Hlavní obsah

Microsoft koupí internetový vyhledávač Powerset, o Yahoo tajemně mlčí

Americký softwarový gigant Microsoft koupí internetovou firmu Powerset, která pracuje na vyhledávači s novým způsobem hledání podle zadaných hesel. Technologie Powersetu nestojí jen na otrocky přesném vyťukání zadaného hesla, ale opírá se i o jazykové vazby zadaného slova.

Foto: Novinky

Všechny kanceláře ve firmě Powerset budou mít od nynějška logo Microsoftu.

Článek

Microsoft svou zprávou potvrdil dřívější spekulace o chystané fúzi; finanční podmínky převzetí ale nezveřejnil. Technologie Powersetu rozkládá význam slov a předkládá související koncepty.

Uživatele díky tomu osvobodí od nutnosti vyťukat na klávesnici hledané slovo přesně. Tento rodící se způsob webového vyhledávání je označovaný jako sémantické hledání. Bylo ale těžké dotáhnout věc do komerční fáze. Powerset je mezi akvizicemi Microsoftu jednou z několika firem v internetovém vyhledávání za situace, kdy se softwarovému gigantu nepodařilo převzít společnost Yahoo.

V lednu Microsoft oznámil, že za 1,2 miliardy dolarů koupí norskou firmu Fast Search and Transfer ASA, která nabízí služby internetového vyhledávání v rámci podniků. Yahoo, která je ve vyhledávání dvojkou za gigantem Google, odmítla Microsoftu převzetí celé firmy za 47,5 miliardy dolarů i částečnou akvizici samotného vyhledávače za devět miliard dolarů.

Powerset je mladý podnik s několika desítkami zaměstnanců, který má mezi svými lidmi i vědecké experty na poli zpracování jazyka. Technologie Powersetu hledá celkový význam nad rámec jednotlivých slov, který by se přiblížil tomu, co uživatel hledá. Analyzuje proto celé věty a dokumenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Yahoo odstupuje od jednání s Microsoftem

Americká internetová společnost Yahoo ukončila veškerá jednání se softwarovou firmou Microsoft, nenechá se převzít ani jako celek, ani po částech. Uvedla...

Výběr článků

Načítám