Hlavní obsah

Microsoft nabídl bič na českou gramatiku zdarma

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Microsoft ve čtvrtek představil nový jazykový nástroj Kontrola české gramatiky, který je určen pro kancelářský balík Microsoft Office 2003. Aplikace hlídá dodržování gramatických pravidel v kontextu celých vět - například psaní I/Y, shodu podmětu s přísudkem či psaní čárek ve větě. Společnost ji poskytuje zdarma.

Článek

Vývoj Kontroly české gramatiky trval déle než pět let. Aktivně se na něm také podílel Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR ve spolupráci s Karlovou univerzitou. O konečnou integraci nástroje do prostředí Windows a balíku Office 2003 se postarala maďarská společnost MorphoLogic.

Kontrola české gramatiky je zdarma

Ve čtvrtek uvolněná verze je poskytovaná zdarma, výhod mohou využít i uživatelé nelegálních kopií Office 2003, jak potvrdil Petr Bobek, produktový manažer skupiny Information Worker společnosti Microsoft. 

Podle Michaely Dohnálkové, manažerky pro jazykové nástroje společnosti Microsoft, byli osloveni dva dodavatelé pro vývoj Kontroly české gramatiky. "První z oslovených však nevyhověla našim požadavkům na počet falešných chybových hlášek, proto jsme od spolupráce s ní upustili," dodala.

"Produkt, který se vyznačuje menší chybovostí, je pro nás užitečnější než ten, který se snaží opravit vše, ale uživatele poté otravuje falešnými hláškami. Ten jej potom nejčastěji vypíná," potvrdil její slova Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český AVČR.

Problémem homonymie slov

"Současná aplikace obsahuje kolem 1000 různých gramatických pravidel," sdělil Pavel Květoň z Ústavu pro jazyk český AVČR. "Finální verze se však objeví až na podzim příštího roku, kdy bude součástí nového kancelářského balíku dnes známého jako Office 12," potvrdil Květoň tiskové prohlášení Microsoftu.

Kontrola české gramatiky ale neupozorňuje na všechny možné chyby, které nalezne, protože je to v některých případech zatím nemožné.

Například nástroj neukáže chybu ve větě "Hráli si tam nějaké hezké dívky?", i když ji tuší. Musel by totiž také poukázat na podobnou v jiném kontextu "Hráli (oni) si tam nějaké hezké hry?", která je však gramaticky správně. Problémem je široká homonymie češtiny, kdy program chápe "hry" i "dívky" naprosto stejně, tedy jako podmět. 

"Homonymie je šílená... neznám jiné slušné slovo, abych jím vyjádřil, jak je špatná," dodal Oliva. Podle Květoně se dokonce nepodaří takovéto gramatické "špeky" vychytat ani ve finální verzi programu, který se objeví jako součást podzimních Office 12.

"Čeští uživatelé mají důvod k oslavě, nástroj pro Kontrolu gramatiky totiž existuje pouze pro 18 jazyků a čeština je oním osmnáctým," dodala Michaela Dohnálková.

Microsoft nesdělil, kolik vývoj nové aplikace stál. Podle Bobka by se totiž jednalo o "důležitou informaci, kterou by mohla využít konkurence." Kontrole české gramatiky v současnosti konkuruje program Grammaticon od společnosti Lingea, který ale stojí 1290 korun.

Doplněk sady Microsoft Office 2003 naleznete ke stažení zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám