Miliardový obchod je dokončen, Toshiba prodala čipovou divizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba dokončil prodej své čipové divize konsorciu vedenému americkým investičním fondem Bain Capital za 18 miliard dolarů (zhruba 400 miliard Kč). Oznámila to v pátek firma. Toshiba byla loni nucena nabídnout čipovou divizi k prodeji, aby získala peníze na pokrytí finančních ztrát způsobených bankrotem americké jaderné divize Westinghouse.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma původně chtěla prodej čipové divize s názvem Toshiba Memory završit do konce března, transakci však zdržela dlouhá prověrka ze strany čínských regulátorů. Ti poskytli souhlas s uskutečněním prodeje teprve minulý měsíc, napsala agentura Reuters.

Konsorcium zahrnuje kromě firmy Bain Capital také jihokorejského výrobce čipů SK Hynix a americké technologické společnosti Apple, Dell Technologies, Seagate Technology a Kingston Technology.

O divizi měl původně zájem také americký partner Western Digital, se kterým Toshiba v oblasti výroby čipů spolupracovala. Po neúspěchu podal na Toshibu žalobu, ve které tvrdil, že transakce se nemůže uskutečnit bez jeho souhlasu. Spor byl nicméně v loňském roce urovnán dohodou o pokračující spolupráci mezi firmami Western Digital s Toshiba Memory, napsala agentura AP.

Toshiba se v důsledku rozsáhlých ztrát spojených s jadernou divizí Westinghouse dostala na pokraj finančního kolapsu. Divize byla loni nucena vyhlásit bankrot a požádat ve Spojených státech o soudní ochranu před věřiteli. Letos se Toshiba dohodla na jejím prodeji investiční firmě Brookfield Business Partners.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám