Hlavní obsah

Microsoft ztrácí na každé prodané konzoli Xbox 125 dolarů

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena herní konzole Microsoft Xbox 360, tedy zábavního produktu, který byl na americký trh uveden v úterý, je o 40 procent vyšší, než za kolik se prodává. Uvedla to ve středu analytická společnost iSuppli.

Článek

Celkové náklady na výrobu a testování konzole Xbox 360 ve verzi Premium odhadla iSuppli na 525 dolarů (13 125 korun), prodává se však za 399 dolarů (9975 Kč).

Microsoft plánuje do konce června prodat kolem 5,5 miliónu přístrojů Xbox 360. Stroji bude v závěru příštího roku konkurovat mašina Sony PlayStation 3 s vestavěnou Blu-ray mechanikou [celá zpráva] a konzole Nintendo Revolution.

Výrobci konzolí nežijí z prodeje samotného hardwaru, vydělávají hlavně na jednotlivých hrách (cena gamesek pro Xbox 360 dosahuje v průměru 60 dolarů, tedy asi 1500 Kč). Další důležitou složkou jejich příjmů jsou částky, které platí tvůrci her za to, že mohou produkovat tituly pro vybraný zábavní systém.

Cena vybraných kusů Xboxu 360

Procesor PowerPC se třemi jádry s frekvencí 3,2GHz vyjde na 106 dolarů (asi 2650 Kč). Další poměrně drahou součástkou je grafické jádro firmy ATI Technologies s cenou 141 dolarů (3525 Kč), 512MB GDDR DRAM výrobce Samsung Electronics pak neseženete levněji než za 65 dolarů, tj 1625 Kč, dodala iSuppli.

:. Cena položek, z nichž se skládá Xbox 360. FOTO: iSuppli

Zbytek nákladů, které si vyžádá výroba nového Xboxu 360, padne na DVD mechaniku, pomocné integrované obvody, příslušenství (například joystick), přiložený manuál, montáž přístroje a jeho nezbytné otestování.

Podle iSuppli by výrobní cena Xboxu 360 mohla v průběhu příštího roku klesnout asi o 50 dolarů (1250 Kč). Způsobí to zejména vylepšený výrobní proces jeho klíčových součástek (procesor, grafika), kterých producenti vytěží z jednoho křemíkového plátu více než dnes, a tím pádem je budou moci nabídnout za nižší částku.

IBM vydělá na konzolích nejvíce

V současnosti si Microsoft drží v USA druhou příčku v počtu prodaných kusů herních konzolí. Suverénně první je japonská Sony (PlayStation 2). Objem zábavního trhu se v USA odhaduje na 10 miliard dolarů (přibližně 250 miliard korun). Analytici z iSuppli odhadují, že se příští rok prodá v USA 38,5 miliónu konzolí - pro srovnání, letos si mezi zákazníky najde domov 28,5 miliónů herních systémů.

"Hodně lidí se mě ptá, která společnost nakonec na trhu s konzolemi vyhraje - Microsoft nebo Sony?" uvedl Chris Crotty, analytik z iSuppli. "IBM, odpovídám."

IBM totiž stojí za výrobou čipů pro všechny tři konzole nové generace, nedodává procesory jen pro Xbox 360, ale také pro Sony PlayStation 3, který je znám pod názvem Cell [celá zpráva], jiný čip ušila na míru také revolučnímu Nintendu Revolution.

Reklama

Související témata:

Související články

Kam kráčí herní konzole nové generace?

Konzole nové generace jsou stále ve vývoji, a přestože ještě ani dnes neznáme jejich přesná jména, jedno víme jistě - hranice reality konzolového hraní se opět...

Výběr článků

Načítám