Hlavní obsah

Microsoft je připraven nabídnout Windows bez přehrávače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Největší softwarová společnost Microsoft je připravena nabídnout omezenou verzi operačního systému Windows, jak požaduje Evropská unie, pokud se jí nepodaří vyhrát u odvolacího soudu. Ten se koná tento týden.

Foto: archív Supraphonu

Petr Bende

Článek

Evropská komise letos v březnu uznala firmu Microsoft vinnou ze zneužívání dominantního postavení na trhu a vyměřila jí za to pokutu 497,2 miliónů eur, což je v přepočtu téměř 15 miliard korun. V historii EU je to sice nejvyšší pokuta jednotlivé společnosti, ale z finančního hlediska je výše pokuty pro Microsoft nevýznamná.

Windows bez Media Playeru

Zároveň soud nařídil, že firma musí předat konkurentům na trhu serverů svůj softwarový kód a přestat nabízet jako součást svého operačního systému multimediální přehrávač Media Player. Microsoft se však proti nařízení odvolal a v minulosti argumentoval tím, že pro něj bude obtížné splnit nařízení týkající se Media Playeru, protože software pro přehrávání hudby a obrazu je nedílnou součástí dalších funkcí operačního systému.

Hlavní právník Microsoftu, Brad Smith, v pondělí proto překvapivě uvedl, že firma je již připravena vyhovět požadavkům EU, pokud se jí nepodaří přesvědčit odvolacího soudce o své pravdě. Microsoft vydal v uplynulých měsících milióny dolarů na přípravu upravené verze operačního systému, která by uspokojila požadavky Unie.

Evropská komise nařídila firmě nabízet na trhu Windows bez Media Playeru, protože tak chce umožnit přístup na osobní počítače spotřebitelů i konkurenčním výrobcům. Mezi ně patří např. firma RealNetworks.

Soud začne rozhodovat koncem týdne

Obě strany zainteresované v procesu se setkají ve čtvrtek a v pátek. Po jejich schůzce prezident Evropského soudu první instance Bo Vesterdorf rozhodne, zda zruší sankce. Smith však upozornil, že jednání se mohou protáhnout až do soboty.

Smith dodal, že Microsoft předložil soudu také detailní informace o patentech, autorských právech a obchodním tajemství, která by byla podle jeho názoru porušena, pokud by musela firma splnit některé požadavky EU.

Anketa

Má být podle vás Media Player součástí Windows?
Ano
64,6 %
Ne
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 421 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

EU ztrestala Microsoft: půl miliardy eur

Microsoft dostal ve středu za zneužívání dominantního postavení na trhu od EU pokutu 497,2 mil. eur (téměř 17 miliard Kč). V historii EU je to nejvyšší pokuta...

Výběr článků

Načítám