Hlavní obsah

Microsoft se odvolal proti pokutě od EU

– BRUSEL

Microsoft, který je největším světovým výrobcem softwaru, se v pondělí odvolal u evropského soudu první instance proti rozhodnutí Evropské komise, která mu v březnu udělila pokutu téměř půl miliardy eur za zneužití dominantního postavení na trhu a zároveň mu nařídila zastavit obchodní praktiky, jež jsou v rozporu s antimonopolním zákonem.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Microsoft v žádosti uvedl, že Evropská komise svým březnovým rozhodnutím brání inovaci a růstu odvětví. Očekává se však, že Microsoft ještě soud v Lucemburku požádá o odklad povinnosti zaplatit pokutu, a to do té doby, než padne rozhodnutí odvolacího soudu. To by ale mohlo trvat i několik let.

"V pondělí 7. června jsme podali odvolání proti rozhodnutí Evropské komise k evropskému Soudu první instance," potvrdil právní zástupce Microsoftu Horacio Gutierrez světovým agenturám.

V rámci odvolání firma Microsoft také požádala soud o zrušení nařízení, podle kterých má odstranit přehrávač Media Player ze svého operačního systému Windows. Dále usiluje o to, aby nemusela ostatním výrobcům počítačových serverů poskytovat informace, jež by jim umožnily lépe konkurovat.

Rozhodovat bude Bo Vesterdorf

O zrušení bude rozhodovat prezident soudu Bo Vesterdorf, a to zčásti na základě dokumentů předložených oběma stranami. Na rozdíl od Spojených států nejsou v Evropské unii takovéto soudní dokumenty přístupné veřejnosti.

Microsoft byl uznán vinným v březnu

Evropská komise letos v březnu uznala firmu Microsoft vinnou ze zneužívání dominantního postavení na trhu a vyměřila jí za to pokutu 497,2 miliónů eur, což je v přepočtu téměř 15 miliard korun. V historii EU je to sice nejvyšší pokuta jednotlivé společnosti, ale z finančního hlediska je výše pokuty pro Microsoft nevýznamná.

Komise dále dala Microsoftu 90 dní na to, aby výrobcům počítačů nabídl verzi svého operačního systému Windows bez multimediálního přehrávače Media Player. Dalších 120 dní dostal Microsoft na to, aby své konkurenci sdělil "úplné a přesné" informace o kódu rozhraní, který je nutný ke správnému fungování serverů.

Reklama

Související témata:

Související články

EU ztrestala Microsoft: půl miliardy eur

Microsoft dostal ve středu za zneužívání dominantního postavení na trhu od EU pokutu 497,2 mil. eur (téměř 17 miliard Kč). V historii EU je to nejvyšší pokuta...

Výběr článků

Načítám